Raluca Pancu
Raluca Pancu
1072 vizualizări 3 aug 2017

România are cel mai mare potenţial din Europa pentru a deveni partenerul Bell Helicopter în vederea construcţiei elicopterului de atac AH-1Z Viper, care să îi permită firmei americane să aibă o producţie la nivel internaţional, declara vicepreşedintele Bell Helicopter, Richard Harris, la mijlocul lunii iunie. Astăzi, la aproximativ două luni distanţă, Guvernul român anunţă primul pas, în această direcţie, şi anume semnarea scrisorii de intenţie de preţ şi disponibilitate privind achiziţionarea de elicoptere de atac, care urmează să fie adresată Guvernului SUA, fără să fie precizat, însă, ce model. 

"Suntem doar la prima etapă: scrisoarea de intenţie. Apoi sigur că urmează alte demersuri oficiale, avem nevoie de aprobarea Departamentului de Stat, apoi Congresului SUA şi de abia apoi putem să trecem, să spun, efectiv la treabă. Evident că, între timp, anumite aspecte de natură tehnică, dar şi legate de înfiinţarea societăţii mixte pot fi discutate şi convenite cu partea americană. Dar fără acceptul Congresului SUA, transferul acesta de tehnologie nu se poate face. Va fi un acord de tipul celui de la rachetele Patriot, Guvern la Guvern", a declarat, pentru Gândul, Adrian Ţuţuianu.

De ce are nevoie România de aceste elicoptere de atac? Răspunsul, dat de ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, este că achiziţionarea lor face parte din cadrul programelor prioritare de înzestrare a Armatei.

"Există un Plan de Înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 - 2026. El a fost recent aprobat de CSAT, există o aprobare a Parlamentului pentru opt programe prioritare de înzestrare a Armatei şi, în cadrul acestor programe, o parte este expres dedicată achiziţionării de elicoptere. În discuţia de astăzi cu Bell Helicopter am avut în vedere componenta elicopterelor de atac", a mai explicat, pentru Gândul, Adrian Ţuţuianu.

Producţia acestor elicoptere ar urma să se realizeze pe teritoriul României, însă nu au fost stabilite, încă, detalii în acest sens, discuţia între Guvern şi reprezentanţii companiei americane, de joi, fiind una "de principiu", potrivit lui Ţuţuianu.

"Există discuţia creării unei societăţi mixte în România. Nu am parcurs, acum, toate etapele legate de înfiinţare: unde, cu ce capital, în ce condiţii. A fost o discuţie de principiu. Societate mixtă care va realiza cvasimajoritatea elicopterelor comandate de Armata Română şi la care se va face un transfer de tehnologie extrem de important, tehnologie de vârf", a spus ministrul Apărării Naţionale.

Chiar şi aşa, la nivelul MApN există simulări privind valoarea la care s-ar ridica această investiţie, însă Ţuţuianu consideră că nu este momentul pentru a da publicităţii "lucruri care sunt în analiză".

"România e dispusă să cheltuie cât este corect", a răspuns el, întrebat cât este dispusă România să cheltuie pentru achiziţionarea acestor elicoptere.

În cei 2% din PIB alocaţi Apărării, din care nu s-a cheltuit niciun ban de la începutul anului, ar urma să se încadreze şi contractele de achiziţie pentru aceste elicoptere, "cu precizarea că există o anumită etapizare a achiziţiilor pentru zece ani de zile, nu pentru o zi sau două", a ţinut să sublinieze Ţuţuianu.

În urmă cu doar aproximativ două luni, vicepreşedintele Bell Helicopter, Richard Harris, avansa, din nou, ideea unui elicopter de atac construit în parteneriat cu România, potrivit Mediafax.

„Un întreg proces de formarea şi de instruire a angajaţilor trebuie făcut înainte: de evaluare a instrumentelor existente, de formare a românilor în America. Procesul poate dura între patru şi cinci ani. În mod obişnuit, când lucrăm cu un partener, la început, Bell Helicopter va construi în Texas primele cinci sau şase elicoptere româneşti cu specialişti români care vor veni în Statele Unite pentru a învăţa care sunt procesele, apoi totul va fi tranziţionat încetul în încetul în România, până când toate procesele vor putea fi făcute aici”, declara, la acel moment, Harris.

La acel moment, reprezentanţii Bell Helicopter au avut  întâlniri cu autorităţile române şi au făcut vizite companiilor aerospaţiale pentru a evalua potenţialul României ca partener de construcţie.

De altfel, Bell Helicopter a fost invitată, în martie, de ministrul pentru Mediul de Afaceri de atunci, Alexandru Petrescu, pentru a analiza industria din România. „Am fost aici în martie, ca parte a discuţiilor economice dintre România şi Statele Unite. Am fost invitaţi de ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, pentru a vedea oportunităţile de industrie”, preciza, la acel moment, Harris.

În noiembrie 2016, compania americană Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR - Ghimbav în vederea potenţialei colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

În urmă cu patru ani, compania Bell Helicoper a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.

Reamintim că Bell Helicopter a avut în 1996 un parteneriat cu IAR Ghimbav pentru fabricarea de elicoptere de atac, care urmau să se numească Dracula, dar din motive politice şi de circumstanţe, acest joint-venture nu a mai funcţionat, a precizat Harris.

„Ne-am dorit ca Dracula să reînvie în România”, spunea, atunci, reprezentantul Bell Helicopter.

Bell Helicopter are sediul în Fort Worth, Texas şi este parte a conglomeratului de aeronautică Textron. Compania a produs 35.000 de aeronave în istoria sa. Bell Helicopter are uzine în Amarillo, Texas si Mirabel, Canada plus centre de servicii şi logistică în Amsterdam, Praga, Canada, Singapore şi SUA.

În 2016, Bell Helicopter a avut vânzări de 3,2 miliarde de dolari, care au reprezentat 23% din cifra totală a vânzărilor Textron, de 13,8 miliarde. Din totalul vânzărilor Bell Helicopter, 36% o reprezintă vânzările comerciale şi 64% partea militară.


 

 

 

 

--

Citește și: