Iohannis îl atacă pe Grindeanu. „Ordonanța ANCOM seamănă izbitor cu OUG 13″

Iohannis îl atacă pe Grindeanu. „Ordonanța ANCOM seamănă izbitor cu OUG 13
Publicat: 03/05/2017, 14:44
Actualizat: 03/05/2017, 15:35
„Nu faptul că se discută aceste chestiuni mă îngrjjorează, e foarte bine să se discute și cred că la un moment dat va trebui să mergem la o discuție pe fond: ce fel de stat ne dorim, ce fel de arhitectură? Vrem toată puterea la Parlament? (…) Speța ANCOM seamănă izbitor cu OUG 13. Acest guvern nu a înțeles foarte bine care este rolului lui în ansamblul societății. Nu OUG 13 a fost problema, oportunitatea a fost problema, lipsa de transparență, modul în care s-a pus problema”, a spus Iohannis după întâlnirea cu aleșii locali.
Responsabilitatea Guvernului este aceea de a guverna, de a lua decizii bune pentru apărarea, întărirea și stabilizarea dezvoltării țării, astfel că Executivul trebuie să ia decizii oportune. Chiar această lipsă de oportunitate a fost argumentul adus de Iohannis și în privința ordonanței referitoare la numirea șefilor ANCOM, inițiativă despre care președintele spune că nu a fost„nici urgentă, nici importantă”.
„Dacă era o propunere a președintelui se rezolva cam în 5 minute, nu ar fi fost nevoie de nicio ordonanță. Probabil, această coaliție la putere acum a vrut să-mi arate mie că face jocul, asta nu e o noutate. Guvernați, dar nu oricum, ci bine pentru România și pentru români. Dacă se guvernează să ne arate că ei pot face orice, asta știm din capul locului, nu ajută pe nimeni și nu îmbunățim traiul niciunul român. (…) Dacă acum PSD vrea să schimbe toate legile în care apare președintele ca să ne arate ca face jocul, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai oportun”, a avertizat șeful statului.
Președintele a răspuns și la întrebări legate de Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009 și a transmis că Parlamentul e liber să facă orice anchetă dorește, dar că el nu consideră că aceasta ar fi prioritatea numărul 1 pentru Legislativ: „Dacă vor s-o facă, s-o facă, dar să nu uite totuși Parlamentul și coaliția de guvernare, bunăoară, că marile achiziții pentru Apărare stau de câteva săptămâni bune și nu se discută și noi vorbim despre alegerile din 2009. (…) Acolo unde discuțiile sunt mai degrabă de tip politicianist, se pot face și aceste discuții, dar să nu țină în loc problemele adevărate”, a mai spus acesta.
Ordonanța de urgență prin care a fost schimbată procedura de numire a conduceriiANCOMa intrat în vigoare marți, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Modificările aduse prin OUG îl exclud pe președinte din procedură.

„ConducereaANCOM(Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații -n.r.) este asigurată de un președinte și doi vicepreședinți, nuniți pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului, reunite în ședință comună, cu votul majorității senatorilor și deputațiloe prezenți”, arată noul articol introdus în lege.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale Mădălina Dobrovolschi a declarat vineri că modificarea procedurii de numire a conduceriiANCOMa fost făcută de Guvern într-un mod „netransparent”, ordonanța „răsărind” pe ordinea suplimentară de zi a ședinței executivului.

„Decizia luată de guvern ieri prin ordonanță de urgență de a modifica procedura de numire a conduceriiANCOM. Dacă guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situația să fie rezolvată prin folosira legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale Mădălina Dobrovolschi.

Dobrovolschi a mai spus că metoda este una „netransparentă”, folosită „din nou” de către executiv.

„Recurgerea la ordonanță de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară se constituie într-un alt semnal îngrijotător în legătură cu modul netransparent în care acționează guvernul. Mai mult decât atât, această ordonanță purși simplu a răsărit pe ordinea de zi a guvernului, ordinea de zi suplimentară, care este o metoda netransparentă folosită din nou de acest guvern. Guvernul trebuie să înțeleagă că transparența, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esențiale pentru abordarea pe care o au față de actul responsabil de guvernare și față de cetățenii acestei țări. Respectarea Constituției este obligatorie pentru toate instituțiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător”, a mai spus Dobrovolschi.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee