Gândul și Factual.ro au făcut BAROMETRUL ADEVĂRULUI în dezbaterea Ponta-Iohannis. Victor Ponta: Înalta Curte mi-a dat o sentință definitivă că nu am plagiat – FALS!

Publicat: 13/11/2014, 16:08

Din cele 18 declarații analizate de gândul și Factual.ro în timpul celei de-a doua dezbateri a candidaților la președinția României, organizată de B1 TV, trei dintre ele au fost complet false și trei, parțial false. Cele trei declarații false și două dintre cele parțial false îi aparțin candidatului PSD-UNPR, premierul Victor Ponta. Concret, din 11 declarații de-ale premierului verificate, patru sunt adevărate, trei sunt false, trei sunt parțial false, una e parțial adevărată, iar una nu e nici falsă, nici adevărată. În cazul lui Klaus Iohannis, din șapte declarații verificate, patru sunt adevărate, una e parțial falsă, alta parțial adevărată și una nu e nici falsă, nici adevărată.

Marți, în prima lor dezbatere televizată, care a avut loc la Realitatea TV, Victor Ponta și Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmații – unele, jumătăți de adevăr, altele, false fără niciun dubiu. Pentru o mai bună informare a cititorilor, gândul și experții de la Factual.ro au analizat, marți, opt declarații ale premierului Victor Ponta. Trei dintre ele sunt false, în vreme ce una este parțial falsă. Cât despre Iohannis, gândul și Factual.ro au analizat nouă dintre declarațiile acestuia, opt dintre ele fiind adevărate, una fiind considerată de experți nici adevărată, nici falsă.

Luni, când candidații „au dezbătut” în paralel, din opt afirmații de-ale lui Victor Ponta, trei au fost false, una – parțial adevărat și încă una – nici adevărată, nici falsă. În cazul lui Klaus Iohannis, din cele șapte declarații verificate, una a fost parțial adevărată, alta – nici adevărată, nici falsă.

VEDEȚI AICI BAROMETRUL ADEVĂRULUI DIN DEZBATEREA DE LA REALITATEA TV

VEDEȚI AICI BAROMETRUL ADEVĂRULUI DIN „DEZBATEREA PARALELĂ”

gândul și Factual au analizat și în această seară declarațiile lui Klaus Iohannis și Victor Ponta:

UPDATE 22:20

UPDATE 22:10 Dacă seara trecută premierul Victor Ponta îi spunea lui Klaus Iohannis că nu există pensie mai mică de 428 de lei în România, astăzi s-a corectat:

UPDATE 22:00

UPDATE 21:50

UPDATE 21:35

UPDATE 21:30

UPDATE 21:27

UPDATE 21:25

UPDATE 21:20

UPDATE 21:05 Premierul Victor Ponta a spus că „România nu a fost niciodată în recesiune tehnică” (în guvernarea sa). Ponta a sugerat că va veni o revizuire de date. Pe informațiile din acest moment, confirmate de Eurostat, România este în recesiune tehnică.

UPDATE 21:00 Klaus Iohannis, despre guvernarea Ponta:

UPDATE 20:55

UPDATE 20:45

UPDATE 20:40

UPDATE 20:30 Victor Ponta a făcut încă o declarație falsă, spunându-i lui Klaus Iohannis că ICCJ i-a dat o „decizie irevocabilă” că nu a pagiat. Afirmația este greșită Victor Ponta nu are o sentință definitivă de neplagiat de la Curtea Supremă. Instanța nu a zis niciun moment că premierul nu a plagiat. Judecătorii nu au decis asupra fondului chestiunii, adică nu au decis dacă premierul a plagiat sau nu, ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat .

UPDATE 20:20 O primă declarație verificată se dovedește a fi falsă:


Menționăm că acestea sunt doar declarațiile pe care am reușit să le verificăm în timp real, existând, însă, și altele care, la o primă impresie, nu se susțin. Există, de asemenea, alte declarații importante pe care le-am verificat după emisiunile televizate (două exemple, pe subiectul bugetului pe 2015 și votul din străinătate). O altă declarație neadevărată i-a aparținut premierului Victor Ponta, care i-a spus lui Klaus Iohannis că este imposibil ca pensia soacrei candidatului ACL să fie de aproximativ 300 de lei, deoarece pensia minimă în România este de 428 de lei. „Nu există pensie mai mică”, a punctat Ponta. La o simplă verificare, printr-un telefon dat bunicilor, reporterii gândul au constatat că există pensii sub 400, ba chiar sub 300 de lei. Explicația: În România, venitul minim garantat, introdus de Guvernul Boc în 2009, este de 350 RON. Cei care au o pensie mai mică de 350 de lei primesc de la stat completarea până la pragul de 350 de lei. După cum a precizat pe Facebook Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice, există aproximativ 500.000 de români care primesc diferența până la 350 RON drept indemnizație socială tip pensie de la bugetul de stat.


Despre Factual.ro

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declarațiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice și jurnalistic, precum și cunoștințele experților care îi formează echipa. „Știm ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante și cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spațiul public în jurul alegerii Președintelui României prin verificarea în timp real a declarațiilor susținute de candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experții de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conținut de fiecare declarație:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers