Raluca Pancu
Raluca Pancu
932 vizualizări 13 iul 2017

"Nu am de gând deloc să le răspund. Acestea sunt chestiuni militare, tehnice şi militarii o să formuleze atunci când e cazul un punct de vedere", a răspuns Iohannis, prezent la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde a fost întrebat cum răspunde criticilor apărute în spaţiul public potrivit cărora Guvernul nu ar trebui să plătească o sumă atât de mare pentru achiziţionarea sistemului de rachete Patriot.

Iohannis a evitat să răspundă şi la întrebarea dacă este sigură achiziţionarea rachetelor Patriot şi dacă, totodată, sunt şi alte oferte pe masă

"Asta e o chestiune care e mai greu de discutat aşa, în faţa publicului general, dar noi am lansat o solicitare principială către partea americană şi probabil aţi aflat că (...) cred că ieri, pe site-ul Departamentului de Stat această notă (n.r - a fost publicată) care urmează să fie aprobată şi, mai departe, vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat, clar îl vom da publicităţii", a spus Iohannis.

În acest context, întrebat cum vede faptul că, până în prezent, Apărarea nu a cheltuit niciun ban din cei 2% alocaţi şi nu a început niciun program, Iohannis a răspuns că Executivul i-a promis că va face "tot ce e necesar pentru a demara în timp util achiziţiile".

"Aştept să se întâmple", a ţinut să precizeze şeful statului.

În ceea ce priveşte achiziţionarea celor patru corvete, Iohannis a continuat să fie evaziv în răspunsuri, precizând că va trebui să aflăm de la Ministerul Apărării dacă se va renunţa la acest proiect sau nu, respectiv "cum îşi vor împărţi în final banii".

"Probabil că vă amintiţi că acest plan fusese, iniţial, prevăzut pe ordinea de zi a CSAT-ului de acum o săptămână, dar nu a îndeplinit toate condiţiile şi a fost retras, dar va reveni şi atunci vom şti exact planurile pentru achiziţia de acest tip", a mai spus Iohannis.

Reamintim că ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, declara, miercuri, referitor la sistemele Patriot, că autorităţile din România sunt într-o etapă intermediară, urmând ca, după ce vor avea toate detaliile tehnice, să ia o decizie cu privire la achiziţie, Ţuţuianu estimând o decizie finală în toamnă, potrivit Mediafax.

"La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile, este nevoie de aprobarea Congresului şi sigur de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect. Vom decide după ce vom avea toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program extrem de important pentru Armata României. (...) Eu cred că vom avea în toamnă, undeva în septembrie-octombrie o decizie finală", declara ministrul Apărării Naţionale, la Digi 24.

Adrian Ţuţuianu mai spunea că sunt evaluate toate variantele posibile şi se ţine cont de toate soluţiile pe care le are o problemă. Întrebat cui aparţine decizia finală, ministrul Apărării a declarat că sunt "nişte precedente", iar "când a fost vorba de F-16, decizia a fost a Parlamentului", urmând ca în acest caz, să se ia o decizie în perioada următoare.

"Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament sau nu. Evident că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a propune eventual un act normativ Parlamentului. (...) Sunt opt programe majore de înzestrare a Armatei, unul din aceste programe priveşte dotarea cu rachete, e important pentru că reprezintă o modalitate de apărare a teritoriului naţional şi de îndeplinire a obligaţiilor asumate în cadrul NATO importante. Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine pentru securitatea naţională", mai afirma Ţuţuianu.

Declaraţiile ministrului Apărării au venit în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

"România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională", a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, "tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României".

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.
 

Citește și: