După semnalul lui Dragnea, Grindeanu anunță că va abroga HG-ul privind achiziția de corvete de 1,6 miliarde de euro

După semnalul lui Dragnea, Grindeanu anunță că va abroga HG-ul privind achiziția de corvete de 1,6 miliarde de euro
Publicat: 10/03/2017, 17:32

„Vom abroga hotărârea de Guvern dată în decembrie, pentru că nu a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandm care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament”, a spus premierul, la Antena 3.

„Pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, apoi se merge în Parlament”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut pe 22 februarie, căGuvernul Grindeanu trebuie să abroge hotărârea de guvern dată de Cabinetul Cioloș prin care s-a decis cumpărarea a patru corvete noi, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pe care firma olandeză Damen Shipyards Group ar urma să le construiască pe șantierul de a Galați.

„În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul”, a declarat Dragnea.

Guvernul Cioloș a adoptat, în ședința din 29 noiembrie 2016, Hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncțională”. Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncțională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor.

„În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncțională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele forțelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric ModularDesignApproach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje”, se arată într-un comunicat al guvernului din 29 noiembrie 2016.

Dacian Cioloș l-a contrazis pe Liviu Dragnea fostul șef al guvernului susținând că „HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat” și i-a transmis șefului PSD că actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, „poate oferi mai mule detalii privind această procedură de achiziție publică pentru dotarea forțelor militare navale române”.

„HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura care urma să se desfășoare pentru achiziția acestor nave militare marine. În conformitate cu prevederile legale existente, inițierea achiziției publice ar fi avut loc numai după aprobarea condițiilor de achiziție de către Parlamentul României. Urmând întrutotul procedura stabilită de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul României, căruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a condițiilor de achiziție a navelor militare marine respective. În absența unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie în privința negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată”, se arată într-un comunicat semnat de fostul premier, Dacian Cioloș, și fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte