Raluca Pancu
Raluca Pancu
1581 vizualizări 18 apr 2017

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au admis extrădarea lui Sebastian Ghiţă, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădate. Încheierea va fi transmisă Ministerului Justiţiei, care va cere autorităţilor din Serbia extrădarea fostului deputat. 

Ministerul Justiţiei are pregătită şi va declanşa imediat procedura de solicitare a extrădării lui Sebastian Ghiţă din Serbia, fiind însă obligat să aştepte decizia instanţei din Prahova, care conform legii verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădare, arăta, marţi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Întrebat dacă Ghiţă poate solicita azil politic în Serbia, ministrul a explicat că oricine este liber să apeleze la orice prevedere legală, precizând ulterior şi că se aşteaptă ca extrădarea lui Sebastian Ghiţă să se realizeze cât mai curând.

„Biroul naţional Interpol a informat instanţele din România, instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe data de 17 aprilie, acelaşi birou naţional Interpol a înştiinţat instanţele din România, instanţele emitente ale mandatelor de arestare cu privire la arestarea reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pe o perioadă de 18 zile. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice în procedură de urgenţă îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea (...) Ne aflăm în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Când primim de la instanţele de judecată respectivele hotărâri declanşăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiţiei are deja pregătită acea procedură, cerere, aşteptăm încheierile de la instanţele de judecată şi imediat dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în aşteptare", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat despre posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să apeleze la instituţia azilului politic în Serbia, ministrul Tudorel Toader a arătat că un inculpat poate apela la orice mijloc pe care îl prevede legea, deci şi la cererea de azil politic.

„Suntem în această etapă (...) Sper că dacă se va face contestaţie şi instanţa va verifica cu celeritate, sper să nu existe motive de contestaţie să rămână hotărârea la prima instanţă (...) Îmi voi exercita competenţele în limitele legii noastre Din momentul ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii. Poţi folosi orice mijloc prevăzut de lege, dar nu eu trebuie şi pot să vă răspund la aşa ceva", a mai spus ministrul Justiţiei.

Ulterior, Tudorel Toader a declarat, la Antena 3, că se aşteaptă ca extrădarea lui Sebastian Ghiţă să se realizeze cât mai curând: „Noi sperăm ca extrădarea să se realizeze într-un termen scurt. Eu nu ştiu ce atitudine vor lua omologii din Serbia ca să spun care va fi modul de reacţie în România. Vom aveam mâine hotărârile instanţelor, facem cererea de extrădare vedem care e poziţia autorităţilor din Serbia şi ne poziţionăm şi noi".

După aproape 4 luni de când a dispărut din România, de sub nasul poliţiştilor de la Operaţiuni Speciale care îl filau într-o anchetă a DNA, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost prins joia trecută la Belgrad, de poliţiştii sârbi. El era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă, şi le-a prezentat poliţiştilor acte de identitate false - un paşaport şi un permis auto de Slovenia.

Ras în cap şi cu barbă, Ghiţă, le-ar fi spus poliţiştilor, în limba engleză, că este un student din Slovenia. Chiar şi cu acest indiciu, al unui sloven care habar nu are limba sârbă, ar fi fost suficient pentru poliţiştii sârbi să intre instant în alertă, însă conform Poliţiei Române, prinderea lui Ghiţă nu a fost întâmplătoare, ci a fost rezultatul colaborării autorităţilor române cu nu mai puţin de 10 ţări prin care Ghiţă ar fi trecut sau ar fi avut legături, de când a fugit din România.

În prezent, Sebastian Ghiţă este arestat pentru 18 zile de autorităţile sârbe, în vederea extrădării către România. Deşi România nu are un tratat direct de extrădare cu Serbia, Ministerul Justiţiei a explicat că procedura funcţionează în baza Convenţiei Europene privind extrădarea, la care ambele state sunt semnatare.

--

Citește și: