Grindeanu îi apără pe primari cu ordonanțele. „E incorect să-i caracterizați drept hoți și infractori”

Grindeanu îi apără pe primari cu ordonanțele. „E incorect să-i caracterizați drept hoți și infractori
Publicat: 13/03/2017, 17:46
Actualizat: 13/03/2017, 17:49

„Nu știu cât de des reușiți dumneavoastră să vorbiți cu dânșii (cu primarii – n.r.), dar un lucru e cert: s-au săturat să facă potecă la București în căutare de finanțare pentru proiectele lor. Este total incorect față de acești oameni și față de eforturile lor să-i caracterizați drept hoți și infractori care jefuiesc banul public. Așa ceva cred că nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu știți cea ce criticați”, a spus Sorin Grindeanu în cadrul dezbaterii parlamentare „Ora premierului”.

El a mai spus că singura decizie pe care o putea lua pentru a reintra în normal a fost să suspende acele articole, ceea ce s-a întâmplat prin OUG 9/2017.

„Ulterior, acest lucru a fost adaptat prin amendamente la Legea bugetului pentru a nu exista tot felul de interpretări tendențioase. Sunt surprins că acuzați Guvernul de tot felul de lucruri, dar nu vă aduceți aminte ce ați votat. Cred că acum lucrurile sunt cât se poate de clare și nu mai există niciun motiv de neliniște – amendamentele la Legea bugetului precizează foarte clar că nimeni în România nu poate lua bani fără număr, nu poate deturna fonduri publice și nu poate scăpa de rigoarea legii atunci când greșește”, a mai spus Grindeanu.

Premierul le-a transmis un mesaj parlamentarilor din Opoziție.

„Mă uit la colegii din PNL și le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor lor atâta timp cât va fi însoțită de argumente reale, dar nu o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie, despre situația din Europa, ci despre Ordonanțele 6 și 9 pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-ați citit prea bine. Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun de la început. Primul: PSD a câștigat alegerile, iar eu sunt azi aici pentru că românii au avut încredere în programul de guvernare. Ei cred că acest program de guvernare aduce prosperitate și dezvoltare. Nu am de gând, eu și Guvernul, să înșel aceste așteptări. Al doilea: a trecut o lună de la ultima noastră întâlnire. Am stat în fața dumneavoastră și v-am promis că Guvernul pe care îl conduc lasă scandalul și se întoarce la treabă și așa am făcut”, a menționat premierul.

El a mai spus că parlamentarii din Opoziției, prin ceea ce reclamă, refuză românilor dreptul la dezvoltare.

„Avem încă regiuni în care sărăcia, lipsa infrastructurii sau accesul principal la educație sau la sănătate fac grea viața oamenilor. Statisticile Eurostat spun că peste 60% din gospodăriilor din mediul rural nu au baie sau grup sanitar în interiorul locuinței asta în condițiile în care în Europa media este de 2,7 %. (…) E clar că România are nevoie de dezvoltare, o spun toate studiile și rapoartele europene, suntem datori să le asigurăm cetățenilor accesul la un pachet minim de servicii comunitare, fie că sunt la țară sau la oraș. Toate aceste lucruri nu se fac cu vorbe, ci cu proiecte serioase. Aceasta este rațiunea pentru care am decis să inițiem etapa a doua a programului național de dezvoltare locală. (…) Dragi colegi din opoziție mulți dintre dvs ați spus că suma de 30 de miliarde de lei alocată acestui program este prea mare. M-ați întrebat cum am ajuns la această sumă. Dna vicepremier Sevil Shaideh nu are niciun pix fermecat, iar această sumă este doar rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primăriilor în guvernarea trecută, adică și a primarilor PNL. Ce să înțeleg acuma – că nu mai vreți să finanțăm acele proiecte începute anul trecut?”, a adăugat premierul.

El a precizat că, în anul 2016, au fost depuse peste 6.000 de solicitări de finanțare pentru realizarea de obiective de investiții în toate domeniile eligibile, al cărui necesar a fost calculat la o valoare totală de 29,7 miliarde de lei.

„Ca urmare acești bani nu reprezintă o sumă uriașă sau o alocare netransparentă de fonduri, ci e suma proiectelor depuse de primarii din toată țara, inclusiv primarii PNL. De asemenea, cele 30 de miliarde nu sunt cash, ci vorbim despre creditele de angajament. (…) Banii de la buget vor fi dați pe măsură ce lucrările vor fi executate, verificate și autorizate. Un alt lucru pe care l-ați reclamat este modul în care va fi realizată selecția proiectelor. Toate proiectele finanțate prin PNDL sunt și vor fi postate pe site-ul Ministerului Dezvoltării. (…) Selecția se face în funcție de calitate proiectelor pe care primăriile din țară le vor depune și după criterii bine stabilite prin HG 624 din 2015″, a conchis Sorin Grindeanu.

La finalul „Orei premierului”, acesta i-a criticat din nou pe parlamentarii din opoziție, fiind ironic la adresa Ralucăi Turcan și precizând că i-a fost „destul de greu” să înțeleagă ce a spus, dar că înțelege că e „dificil” să vezi anumite lucruri „de la București, neluând contact cu administrația locală”.

„Mi-a fost destul de greu să înțeleg ceea ce a spus doamna Turcan. În 2012 erau pese 3000, 3700 de șantiere, ca să fiu mai exact, deschise în țara noastră, multe dintre ele lucruri în regulă și care în toată această perioadă au fost închise și terminate. Tocmai de aceea e nevoie de PNDL 2. (…) Mi-e teamă că nu-i e foarte clar sau a fost informată greșit doamna președintă. Administrația publică locală nu înseamnă doar primari sau salariile primarilor. Sigur, e dificil să vezi acest lucru de la București neluând contact cu structurile locale”, a mai spus Grindeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere