Guvernul adoptă miercuri MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea, scoasă de la sertar de Shhaideh

Guvernul adoptă miercuri MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea, scoasă de la sertar de Shhaideh
Publicat: 11/04/2017, 18:44
Actualizat: 11/02/2019, 16:55

Primul ministrul Sorin Grindeanu, invitat la un eveniment prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, le-a spus, marți, celor prezenți la eveniment că Guvernul va face miercuri primii pași pentru reducerea birocrației, prin adoptarea strategiei de descentralizare a administrației publice.

„Vin din administrația publică locală și știu care sunt problemele de aici. Știu că s-a plictisit lumea să meargă cu dosare la București să le depună pentru proiecte. Această birocrație trebuie să înceteze! Vă anunț că mâine (miercuri – n.r.) am ședință de Guvern și se aprobă strategia de descentralizare, ceea ce este extrem de important pentru ceea ce avem de făcut în continuare. Deși am miniștri în echipa mea care au o reticență pentru că este foarte greu să renunțe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administrației centrale. Că spun că facem acest prim pas și aprobam această strategie de descentralizare pentru că este nevoie, și sper ca la finalul mandatului nostru, încredințat de cetățeni, să ne prindă cu aceste lucruri făcute”, a declarat premietul Sorin Grindeanu.

După discuțiile pe care le-a avut cu primarii, oamenii de afaceri și reprezentanți ai administrației județene în timpul vizitei din Bistrița-Năsăud, premierul a ținut să accetueze că Guvernul este decis să realizeze descentralizarea.

„Eu am cerut miniștrilor și membrilor echipei guvernamentale ca toate lucrurile care pot fi date către autoritățile publice locale, înțelegând aici și cele județene, să poată fi transferate într-un ritm cât mai rapid, astfel încât cei care pot gestiona aceste obiective să o facă mult mai bine decât noi, de la București. De fapt, mâine (miercuri – n.r.), dincolo de aprobarea strategiei pentru descentralizare, aprobăm și un prim proiect de acest tip pe care l-a cerut în urmă cu lună Tulcea: faleza de la Tulcea să treacă în administrația Consiliului Județean”, a explicat premierul Sorin Grindeanu, marți, într-un breefing de presă.

Primul ministru Sorin Grindeanu a ținut să accectueze faptul că și administrațiile locale și județene trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o vor avea după ce va fi adoptată strategia de descentralizare: „Provin din administrație publică locală, știu preocupările, știu problemele pe care le au și primarii și cei care conduc consilii județene, provin din rândul lor și încerc să nu trec foarte repede de partea cealaltă și să uit de ceea ce m-am lovit și eu. Mă îndoiesc ca toți membrii echipei pe care o conduc înțeleg acest lucru. Dacă nu înțeleg, o să-i fac să înțeleagă. (…) Ceea ce vreau să subliniez este următorul lucru: și autoritățile locale și județene trebuie să fie responsabile să își înțeleagă responsabilitatea pe care o au odată ce acest proces – care nu este un proces simplu, care se termină de pe o zi pe alta – va fi finalizat. Sigur că este de datoria noastră să dăm și pârghiile necesare să gestioneze toate aceste noi probleme pe care le vor avea, dar acesta este drumul pe care trebuie să mergem și în forma aceasta vom merge cu viteza sporită în perioada imediat următoare”, a mai spus premierul.

MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea, scoasă de la sertar de Guvernul Grindeanu

Gândul a scris, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, că strategia de descentralizare scoasă de la sertar de Guvernul Grindeanu este, în fapt, proiectul marii descentralizări propus deLiviu Dragnea la sfârșitului 2013 și blocat de Curtea Constituțională, în ianuarie 2014, care a decis atunci, cu unanimitate de voturi, că legea pe care Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea era, în ansamblu, neconstituțională.

Ministerul Dezvoltării Regionale a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care preia pactic la nivel general prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani. Mai exact, obiectivul general asumat în strategie este transferarea de noi competențe, cu excepția celor de inspecție și control, la nivelul autorităților locale, – primării, consilii locale și județene – o mare parte dintre acestea fiind exercitate acum de direcțiile descentralizate ale ministerelor. O preluare a deconcentratelor de către autoritățile locale se propunea și în 2013, la nivel central rămânând însă competența de inspecție și control. Aceasta din urmă va fi și în sarcina autorității locale în ceea ce privește competența acesteia de a emite autorizații, avize sau acorduri.

Fostul Guvern Ponta își asumase în noiembrie 2013 un proiect similar de descentralizare care însă a fost declarat, în ansamblu, neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale în ianuarie 2014 și care a provocat o ruptură în fostul USL, formalizată de afltfel la finalul lui februarie 2014. Citește aici motivele pentru care CCR a respins legea.
Proiectul de acum preia, în mare parte, principiile din legea din urmă cu trei ani, însă de această dată este vorba despre asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer.
Domeniile incluse în procesul de descentralizare sunt agricultura , cultura, turismul, mediul. sănătatea, educația-activități extrașcolare, tineret și sport.
Potrivit strategiei puse în debatere publică, toate competențele propuse a se transfera de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților locale vizează strict competențe privind implementarea politicilor/strategiilor naționale și a reglementărilor în vigoare la nivel local, iar acestea vor fi însoțite de resursele necesare exercitării acestora, respectiv: resurse umane, financiare și materiale.
„În vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului competențelor de la nivelul administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale, ministerele responsabile pentru cele șapte domenii supuse procesului de descentralizare vor elabora și vor supune aprobării Guvernului, analize de impact. Ulterior aprobării acestor analize de impact și, în funcție de rezultatele obținute, se va decide oportunitatea elaborării proiectelor de legi sectoriale prin care se vor descentraliza competențele, în conformitate cu prevederile Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 și ale Hotărârii Guvernului nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de strategie.
Ce se transferă de la centru în teritoriu
1. AGRICULTURĂ
În competența autorităților locale ar urma să intre implementarea politicilor naționale și reglementărilor în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, exercitate în prezent de:
a) Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București
b) Oficiile de studii pedologice și agrochimice județene;
c) Filialele regionale aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.
2. CULTURĂ
Strategia vizează transferul la nivelul județelor a:
a) competențelor exercitate de Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniul național, respectiv a Municipiului București;
b) competențelor privind: avizarea concesionării, dării în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric proprietate publică a unității administrativ-teritoriale; avizarea intervențiilor asupra monumentelor istorice de clasă B; avizarea clasării și declasării monumentelor istorice de clasă B; avizarea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului pentru instituirea, delimitarea și reglementarea construirii zonelor de protecție a monumentelor istorice de clasă B sau a zonelor construite protejate cu monumente istorice de clasă B.
3. TURISM
Strategia vizează transferul către autoritățile publice locale a următoarelor competențe:
a) emiterea brevetului de turism;
b) autorizarea, avizarea și clasificarea în turism, competențe exercitate în prezent de către Autoritatea Națională pentru Turism.
Aceleași prevederi se regăseau și legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în 2013, și vizau autorizarea funcționării de pensiuni, centre de informare turistică, a unităților de alimentație publică, precum și clasificarea structurilor de primire turistică: hoteluri, hosteluri, moteluri, pensiuni etc. De asemenea, la nivel localse autorizau activitățile de agrement nautic, pe plajă sau ctivitățile ecoturistice, se avizau documentațiile de urbanism și construcție.
4. MEDIU
Potrivit Strategiei, Agențiile județene pentru protecția mediului, aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului ar urma să treacă în subordinea autorităților locale. Acestea vor fi responsabile și de realizarea lucrărilor de întreținere și ecologizare a plajelor turistice.
5. SĂNĂTATE
Competențele direcțiilor de Sănătate Publică și a Municipiului București ar urma să fie preluate de autoritățile locale, singurele exceptate fiind cele de inspecție sanitară. În subordinea direcțiilor județene se află centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale finanțate din venituri proprii și prin sistemul de asigurări de sănătate, policlinicile cu plată, centrele județene de întreținere și reparare a aparaturii medicale.
6. EDUCAȚIE
Strategia vizează analizarea oportunității transferului la nivelul județelor, respectiv al municipiilor, a competențelor privind implementarea politicilor naționale și reglementărilor în domeniul educației extrașcolare, exercitate în prezent de:
a) palatele copiilor la nivelul județelor;
b) cluburile copiilor la nivelul unității administrativ-teritoriale pe raza cărora se află;
c) cluburile sportive școlare la nivelul unității administrativ-teritoriale pe raza cărora se află.
7. TINERET
Strategia ia în calcul transferul la nivelul județelor, respectiv al municipiilor, a competențelor exercitate în prezent de:
a) Direcțiile județene pentru sport și tineret la nivelul județelor, respectiv la nivelul Municipiului București;
b) centrele de agrement la nivelul județelor, respectiv la nivelul municipiului București;
c) casele de cultură ale studenților la nivelul județelor, respectiv la nivelul municipiului București;
d) cluburile sportive, precum și a bazelor sportive la nivelul unității administrativ-teritoriale pe raza cărora se află.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului