Europarlamentar PMP: Mihai Tudose cu Pavel Filip au semnat la Chișinău frăția intereselor PSD-PD

Europarlamentar PMP: Mihai Tudose cu Pavel Filip au semnat la Chișinău frăția intereselor PSD-PD
Publicat: 22/07/2017, 13:57

„Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a semnat ieri, la Chișinău, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, frăția intereselor PSD – PD. Sfidând adevăratele nevoi ale românilor de peste Prut și ale cetățenilor moldoveni și recomandările instituțiilor europene și internaționale menite să asigure consolidarea democrației și a legii în Republica Moldova, prim-ministrul Mihai Tudose, așa cum ne-a obișnuit și în România partidul său, PSD, a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția privind noile prevederi ale legislației electorale și a sfidat oamenii care chiar în acele momente protestau pe străzile Chișinăului împotriva acestor modificări”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

El susține că graba cu care actualul Parlament al Republicii Moldova a votat noile prevederi ale legislației electorale, iar președintele filorus Igor Dodon le-a promulgat, fiind publicate, apoi, în Monitorul Oficial, practic, peste noapte, „amintesc de graba cu care au fost date ordonanțele de urgență ale penalilor de la începutul anului prin care PSD dorea să facă scăpați marii corupți ai României”.

„Noile prevederi ale legislației electorale întorc Republica Moldova în urmă cu 10 de ani, când comuniștii stăpâneau țara și o prăduiau după bunul plac al unor oligarhi și lideri străini a căror singură grijă a fost cum să slăbească puterea cetățenilor pentru a putea jefui după bunul plac miliardele din banul public al Republicii Moldova. Astăzi, spre uimirea tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali din democrațiile consolidate, prim-ministrul României, Mihai Tudose, a aplaudat o astfel de inițiativă. Cariera lui externă s-a terminat înainte să înceapă. Din păcate, asta se întâmplă pe seama sfidării intereselor românilor și ale cetățenilor moldoveni”, a mai scris europarlamentarul PMP.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Chișinău, că schimbarea sistemului electoral din Rep. Moldova este „schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic”, nefiind „nimic ieșit din comun”, deși Comisia de la Veneția și UE au cerut să Moldovei nu introducă sistemul electoral mixt.

„Schimbarea acestui sistem e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe țări care au acest sistem electiv, deci nu e nimic ieșit din comun. Ceea ce e ieșit din comun este distorisionarea realității de cei neprieteni care au ajuns mesajul la Bruxelles complet diferit. Eu am încredere că instituțiile democratice din Moldova funcționează. (…) România și-a modificat și ea de câteva ori sistemul de alegeri, cu acel vot uninominal… Am trecut prin aceleași lucruri, iar lucrurile s-au liniștit când s-au convins că ceea ce am făcut nu a ieșit din zona democratică. Guvernul de la Chișinău va trebui să fie mai atent să explice de ce se întâmplă unele lucruri”, a declarat Mihai Tudose.

Mii de cetățeni au demonstrat joi în fața clădirii Parlamentului din Republica Moldova, împotriva proiectului de schimbare a sistemului electoral, informează presa locală.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din sistem uninominal în mixt, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, după ce a fost promulgat, joi, de președintele Igor Dodon.

Proiectul de lege pentru votul mixt a fost votat de 74 de deputați, deși proiectul fusese avizat negativ de către Comisa de la Veneția, iar liderii europeni recomandaseră să nu fie schimbat sistemul de vot.

Deputații Partidului Comuniștilor (PCRM), Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) și Partidului Liberal (PL) au părăsit sala unde a avut loc ședința parlamentară la care s-a votat schimbarea sistemului electoral.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, au solicitat susținătorilor să participe la demonstrație pentru a-și arăta nemulțumirea față de sistemul electoral mixt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu