no author
Dana Stanila
1539 vizualizări 18 mai 2017

„Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice şi cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei ca, în mod transparent şi tranşant, să clarifice această discuţie", a declarat preşedintele.

Şeful statului a mai afirmat că tema privind arhivele SIPA „nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi suficientă transparenţă", la momentul în care a fost tranşat subiectul şi că primul lucru care trebuie stabilit de Ministerul Justiţiei este dacă arhivele trebuie sau nu desecretizate.

„Am urmărit că în spaţiul public tema «SIPA» a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi, cu certitudine, nu cu suficientă transparenţă. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informaţii în spaţiul public aşa, un fel de mare secret naţional, ceea ce nu cred că este şi cred că Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei trebuie să facă tot ce poate, dar transparent şi tranşant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza, este prima chestiune care trebuie lămurită. Trebuie lămurit, Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească ce conţine ceastă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri şi aşa mai departe", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a spus că a cerut deja un punct de vedere din partea CSAT în legătură cu arhivele SIPA, însă a subliniat faptul că CSAT are un domeniu bine stabilit de care se ocupă şi nu ar trebui „folosit ca un panaceu universal".

„Am solicitat şi colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, să vedem dacă CSAT are ce discuta în această chestiune sau nu şi, oricum ar fi, trebuie clarificată. (...) CSAT-ul, la noi în ţară, este folosit aşa, pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are un domeniu de care se ocupă, care este securitatea naţională. Nu pot să vă spun aşa, pe nepusă masă, dacă s-a trimis un raport, dar se poate verifica această chestiune. Oricum, a fost şi este un serviciu cu aceste atribuţii la Ministerul Justiţiei, de aceea am spus că de acolo trebuie să vină clarificările. Să nu se aştepte cineva că în CSAT ne adunăm cu toţii şi dezbatem filă cu filă. Ministerul Justiţiei trebuie să vină cu o clarificare şi dacă Ministerul Jusţiei consideră că trebuie să primească un aviz sau o opinie CSAT, atunci se va adresa CSAT-ului. Nu are rost să discutăm ce a fost acum şapte ani sau zece ani sau când s-a desfiinţat SIPA şi vara s-a înfiinţat sub altă denumitre", a mai declarat preşedintele.

Iohannis a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader despre arhivele SIPA. În fapt, Toader, a declarat joi că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el. Pe acelaşi subiect, premierul Sorin Grindeanu a declarat că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă.

La rândul său, Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

 

--

Citește și: