3 august 201710:125499

În ziua în care trebuia aprobată OUG privind pensiile militarilor, Guvernul face un anunţ neaşteptat

Guvernul a amânat şedinţa programată pentru joi, pe ordinea de zi aflându-se acte normative care nu au primit încă toate avizele necesare, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Printre acestea, şi OUG referitoare la pensiile militarilor şi angajaţilor din serviciile secrete, care a declanşat pensionări pe bandă rulantă în sistem. Aceasta a fost reprogramată pentru vineri, la ora 13:00.

Şedinţa de joi care ar fi trebuit să aibă loc la ora 13.00, la Palatul Victoria, a fost amânată pentru vineri, la ora 13:00. Motivul ar fi că o parte din actele normative ce ar fi urmat să fie discutate nu au primit toate avizele necesare. Printre acestea s-ar afla şi OUG privind pensiile militare.
 
La ora 11.00, înainte de şedinţa de guvern, la Palatul Victoria este convocată o şedinţă a Consiliului Economic şi Social, în cadrul căreia vor fi luate în discuţie ordonanţele de urgenţă cu impact social.
 
Decizia vine în contextul unui val de pensionări în MAI, MApN şi SRI declanşat de anunţul ministrului Muncii referitor la schimbarea regulilor pentru calcularea pensiilor din aceste sisteme. 
 
Peste 1.100 de cereri de pensionare au fost înregistrate şi sunt în curs de soluţionare, în prezent, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit unui răspuns transmis de reprezentanţii instituţiei, la solicitarea Mediafax. Potrivit Ministul de Interne, Carmen Dan, în doar patru zile au fost depuse 700 de cereri.
 
„În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2017, la nivelul MAI, au ieşit la pensie aproximativ 3200 de persoane. La data prezentă, sunt înregistrate şi în curs de soluţionare un număr de 1.118 dosare de pensionare”, conform sursei citate.
 
Valoarea medie a pensiilor, la nivelul lunii august, este de 3.123 lei, iar acestea sunt calculate în baza Legii numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat.
 
„La nivelul MAI, numărul total de titulari ai pensiilor de serviciu aflaţi în plată, până la data de 1 august 2017 inclusiv, la nivelul Casei de Pensii sectoriale a MAI, este de 62. 809, din care 58.183 – la limită de vârstă, 3 - anticipată, 827 – anticipată parţial, 3.796 – invaliditate”, conform sursei citate. 
 
Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat că în patru zile au fost depuse 700 de cereri. „De vineri până astăzi (marţi-n.r.) au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti. De la începutul anului au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai MAI. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Media de vârstă la pensionare este de 55 de ani", a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenţie la Antena 3.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.