Gafă de proporții la Ministerul Educației. Cum a fost demis un inspector de la Ialomița invocându-se un caz de la Arad

Publicat: 04/09/2017, 23:20

„Lor (inspectorilor școlari generali – n.r) le-a încetat contractul de management pentru că nu l-au respectat. Orice contract de mandat încetează în termen de 15 zile în momentul în care nu este respectat. Urmează și alte contracte de management care vor înceta pentru că mai sunt colegi în funcții de conducere, care nu își respectă mandatul. Eroarea respectivă a fost o eroare materială. În 23 august s-a făcut notificarea spre inspectorat în care s-a precizat că este o eroare materială. Au fost două astfel de erori din lipsa de atenție a celor care au tehnoredactat documentul respectiv. Sunt 28 de puncte din contractul de managemt pe care trebuie să le respecte fiecare inspector”, a declarat ministrul Educație, Liviu Pop.

În acest context, ministrul a menționat că urmeză să desființeze 10% dintre funcțiile de conducere existente la nivelul inspectoratelor școlare și ale ministerului.

„Vom face evaluarea tuturor contractelor. Constatăm că numărul elevilor este din ce în ce mai mic, dar crește numărul funcțiilor de conducere. Vă asigur că vom face reduceri de 10% a funcțiilor de conducere din minister și inspectoratele școlare vor dipărea în maximum 30 de zile pentru că așa mi se pare normal. Ne vom concentra mai mult pe actul de predare”, a adăugat Liviu Pop.

Prima „eroare de redactare” l-a vizat pe inspectorul școlar general din Ialomița, Luminița Barcari, anunțat, printr-un anunț transmis de Ministerul Educației Naționale, că va fi demis, fiind invocat, însă, un motiv ce îl vizează pe inspectorul șef școlar din județul Arad.

Demiterea din Ialomița s-a făcut în baza unei note transmise de MEN, prin care se arată că inspectorul școlar general al ISJ Ialomița a fost revocat din funcție pentru că nu a prezentat ministerului Raportul privind starea învățământului ialomițean, pentru anul 2015-2016.

De asemenea, în același document se precizează că Serviciul Audit Intern din cadrul MEN a solicitat inspectoratelor școlare includerea în planul de audit pentru anul 2017 a unei misiuni privind „sistemele de conducere și control, precum și riscurile asociate unor astfel de sisteme”, termenul de prezentare a raportului fiind 20 iulie 2017.

„În urma adresei Ministerului Educației Naționale, Inspectoratul Școlar al Județului Arad nu a respectat termenul stabilit, raportul de audit în cauză a fost înregistrat la MEN în data de 21 iulie 2017, fiind încălcate astfel din nou preverderile articolului 4 lit B pct 20, din Contractul de Management”, conform documentului citat.

Prin adresa semnată de ministrul Educației, Liviu Pop, i se aduce la cunoștință inspectorului șef al ISJ Ialomița, Luminița Barcari, că din 4 septembrie este revocată din funcție.

Pe de altă parte, Lumința Barcari a precizat, pentru Mediafax, că decizia Ministerului este ilegală, motiv pentru care deja a atacat-o în instanță, la Curtea de Apel București.

„Niciun județ în care inspectorii generali au fost revocați nu au primit ordin de numire pentru noul inspector școlar general. Nu a fost numit nimeni până la această oră⁠⁠, în locul meu”, a mai spus Barcari.

Cea de-a doua „eroare de redactare” l-a vizat pe inspectorul școlar general din Buzău, Florina Stoian, care a fost demis printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului șefului ISJ Constanța. Stoian a contestat decizia.

„Pe lângă cazul colegei de la Ialomița, și în cazul adresei mele de demitere din funcție pe care am primit-o de la Ministerul Educației a apărut o greșeală. Mi s-a anulat contractul de management și se făcea referire la un alt contract, cu alt număr, din alt an, din câte am înțeles era contractul adjunctului de la ISJ Constanța. Pe adresă apărea contractul încheiat în 2015, or al meu e din 2016. Nu știu cum sunt permise astfel de greșeli în acte oficiale. Au revenit apoi cu un ordin de modificare, dar vom vedea ce va zice instanța, pentru că am constestat demiterea”, a spus Stoian.

Potrivit acesteia, luni a reluat postul de șef al ISJ Buzău înlocuitoarea sa, Geta Burducea, care nu a prezentat însă niciun ordin de la Ministerul Educației de numire în funcție.

„Este o doamnă care a picat de trei ori examenul pentru funcția de șef al ISJ Buzău, iar acum a numit-o ministrul, dar nu a prezentat la Juridic sau la Salarizare niciun ordin de numire și a început, deja, să semneze documente”, a subliniat Stoian.

Reamintim că, pe 19 august, Ministerul Educației a revocat din funcție șefii a 13 inspectorate școlare. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele județene, care ar arăta că au fost neregul în contractele de management. Unii dintre cei demiși amenință că vor da în judecată instituția.

„Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din București vineri după-amiază și, fiind singurul cu delegare de atribuții pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor școlari generali pe contractul de managemnt și s-a ajuns la concluzia că din toți, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite și s-a luat decizia ca ei să fie eliberați din funcții. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificați cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni și se pare că inspectorii școlari nu au știut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut și ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inștiințați. Este o evaluare continuă”, explica, pentru Mediafax, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației.

Inspectorii generali care au fost demiși sunt din județele Caraș-Severin, Ialomița, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanța, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinți și Călărași. Informarea că au fost demiși ar fi fost transmisă pe 18 august, după ora 17.00, prin fax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...