no author
Dana Stanila
1756 vizualizări 15 iul 2017

„Nu trebuie făcut un pas special şi nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit şi cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate şi avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbării frecvente de abordare strategica de exemplu în domeniul fiscal nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar şi omul simplu vor să ştie ce doreşte statul şi cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că toată lumea îşi doreşte o creştere economică, însă aceasta nu se va atinge prin măsuri „nepregătite sau slab pregătite”, subliniind că stabilitatea şi predictibilitatea trebuie garantate, indiferent cine se află la guvernare.

Şeful statului a inclus impozitarea veniturilor Bisericii în aceeaşi categorie, catalogând o astfel de iniţiativă drept o „aventură fiscală” care face parte din filmul „lipsit de predictibilitate”, fiind nevoie de un studiu aprofundat şi de discuţii cu cei vizaţi de noua taxare: „Mi se pare iarăşi din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu şi se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizaţi, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor, mi se pare un fel de aventură fiscală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Ideea impozitării bisericilor îi aparţine lui Eugen Teodorovici, fost ministru de finanţe şi, până ieri, consilier onorific al premierului Tudose. Mai exact, propunerea pe care o are în vedere este identificarea, de comun acord cu BOR, a activităţilor economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă statul să decidă în ce fel să fie cheltuiţi. Teodorovici a adăugat că sunt şi alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgeşte”, iar în aceste condiţii „trebuie să înteleagă şi să aleagă”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat vineri că nu susţine această măsură.

--

Citește și: