Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
1334 vizualizări 20 apr 2017
„Îmi doresc, de asemenea, ca pe ceea ce a devenit un subiect în spaţiul public, mult discutatul impozit pe gospodărie, în care am văzut că există o efervescenţă, toată lumea merge la TV şi îşi dă cu părerea, fără să fi avut până acum un proiect clar, sunt discuţii la Finanţe. Până când vom ajunge la final, v-aş ruga să vă abţineţi şi singurul care poate să vorbească despre acest subiect este ministrul Finanţelor. Asta ca să fim clari cu comunicarea publică, fiindcă am văzut foarte puţini dintre dumneavoastră să nu-şi dea cu părerea despre asta. Fiecare să-şi dea cu părerea pe culoarul pe care aleargă", a atras atenţia Grindeanu la începutul şedinţei de Guvern. 
 
Miercuri, Ministerul Finanţelor a făcut public draftul proiectului care schimbă regulile de impozitare în România, instituind impozitul pe venitul global. Acesta se va calcula pe gospodărie, iar toţi românii care obţin venituri pot face o serie de deduceri, în premieră acestea incluzând cheltuielile cu educaţia copiilor, dar şi poliţele RCA sau abonamentele la fitness. O altă noutate este că, în cazul veniturilor in salariu, angajatorul va avea obligaţia de a reţine doar contribuţiile sociale, nu şi valoarea impozitului aferent salariului, ca până acum. Aceasta revine în sarcina angajatului.
 
DOCUMENT OFICIAL. Ce impozit global va plăti de la anul un angajat care câştigă salariul mediu pe economie şi ce ajutor primesc familiile cu venituri reduse
 
 
Pe marginea acestui subiect au vorbit Lia Olguţa Vasilescu, în calitatea sa de membru al Executivului, dar şi liderul PSD, Liviu Dragnea, pe lângă şeful de la Finanţe, subiectul fiind, de fapt, adus în atenţia publicului de ministrul Muncii în urmă cu aproximativ o săptămână, atunci când a anunţat că PSD vrea să reintroducă, de la începutul lui 2018, impozitul pe venitul global care presupune o taxare cu 10% a tuturor veniturilor peste 2.000 şi zero pentru cele sub această valoare, precum şi introducerea unui sistem de deduceri fiscale pentru aceasta.
 
„E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreţi. Dacă vor citi programul de guvernare, vor înţelege. Ca să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile...păi o să fiscalizam totul.  Dacă dumneavoastră veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi aţi putea să deduceţi cheltuiala, o să cereţi chitanţă. Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi şi bonuri. Vă duceţi copilul la mediaţie şi cereţi chitanţă”, spunea atunci Olguţa Vasilescu la RTV. 
 
Ulterior, ministru de Finanţe a venit cu completări, arătând că impozitarea globală presupune ca fiecare gospodărie să se înregistreze la Fisc, fiindu-i repartizat un consultant fiscal care, o dată pe an va completa declaraţia care va cuprinde toate veniturile fiecărui membru al gospodăriei, din salarii şi alte surse. După scăderea deducerilor, se va aplica o cotă de 10% pe diferenţă. Potrivit ministrului Finanţelor, taxarea cu 10% pe salarii se va face lunar, urmând ca regularizarea să se facă la finalul anului fiscal. Prima regularizare se va face în mai 2019, când se încheie anul fiscal după introducerea noilor reguli. Ministrul a explicat că gospodărie în sens fiscal reprezintă un grup de persoane care au sau nu o relaţie de rudenie, dar care au un patrimoniu comun. „Dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relaţie de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, îşi constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidenţa gospodăriilor, şi atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a spus el.  Acesta a ţinut să sublinieze, însă, că statul oferă doar posibilitatea unei asemenea asocieri, dar nu impune nimic, iar dacă opţiunea nu este atractivă, atunci nimic nu e obligatoriu. 
 
Viorel Ştefan a precizat că în România sunt în jur de 7 milioane de gospodării, estimându-se un necesar de 30.000-35.000 de consultanţi fiscali. 
 
Ministrul Finanţelor: Nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite 
 
Ministrul a ţinut să precizeze că măsura impozitării globale nu este una inventată de actuala guvernare, pentru că acest sistem a funcţionat până în anul 2005: „Deci vrem să reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, este vorba despre o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit, care să includă în baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor, şi care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilităţile fiscale care ar permite să stimuleze anumite sectoare de activitate din societatea românească. Spre exemplu, dacă vrem să stimulăm dezvoltarea pensiilor private, atunci cu siguranţă trebuie să facem deductibile contribuţiile la pensii private. Dacă vrem să stimulăm sistemul de sănătate, sistemul de asigurări privat de sănătate, trebuie să facem deductibile acestea. Dacă vrem să stimulăm anumite programe educaţionale, contribuţiile trebuie să fie deductibile. Dacă trebuie să zicem, cândva, a fost o facilitate de acest gen în legătură cu îmbunătăţirea facilităţilor termice ale locuinţelor şi, de ce nu, se poate merge mai departe până la a determina un anume comportament al cetăţenilor în relaţia cu comercianţii, cum avem astăzi acel instrument al bonurilor fiscale", a adăugat ministrul. 
 
Concret, sistemul de globalizare a veniturilor propus în acest moment care permite ca, la final, atunci când tragi linie şi ai dovada că ai adus bonuri fiscale de un anume volum, beneficiezi de o anume sumă deductibilă la calculul impozitului pe venit. Ministrul a pus accent şi pe asistenţa de specialitate de care e nevoie pentru ca un astfel de sistem să funcţioneze, făcând referire la consultanţii fiscali care vor ajuta la implementare şi care vor fi angajaţi de stat, cetăţenii putând să beneficieze de serviciile lor gratis: „Statul îşi asumă această obligaţie de a angaja consultanţi fiscali care să-şi ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declaraţie de impozit pe venitul global", a mai spus Ştefan. 
 
„La sfârşitul anului sau, mai exact, în prima jumătate a anului următor, vine consultantul fiscal şi-ţi întocmeşte dosarul. Şi dacă ai ţinut bonurile, atunci el le pune acolo, le capsează, le adună şi s-ar putea, pe baza acestor bonuri, să beneficiezi de o sumă cu titlu de deductibilitate la calculul impozitului ", a sistematizat ministrul paşii prin care vor putea fi calculate sumele deductibile. 
 
Întrebat de unde va angaja statul atâţia consultanţi fiscali, Viorel Ştefan i-a „liniştit" pe jurnalişti, făcând trimitere la cei 30.000 de angajaţi ai ANAF despre care a spus că ar constitui resursă suficientă pentru ca unii să fie angajaţi în aceste scopuri. 
 
 
 

--

Citește și: