Grindeanu nu își dă demisia. Condiția imposibilă legal, pe care o pune ca să plece de la Palatul Victoria. UPDATE

Premierul Sorin Grindeanu a acuzat o execuție politică a CEx al PSD, susținând că evaluarea guvernării a fost un pretext pentru a i se zice că trebuie să plece. El a insistat că raportul la șase luni de Guvernare a fost făcut de fostul ministru Darius Vâlcov, despre care știe că nu mai e membru al PSD, precizând că nu cunoaște cine face parte, în afară de acesta, din comisia de la partid. „Nu-mi dau demisia. Și vă spun și de ce:e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD. Îmi voi da demisia când președintele Klaus Iohannis, după consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. (…)Nu vreau să riscăm.Doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de acest scaun. Vreau această garanție. Liviu Dragnea nu a dat această garanție.”, a spus el, precizând că nu a avut nicio dicuție cu șeful statului în acest sens.

În timp ce Grindeanu făcea aceste declarații, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu redactau o adresă oficială pe care să o transmită la Palatul Cotroceni și prin care să-l informeze pe Klaus Iohannis de decizia PSD și ALDE de a-i retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu.

„Înainte de conferința de presă am stat 10 minute și am am redactat o adresă oficială către președintele Iohannis, o trimitem în noaptea asta sau mâine dimineață la prima oră, în care îl informăm oficial despre deciziile luate și propunerile noastre ulterioare”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv. „Sper ca și Sorin Grindeanu să înțeleagă lucrul ăsta. Sunt convins că și președintele Iohannis va avea o abordare foarte înțeleaptă. Mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni”, a mai spus șeful PSD.

„Concluzia politică este că un guvern și un prim-ministru care nu beneficiază de sprijin politic nu mai poate funcționa. Normal în asemenea situații primul ministru își dă demisia. Așteptăm gestul de onoare necesar din partea primului ministru”, a declarat optimist și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Socoteala lui Dragnea, stricată de premier. Iohannis, împins să medieze conflictul din PSD

Socoteala de după CEx a fost spulberată însă de anunțul ulterior al premierului. Condiția pusă de Sorin Grindeanu pentru a demisiona îl pune pe președintele Klaus Iohannis în postura de mediator, practic, în PSD, în condițiile în care, din punct de vedere legal, nu poate declanșa consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, atâta vreme cât postul nu este vacant.

Potrivit Constituției, art. 106, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”. „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”, se arată în art. 107, ali. 3, din Legea Fundamentală.

Deocamdată, Sorin Grindeanu nu este în niciuna din situațiile de mai sus.

Singurii care și-au dat demisia sunt miniștrii lui Grindeanu. Toți, a precizat Liviu Dragnea.„Toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile, și nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu excepția ministrului Comunicațiilor care e plecat din țară și a trimis-o pe mail. PSD e pregătit să formeze un nou guvern”, preciza șeful PSD, la finalul CEx.

Grindeanu are altă variantă de moment. „Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României”, a spus premierul.

Grindeanu:Rar mi-a fost dat să văd așa ceva

Până la tranșarea situației și Dragnea, și Grindeanu susțin că se bat pentru programul de Guvernare și pentru ca românii să trăiască mai bine. Șeful PSD invocă însă nerealizările Guvernului pentru atingerea obiectivelor, Grindeanu dă vina pe Dragnea că le face jocul PNL, USR și al președintelui Klaus Iohannis, creând o opoziție la guvernare chiar în interiorul PSD.

„Rar mi-a fost dat să văd așa ceva. La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a spus public că se renunță: TVA zero la locuințe și TVA zero la publicitate. La fiscalitate- buget, 18 măsuri au termen în 2018, patru în trimestrele II și III și cinci nu au termen, sunt pe durata mandatului. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu. La Politică Externă- dezvoltarea economică cu Federatia Rusă e trecută ca nerealizare. Guvernul PSD nu a dezvoltat, îmi asum (…) CEx a făcut un cadou prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare și s-a inventat o opoziție în interiorul PSD”, a spus Grindeanu.

CITEȘTE AICI RAPORTUL PSD DE EVALUARE A MINIȘTRILOR

Gândul a transmis LIVE desfășurarea evenimentelor și declarațiile liderilor PSD.


UPDATE 23:10 PREMIERUL SORIN GRINDEANU A ANUNȚAT CĂ NU DEMISIONEAZĂ:

Sorin Grindeanu a anunțat că nu va demisiona, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, premierul spunând că singura variantă în care va pleca este dacă președintele va numi un alt premier social democrat.

– le mulțumesc românilor pentru susținere, sunt impresionat de toate mesajele primite. Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD, și acelor români care nu au legătură cu politica. Au însemnat foarte mult pentru mine.

– Sunt în acest partid de 21 de ani și colegii mei care măcunosc știu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, nici al lui Grindeanu, nici Dragnea. Forța acestui partid stă în sutele de mii de membri care au muncit și ne-au dus spre victorie. Vreau să le mulțumesc lor.

– Știu de toate lucrurile și ce s-a întâmplat înainte de CEx. L-am auzit pe Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se va termina cu retragerea sprijinului politc și demiterea. Vă spun cum stau lucrurile: în toată această perioadă, inclusiv în această seară, mi s-a propus șefia mai multor instituții ca să-mi dau demisia, sau să fac parte din viitorul guven, ministru sau viceprim-ministru.

– Nu-mi dau demisia. Și vă spun și de ce:e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD

– Imi voi da demisia când președintele Klaus Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD

-I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest eșec, să ne dăm împreună demisia.

– Evaluarea a fost făcută de domnul darius Vâlcov care, din câte stiu eu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie celebră în interiorul partidului. Nu știu pe altcineva ca făcând parte din această comisie. Cred că trebuia să știu ca prim-ministru.

– Ce s-a întâmplat azi era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-și dai demisia.

-Eu am untabel simplu cu măsurile din programul de guvernare. În martie-aprilie, s-a făcut evaluare după primul trimestru.

– Neîndeplinite sunt doar 9.

– La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a declarat public că se renunță : TVA zero la locuințe și publicitate. La politică externă neîmplinire: dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Recunosc, nu am dezvoltat.

– Au trebuit a fi realizate niște cifre astfel încât să se dea motivul că acest guvern nu și-a făcut treaba. Sincer, e păcat pentru membrii partidului și pentru români. Cred că merităm mai mult, mai mult respect. Cred că PNL, USR, Iohannis sunt foarte invidiosi pe modul în care CEx… CEX a făcut un cadou prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare și s-a inventat o opoziție în interiorul PSD.

-Rămân în PSD. Forța acestui partid nu e dată de CEx și de 60 de oameni. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD și rămân.

– Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când președintele Klaus Iohannis va desemna un alt candidat. Nu vreau să riscăm.

– Doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de acest scaun. Vreau această garanție. Liviu Dragnea nu a dat această garanție.

– Nu am discutat cu Iohannis.

– Eram în sala când Olguța Vasilescu a spus că toată lumea știa că e un guvern de tranziție, eu nu știam. M-a mirat și pe mine.

– Demisiile intră în vigoare când acestea sunt trimise de premier către președinte care ia act.

-Eu aș fi făcut câteva schimbări, dar nu în forma în care s-au desfășurat lucrurile în ultimele săptămâni.

UPDATE 22:48Liviu Dragnea: Am redactat o adresă oficială către președintele României. Îl informăm oficial de deciziile noastre.

UPDATE 22:45Călin Popescu Tăriceanu: Un premier e numit cu sprijin politic, când nu mai are, își încetează mandatul. Într-o democație originală ne putem trezi cu tentația de a se agăța de funcție, cum pare că suntem noi.

UPDATE 22:37 Liviu Dragnea: Prima dată Sorin Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx. De demisie a zis că o va pune pe Facebook și i-o va trimite președintelui iohannis, dacă acesta va nominaliza un premier PSD. Mi-a spus că trebuie să-mi dau demisia dacă l-am propus pe el premier și pe ceilalți miniștri și a plecat.

Președintele Iohannis nu cred că nu va ține seama de o propunere a Coaliției. Nu cred că va genera o criză.

– V-am spus ce am discutat. Nu mai putem vorbi de un Guvern când toți miniștrii și-au dat demisia.

– Grindeanu nu a fost exclus din partid. Noi i-am făcut mai multe propuneri. Prima a fost să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și care e calea de urmat. Pur și simplu a plecat din sală.

UPDATE 22:14 Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu susțin declarații

LIVIU DRAGNEA:

– Am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare. Sigur că exita varianta în care să facem o evaluare superficială în care lucrurile care nu merg să fie ascunse. Aveam varianta neconfortabilă în care să spunem adevărul oricât ar fi de crud. S-a lucrat la un document care să ne arate unde suntem.

– România are o fereastră de oportunitate uriașă pentru a oferi o viață bună, nu bunicică, românilor.

Când a început a doua parte a CEx, premierul nu a așteptat să ne îndreptăm spre un vot. le-am cerut colegilor să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul a spus că va demisiona dacă președintele va pune un premier de la PSD și că putem să-l excludem din partid că nu îl mai interesează.

– Am luat act de anunțul premierului că își va da demisia.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU

– În politică, timpul nu rezolvă nimic. problemele nerezolvate se răsfrâng brutal asupra decidenților. Această decizie de retragere a sprijinului politic nu e un capriciu.

– Nu a existat o mână care să-i conducă pe miniștri.

– Măsurile pe care le-am luat de creștere a salariilor și pensiilor au dus la o stimulare a consumului. Această creștere economică trebuie susținută de două motoare: consumul și investițiile. Dacă ne-am uitat la ritmul de realizare a investițiilor în sistemul public, este o lipsă totală de performanță. Programul nostru e pus în pericol.

-Sarcina premierulu e esențială. Nu se poate în felul ăsta.

-Un guvern care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai poate funcționa. În astfel de condiții, premierul trebuie să demisioneze.

UPDATE 21:58Toți miniștrii PSD au demisionat, potrivit unor surse citate de Mediafax.

UPDATE 21:44PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Totodată, membrii CEx au votat în tot unanimitate pentru excluderea din PSD a celor care, posibil, la cererea lui Grindeanu, vor accepta să facă parte din Cabinetul lui.Numărul total de voturi a fost în ambele cazuri de 68, au declarat surse politice.

UPDATE 20:50 Premierul Sorin Grindeanu a plecat de la ședința CEx, susținând că așteaptă concluziile la Guvern unde va face și declarații. Potrivit unor surse politice, înainte de a părăsi ședința CExN al PSD, Sorin Grindeanu ar fi avut o scurtă discuție cu Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu- șeful deputaților PSD și secretarul general al partidului; Marian Neacșu.

Cei trei ar fi încercat să îl convingă pe Sorin Grindeanu să renunțe la fucția de premier, au declarat sursele politice.

Grindeanu a plecat însă din ședința PSD fără să demisioneze și a anunțat că va susține declarații de presă la Palatul Victoria, acolo unde și așteaptă decizia liderilor coaliției de guvernare.

UPDATE 19:36 Premierul Sorin Grindeanu le-a spus colegilor, miercuri seara, că vor să-i „dea” guvernul președintelui Klaus Iohannis, după ce, în iarnă, l-au „trezit” cu OUG 13, premierul apreciind că în ultimii 20 de ani nu a avut parte de o campanie mai agresivă ca cea cu care s-a confruntat în ultima lună. „A fost OUG 13 și nu ați făcut nimic. Erați aceeași în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanța de urgență 13. Acum îi dați guvernul, de ce?!”, le-a spus Sorin Grindeanu liderilor social-democrați, potrivit unor surse din interiorul PSD.

Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Național al PSD cine a făcut raportul, afirmând că este prima oară când îl vede. „În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună”, le-a mai spus Grindeanu.

Șeful Executivului i-ar fi cerut demisia liderul PSD Liviu Dragnea și a spus că va renunța la funcția de șef al Guvernului doar dacă președintele țării va nominaliza tot un premier social democrat.

Mai mult, Grindeanu i-a reproșat lui Dragnea că dacă Executivul său nu este unul performant, atunci i se datorează în egală măsură, fiind liderul formațiunii care a dat miniștrii.

Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Național al PSD cine a făcut raportul, afirmând că este prima oară când îl vede.

Raportul comisiei de evaluare, relevă că Guvernul a avut un ritm de lucru defectuos ceea ce ar face ca o continuare să ducă la imposibilitatea aplicării programului de guvernare.

CITEȘTE AICI RAPORTUL DE EVALUARE A MINIȘTRILOR

Principalele concluzii ale raportului:

„Raportul de față relevă un aspect deosebit de grav și anume acela că o continuare în același ritm al guvernării va face, în cel mult 3 luni de zile, șansele de implementare integrală a a programului de guvernare să fie aproape zero”, se arată în concluziile raportului. Autorii amintesc printre altele, la capitolul restanțe, că legea salarizării nu se poate aplica, fără să creeze dezichilibe majore, în lipsa modificării codului fiscal.

În finalul raportului se sugerează că o schimbare de leadership poate duce la recuperarea întârzierilor în 6 luni.

UPDATE 18: 39 ALDE a votat, în cadrul ședinței Biroului Politic, retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu, a anunțat Călin Popescu Tăăriceanu. De asemenea, miniștrii care fac parte din formațiunea condusă de Tăriceanu sunt pregătiți să își dea demisia, dacă li se va cere acest lucru.

UPDATE 17:50Potrivit unor surse participante la șediință, raportul de evaluare al Guvernului este citit în CExN de către Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor în guvernul Ponta, trimis în judecată în mai multe dosare de corupție. Unii dintre miniștri ar avea pregătite demisiile și sunt dispuși să le depună în funcție de concluziile raportului de evaluare în ceea ce privește activitatea lor, au arătat sursele citate.

Surse participante susțin însă că nu toți miniștrii și-ar fi pregătit demisiile. Unii dintre aceștia nu ar fi dispuși să demisioneze.

Nici premierul Sorin Grindeanu nu este dispus să demisioneze, au mai arătat sursele citate.

Îniante de ședința CExN a existat o ședință în format restrâns a miniștrilor PSD.

UPDATE 16:05Liviu Dragnea a ajuns la ședința CEx a PSD în jurul orei 16:00 și a refuzat să comenteze prea mult situația, arătând că acum se face„o analiză riguroasă, pe cifre, a guvernării”. El a precizat că nu a cerut demisia nimănui și că„i-a fost greu” să vorbească public despre problemele guvernării PSD.

„Eu n-am cerut demisia nimănui, nici a Guvernului, nici a primului ministru. Asta este un act de voință al fiecăruia”, a spus Liviu Dragnea la Parlament. El a adăugat că sunt colegi de partid care susțin că nu ar fi bine să se remanieze în bloc guvernul, însă, dacă aceasta va fi decizia CEx, și-o asumă.

„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e și un procent serios de măsuri îndeplinite parțial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situația, mie cel puțin nu mi-a fost ușor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a adăugat Dragnea.

UPDATE 14:45 Liviu Dragnea va avea o întâlnire cu miniștrii Cabinetului Grindeanu înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.Potrivit surselor citate, discuțiile vor avea loc înainte de ședința de la ora 16.00 în care se va decide soarta Guvernului Grindeanu.

Mai mulți miniștri a fost convocați de liderul PSD, după ce Grindeanu a anunțat din nou miercuri că nu intenționează să își depună mandatul. Premierul a afirmat că liderul PSD i-a cerut doar voalat demisia, dar alți lideri social democrați i-au solicitat-o direct. Grindeanu mai spune că se așteaptă că unii miniștri din cabinet să plece dacă li se cere acest lucru, mai ales că se simt „jenați” de situația creată.
„Va fi o execuție publică”, a apreciat premierul, referindu-se la discuțiile care vor avea loc în cadrul ședinței CEx a PSD.

Miniștrii Educației și Tineretului, Pavel Năstase și Marius Dunca, au susținut că susținerea partidului contează, iar dacă le va fi retrasă, vor acționa în consecință.

UPDATE 13:26Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu mai mulți lideri județeni ai PSD, printre care Ionel Arsele (Neamț) și Ion Mocioalcă (Caraș Severin), dar și cu secretarul general al partidului, Marian Neacșu, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

De asemenea, la Palatul Victoria au mai fost miercuri ministrul Dezvoltării, Sevil Shaidehh, cel al Justiției, Tudorel Toader, dar și cel de Interne, Carmen Dan.

UPDATE 12.00Sorin Grindeanu a declarat miercuri, înainte de ședința CExN PSD, că Liviu Dragnea nu i-a solicitat direct demisia, dar alți lideri PSD au făcut acest gest și că se așteaptă să fie miniștri care să demisioneze.

„Guvernul nu este al CEx PSD, este al României”, a declarat, miercuri, premierul Sorin Grindeanu. Acesta a afirmat că nu are intenția să pună PSD în situația de a pierde guvernarea, dar că nici nu intenționeze să plece de la Palatul Victoria.

Întrebat de jurnaliști dacă Liviu Dragnea i-a cerut demisia, premierul Grindeanu a spus că „doar voalat”, însă alți lideri ai partidului i-au cerut-o direct.

Grindeanu mai spune că se așteaptă că unii miniștri din cabinet să plece dacă li se cere acest lucru.

Relația Dragnea – Grindeanu, ireconciliabilă; lucrurile trenează de câteva luni

Solicitarea privind demisia din funcția de premier are, însă, la bază faptul că relația dintre liderul PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu s-a deteriorat iremediabil și a devenit ireconciliabilă, potrivit unor surse. Această deteriorare nu a survenit însă în ultimul timp, situația trenând de câteva luni bune.

Nici ideea lui Dragnea de a-l schimba pe Grindeanu din fruntea Guvernului nu este una nouă. Încă de acum o lună, la ultima ședință a CExN, în care și-a impus voința în mod autoritar, fapt ce a dus la sancționarea și pierderea funcțiilor de către Șerban Nicolae, Dragnea anunța că următorul CExN va fi „mult mai interesant”.

Între timp, animozitățile dintre Dragnea și Grindeanu au început să se facă simțite, în timp, la nivelul declarațiilor. Dragnea s-a limitat la a transmite public câteva ironii la adresa premierului, însă nu l-a atacat în mod direct, ci prin interpuși, care aveau rolul de a fi „guri de tun” care să-l determine pe premier să adopte o atitudine defensivă.

Tăriceanu, Firea și Bădălău, „gurile de tun” ale lui Dragnea împotriva lui Grindeanu

Cei care au jucat acest rol de „guri de tun” pentru Dragnea au fost, pe rând și în această oridine, omologul său de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul general Gabriela Firea și președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău.

Tăriceanu a declamat public, arborând o supărare nedisimulată, că are semne de întrebare privind activitatea Guvernului, care apelează la Parlament pentru a aproba o serie de proiecte din programul de guvernare, dând drept exemple Legea salarizării unice și crearea Fondului suveran.

Mai recent, Gabriela Firea a acuzat că Dragnea nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început” și a acuzat o proastă colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei, unde proiectele „se lovesc de un zid”. Firea a spus că relația Executivului cu administrația locală este „mai proastă” decât pe vremea Guvenului Cioloș.

Nicolae Bădălău a fost cel mai direct, el descriind chiar scenariul schimbării lui Grindeanu și nominalizării unui nou premier care să fie propus spre desemnare președintelui Iohannis.

Grindeanu nu-i întoarce lui Dragnea și celălalt obraz: Nu-mi remaniezi miniștrii

Dragnea a ieșit la atac din ce în ce mai direct și personal împotriva lui Grindeanu după refuzul expres al premierului de a face remanieri ca urmare a raportului de evaluare întocmit de Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Darius Vâlcov, Cristian Socol și „alți colegi”.

„Nu faci schimbări la 3-0 în repriza întâi” a spus Grindeanu. „Nu-i o declarație bună, nu asta e atitudinea”, a răspuns, părintește, Dragnea, ascunzându-și enervarea teribilă.

Dragnea își devoalează în declarații planul de a-l schimba pe Grindeanu

Vinerea trecută Dragnea a declanșat public o suită de atacuri în crescendo la Grindeanu. Astfel, despre schimbarea Guvernului, a declarat public, într-o notă misterioasă, că „Nu cred că ajungem acolo. Sau…cine știe?”, în timp ce, pe de altă parte, îi transmitea președintelui Iohannis că, atât timp cât acesta se află în SUA, „nu se va întâmpla nimic în țară”.

De asemenea, Dragnea a anunțat că toți miniștrii, inclusiv Grindeanu, au depuse demisiile în alb, însă nu le va activa, considerând că ar fi o procedură „incorectă”.

Sâmbătă seara, Gabriela Firea a mers la un post Tv și la acuzat direct pe Grindeanu de faptul că are „alt spate politic”, respectiv că s-ar consulta mai mult cu președintele Iohannis și mai puțin cu Liviu Dragnea, care l-a numit premier. Ea a avansat și o serie de domenii de guvernare cu probleme, cum ar fi Apărarea, Transporturile, Energia, Apele și Pădurile și chiar Cultura.

La fel ca Bădălău, Firea a descris scenariul schimbării lui Grindeanu, inclusiv cu episodul în care PSD va merge la Cotroceni pentru a propune un alt premier, iar Iohannis ar da „majorității parlamentare” posibilitatea de a numi acest nou premier, desemnându-l. Firea spunea chiar că și-ar dori ca viitorul premier să fie o femeie.

Grindeanu iese la atac – Stabilitate, nu schimbări!

Duminică seară, premierul Grindeanu postează un mesaj pe contul său de Facebook, în care afirmă că România are nevoie de „stabilitate, nu de noi schimbări, crize politice, eventual alte alegeri”, în contextul informațiilor vehiculate pe surse privind iminenta sa schimbare din fruntea Guvernului.

Dragnea îi dă replica imediat, la un post tv, spunând că e surprins de ceea ce susține Grindeanu, că nu i se poate reproșa generarea instabilității și că „stabilitatea unei țări nu stă într-o persoană”. Ca și Firea, Dragnea creionează portretul viitorului premier, care trebuie să fie „nebun de harnic”.

Dragnea merge noaptea la sediul PSD, unde susține că lucrează la raportul de evaluare, pentru a finaliza concluziile. Aici face, în fața presei, o afirmație dură, care devoalează adevăratele sale planuri: „Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile”. El transmite astfel, în substrat, că Grindeanu va demisiona dacă partidul îi va retrage sprijinul politic.

„Eu l-am respectat foarte mult pe primul-ministru Radu Vasile, dar nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo. Dar, repet, nu știu dacă se va propune lucrul ăsta. Oricine e calm în aceste zile e un om deștept. Cine e foarte agitat, greșește”, a subliniat Dragnea.

Dragnea și Grindeanu, despre demisie: Dă-ți-o! Nu mi-o dau!

Ziua de luni a fost o zi de acalmie aparentă, întrucât Dragnea a evitat să facă declarații publice. S-a întâlnit în schimb, seara, cu Grindeanu, după ce acesta a revenit în țară din vizita în Croația și i-a cerut demisia, premierul respingând solicitarea.

Marți, lucrurile se precipită în Parlament, unde mai mulți miniștri sunt chestionați de jurnaliști în privința evaluării activității lor. La birou la Dragnea e „pelerinaj” al miniștrilor, care se întrec parcă să tușeze afirmația liderului PSD de acum o săptămână: „99% din Guvern ‘ține cu mine’, de câteva luni stau în anticameră pe aici”.

„Trei, Doamne, și toți trei”: Doar trei miniștri trec evaluarea lui Dragnea

Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan și Petre Daea sunt cei trei miniștri care au trecut evaluarea, ceilalți membri din Cabinetul Grindeanu nereușind să se încadreze în cerințele partidului, potrivit informațiilor care transpar marți din celebrul raport de evaluare. Bădălău a declarat public faptul că „sunt foarte multe nerealizări”, iar premierul „își asumă tot Cabinetul”.

Între timp, după-amiază, Dragnea și Grindeanu se întâlnesc din nou, departe de ochii presei, ca și prima dată. Întâlnirea nu pare a avea un rezultat scontat pentru Dragnea, în condițiile în care Grindeanu rămâne pe poziții și spune că nu va demisiona.

În aceste condiții, reuniunea CExN de miercuri devine vitală pentru soarta premierului Grindeanu și pentru întregul său Cabinet, acolo fiind spațiul în care se vor expune propunerile și se vor decide căile de urmat.

Poziția lui Dragnea, devenită evidentă inclusiv din declarațiile sale publice, atât cele ironice, cât și cele belicoase, la adresa lui Grindeanu, va fi aceea de a-i solicita încă o dată demisia.

Scenariul lui Dragnea: Retragerea sprijinului politic, apoi moțiune de cenzură

Un scenariu vehiculat în partid, potrivit unor surse, privește forțarea demisiei lui Grindeanu prin retragerea sprijinului politic în CExN întregului Guvern, urmată de anunțarea demisiilor miniștrilor fideli lui Dragnea.

Lucrurile se complică, spun surse din PSD, în condițiile în care Grindeanu ar menține poziția și nu ar demisiona, având posibilitatea de a numi interimari.

În aceste condiții, singura variantă ar fi inițierea unei moțiuni de cenzură, PSD considerând că nu mai este vorba de Guvernul său, ceea ce ar conduce la demiterea lui Grindeanu în Parlament.

„Necunoscuta Iohannis” – președinte jucător

O necunoscută a acestui scenariu o reprezintă „jocul” pe care îl va face președintele Iohannis într-un astfel de scenariu. Acesta a transmis deja, pe căi neoficiale, că nu va negocia cu Dragnea și că liderul PSD poate merge la Cotroceni la discuții doar în situația în care premierul demisionează sau este demis prin moțiune de cenzură.

Într-un astfel de scenariu, Iohannis devine „președinte jucător” și are un cuvânt major de spus în desemnarea unui nou premier. Dragnea s-ar teme, practic, de reeditarea unui scenariu precum cel privind respingerea desemnării lui Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse, în acest moment „lucrurile încă se discută”. Scenariul unei remanieri a câtorva miniștri și al menținerii lui Grindeanu premier pare greu de presupus în condițiile relației deteriorate dintre Dragnea și Grindeanu și mai ales în condițiile dorinței clare a liderului PSD de a-l schimba pe premier. Pentru unii social-democrați nu este foarte clar ce se va întâmpla miercuri în CExN, existând foarte multe speculații. Cert este însă că orice scenariu este posibil, inclusiv cel al depunerii unei moțiuni de cenzură în care PSD să-și dărâme practic propriul Guvern.

PSD a căzut, practic, în capcana propriului mecanism de guvernare imaginat de Dragnea și care presupunea că lucrurile vor merge bine în condițiile în care liderul partidului nu este și premier, iar premierul este practic „supus” liderului formațiunii și controlat de o comisie de evaluare.

PSD pare a nu ști să gestioneze situația – prima de altfel în istoria sa recentă – în care președintele partidului nu este și premier. Și nu există nicio garanție că înlocuirea lui Grindeanu cu un alt premier nu ar conduce la o situație similară peste alte șase luni, când este proiectată a avea loc următoarea evaluare a Guvernului și miniștrilor, operată tot de Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României