În plină epidemie de rujeolă, Grindeanu anunță că vaccinarea ar putea deveni obligatorie. CONDIȚIA care întârzie această schimbare

În plină epidemie de rujeolă, Grindeanu anunță că vaccinarea ar putea deveni obligatorie. CONDIȚIA care întârzie această schimbare
Publicat: 20/05/2017, 15:58
Actualizat: 03/10/2018, 01:41

Premierul României a vizitat, sâmbătă, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, unde, de patru ani, se construiește un nou corp de clădire, iar lucrările nu au fost finalizate nici în acest moment. De asemenea, Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu medicii de familie din județ, cu reprezentanții spitalelor, ai Direcției de Sănătate Timiș și ai Casei Județene de Sănătate Timiș pentru a discuta despre situația vaccinurilor, în condițiile în care județul Timiș este primul pe țară în ceea de privește numărul de decese din cauza rujeolei, dar și al îmbolnăvirilor.

La finalul întâlnirii, premierul României a declarat presei că speră ca situația să fie rezolvată la nivel național.

„Sunt 8 decese în Timiș, la copii, din diverse cauze inițiale, dar cea finală este următoarea: nu au fost vaccinați. Suntem pe primul loc în țară, iar adunate cazurile de rujeolă din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad sunt cât toată țara la un loc. Nu se poate așa ceva. Cauzele care au dus aici sunt diverse, dar am ajuns în această situație. Eu sper ca toată lumea să-și dea concursul, să rezolvăm problema. Cert este că, din acest punct de vedere, unele schimbări le-am făcut, ltele vor fi în perioada următoare, să vedem cum iese din dezbatere publică și cum va intra Legea Vaccinării. Sunt lucruri care vor trebui să așeze acest sistem pe anumite coordonate care să-l facă predictibil. Noi trebuie să știm din timp și să dăm comenzi din timp de câte doze de vaccinuri e nevoie pe diverse categorii. Lucrul acesta nu prea s-a mai făcut în ultimii ani și s-a intrat într-o situație de criză, așa cum a fost”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Întrebat de jurnaliști dacă susține vaccinarea obligatorie, premierul României a declarat că înainte ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca statul să se asigure că are necesarul de vaccinuri.

„Înainte de a obliga pe cineva să facă o acțiune de acest tip, statul trebuie să facă altceva: să se asigure că are necesarul de vaccinuri, înainte de a obliga părinții sau de a-i amenda, de exemplu, dacă ar fi obligatorie. Înainte de a-i amenda că nu și-au vaccinat copiii, tu trebuie să asiguri vaccinurile. Noi suntem în situația, în momentul acesta, în care nu prea avem începutul și atunci lucrurile astea trebuie rezolvate, în primul rând, trebuie așezat cadrul legal, să-l facem predictibil, să știi din timp ce ai de făcut și apoi de discutat. (…) Am copii, i-am vaccinat, nu m-a obligat nimeni, dar eu consider că am făcut foarte bine că i-am vaccinat. Dar libertatea mea e deplină atâta timp cât nu atinge libertatea dumneavoastră. Dacă transpunem lucrul ăsta în ceea ce am discutat până acum, libertatea de a nu-ți vaccina copilul, pe care o ai, poate să aducă atingere libertății mele, atât timp cât duce la o epidemie și îmbolnăvești pe toată lumea din clasă, de exemplu. Sunt lucruri pe care ar trebui să le avem în vedere”, a precizat Sorin Grindeanu.

Premierul României a mai afirmat că s-ar putea să fie nevoie ca în anumite zone, în care sunt focare de epidemie, vaccinarea să fie obligatorie, mai ales că în țară rata de vaccinare este de doar 60%, în acest moment.

„S-ar putea să fie nevoie, pentru a stopa aceste focare, în acest moment, să avem o formă prin care să obligăm (n.r. vaccinarea), pentru că altfel lucrurile se extind. Statistic, în acest moment, în zona rurală în România, se stă ca și procent mult mai bine cu vaccinarea decât în zona urbană. Noi ar trebui să fim, ca și țară membră a Uniunii Europene, undeva la 95%. Suntem pe la 60%. În zona rurală, lumea își duce copiii la vaccinare, în zona urbană, probabil din prea multă informație despre medicină alternativă s-a ajuns la situația asta. Medicii de familie sunt la capătul acestui lanț și cei care trebuie să administreze vaccinul. Există în acest moment propuneri și s-au luat măsuri concrete și s-a și discutat aici de impulsionarea activității medicilor de familie, inclusiv să spunem prin ceea ce înseamnă decontările la CNAS”, a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, medicii de familie sunt foarte importanți în acest lanț al vaccinului, urmând să primească propuneri de la ei, astfel încât cadrul legislativ să fie îmbunătățit.

Până în prezent, 26 de copii au murit din cauza rujeolei în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers