Raluca Pancu
Cristina ANDREI
Raluca Pancu Cristina ANDREI
27284 vizualizări 17 iul 2017

"Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări (...) Nu am stabilit. Taxa de solidaritate nu e o taxă pe persoane juridice, ci va fi aplicată persoanelor fizice, care câştigă foarte mult şi care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului", a anunţat Tudose, după şedinţa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

Întrebat în repetate rânduri de jurnalişti câţi bani ar urma să se obţină în urma aplicării acestei taxe, Tudose a evitat să dea un răspuns concret, precizând că dacă se va constata că "cifra" e mică, taxa nu va fi aplicată. Tudose a mai precizat că simulările se fac pentru mai multe praguri.

În ceea ce priveşte impozitul pe cifra de afaceri, Tudose a declarat că nu va fi aplicat şi că s-a "grăbit' atunci când a anunţat acest lucru de la Bruxelles, spunând că pe baza simulărilor ar fi luat această decizie.

"Consideraţi încheiat acest subiect. În programul de guvernare a fost pus nu ca scop în sine, ci ca mijloc ca să încercăm să evităm anumite zone, în care anumiţi actori economici au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul ăsta. Până acum le-a ieşit", a spus Tudose.

Referitor la motivele pentru care a decis să renunţe la implementarea acestei taxe, Tudose a precizat că măsura i-ar fi afectat "şi pe cei cinstiţi".

"Ne-am propus de la începutul guvernării să fim un stat prieten şi prietenos cu cetăţenii oneşti, numai că, aici, e ca o coasă acest impozit şi nu poţi să tai fierele de iarbă selectiv (...) Cu această taxă loveam şi pe cei cinstiţi. Vom căuta mijloacele ca cei care, azi, sunt mai deştepţi decât statul să nu mai fie", a detaliat premierul.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că toate analizele şi simulările arătau că impozitul pe cifra de afaceri "ar fi avut efecte bune dintr-o anumită privinţă", dar "ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect".

Referindu-se la taxa de solidaritate, Dragnea a subliniat că "orice măsură trebuie analizată din punctul de vedere al impactului financiar" şi că dacă va rezulta unul nesemnificativ, nu ar urma să fie introdusă. Întrebat la ce se referă când spune "prag semnificativ", Dragnea a evitat să răspundă concret, replicând că "ăsta e rolul simulărilor". 

"Se fac simulări în detaliu. Este vorba despre persoane fizice, de oameni", a mai spus Dragnea.

În viziunea specialiştilor, taxa de solidaritate face parte din categoria măsurilor populiste, din care guvernanţii nu vor reuşi să câştige o sumă semnificativă la bugetul de stat, ci doar să îi irite pe cei peste 20.000 de salariaţi vizaţi de măsură.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, a făcut calculele, pentru Gândul, şi a explicat câţi oameni ar urma să fie afectaţi de această schimbare, dacă ar fi implementată, concluzionând că "toată inflamarea publică pentru 23.000 nu e justificată".

"Ştim câţi salariaţi sunt în România: circa 4.800.000, luăm de bună cifra asta rotundă, că nu facem farmacie. Deci asta e cifra oficială, 4.800.000. Eu vă pot spune că după prelucrarea datelor REVISAL la 30 septembrie 2016, deci înainte de ultimele măriri care s-au făcut la profesori, la medici, de unde lipsesc funcţionarii publici. (...) Pe baza de date existentă la Inspecţia Muncii la 30 septembrie 2016, faţă de vreo 36.000, vă aduceţi aminte că la începutul anului când s-a eliberat plafonarea plăţii CAS-ului a ieşit acelaşi scandal. Şi atunci am prelucrat aceste date, am găsit doar 23.000 de oameni cu salarii la vremea respectivă de 5 ori mai mari decât salariul mediu pe economie, că aşa era formularea pentru eliminarea plafonării. De cinci ori salariul minim e cam de 10 ori salariul mediu, tot acolo ajungem, pe la vreo 14.000 de lei, spre 15.000. Şi atunci se discuta la începutul anului că sunt 36.000, noi am găsit, prin REVISAL, doar 23.000. Probabil că diferenţa sunt din cei din Armată, SRI, SIE, categorii care nu figurează acolo. Deci toată inflamarea publică pentru 23.000 nu e justificată. Sunt 23.000 de oameni de o anumită calitate, cu o anumită răspundere şi aşa mai departe, dar nu cred că justifică nici măsura, adică ce-o să câştige la 23.000 de oameni? Este o măsură populistă din care ei nu câştigă, doar îi irită pe ăştia, 23.000 sau 36.000, dacă or fi şi ceilalţi. Din perspectiva bugetului, nu vedem care sunt câştigurile formidabile", spunea, pentru Gândul, Cristian Pârvan la publicarea noului program de guvernare, care a propus modificări fiscale.

 

Reamintim că, săptămâna trecută, la doar o zi distanţă de la declaraţia premierului Mihai Tudose potrivit căreia România nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, liderul PSD, Liviu Dragnea, deşi susţinea că nu ştie "ce a declarat premierul" şi că subiectul urma să fie dezbătut în şedinţa coaliţiei de guvernare, admitea că "premierul Tudose când vorbeşte, cam ştie ce vorbeşte".

"Dacă are deja simulările şi analizele, luni le prezintă în coaliţie. Aici nu se pune problema de corectitudine sau incorectitudine. Mie mi se pare important că premierul Tudose când vorbeşte, cam ştie ce vorbeşte şi, în mod firesc, cel care trebuie să anunţe primul e premierul", spunea, la acel moment, Dragnea.

Declaraţiile liderului PSD veneau după ce Mihai Tudose afirmase, marţi, în urma întâlnirii cu liderii europeni, că România nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, subiectul fiind abordat în discuţiile avute cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE, potrivit Mediafax.

”Am reiterat, din nou, foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, declara premierul Mihai Tudose, după întâlnirile de la Bruxelles cu liderii europeni.
 

--

Citește și: