Dragnea vrea comisie de anchetă pentru SIPA. „M-aș bucura dacă Tudorel Toader ar mai spune niște lucruri”

Dragnea vrea comisie de anchetă pentru SIPA. M-aș bucura dacă Tudorel Toader ar mai spune niște lucruri

Liviu Dragnea a mărturisit, marți, că i s-a propus înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea și arhiva SIPA, declarând că susține această propunere și că, în cursul săptămânii viitoare, îi va da curs.

„Am primit o solicitare pentru a înființa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea și arhiva SIPA. Și eu susțin această propunere. Cred că săptămâna viitoare vom propune și vom aproba înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situația de la SIPA”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă a mai discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre acest subiect, Dragnea a răspuns: „Eu m-aș bucura dacă domnul Tudorel ar mai spune niște lucruri, dacă nu poate sau nu știe, sau poate le-o fi trimis la alte instituții și nu mai poate spune numele respective, cred că o comisie parlamentară de anchetă îl poate ajuta în sensul ăsta”.

Chestionat cu privire la declarațiile făcute de liderul PSD, Toader a declarat că nu le-a văzut, dar a subliniat faptul că dorința sa a fost, de la bun început, „ca respectându-se legea, să dispară această temere în legătură cu arhiva SIPA”.

„Să avem comisie, proceduri legale. După mine, orice soluție legală prin care să închidem capitolul SIPA, dar respectându-se procedurile și legea”, a spus Toader.

Reamintim că Evenimentul Zilei a cerut, duminică, printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două Camere ale Parlamamentului, înființarea unei comisii de anchetă privind arhiva cu documente secrete a SIPA.

„Vă solicităm constituirea unei comisii de anchetă a celor două camere a Parlamentului, în vederea clarificării cauzelor și împrejurărilor care au condus la deficiențele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum și în privința accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS (…) Există indicii credibile ca arhiva Direcției Generale de Protecție și Anticorupție – DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecție și Anticorupție – SIPA) din cadrul Ministerului Justiției să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informații să fi fost copiate în mod nepermis și manipulate cu încălcarea legii”, se arată în sesizare.

Potrivit documentului, „există probabilitatea ca informațiile la care au avut acces anumite persoane să fi fost folosite în scopuri nepermise, care se pot plasa în afara cadrului normativ aplicabil, de natură a fi denaturate valori fundamentale ale statului de drept, respectiv independența justiției, dreptul la un proces echitabil, separația puterilor în stat”.

Comisia de anchetă constituită la nivelul celor două Camere ar urma să verifice împrejurările în care, pe 18 august 2016, ministrul Justiției de la acea dată, Raluca Prună, a sporit gradul de secretizare al raportului 096 la secret de stat și motivele pentru care a procedat în acest mod; să afle dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau dreptul legal și dețineau toate autorizațiile legale necesare pentru pătrunderea în acel spațiu, dacă documentele aflate în arhiva SIPA precum și hardurile, ori alte arhive electronice au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine și în ce scop, dacă documentele fotocopiate au fost folosite în scopuri ilicite și dacă toae aceste împrejurări au fost de natură a afecta independența justiției și, pe cale de consecință, caracterul de stat de drept al statului român.

Aspectele semnalate nu fac obiectul dosarului aflat în prezent în instrumentarea DIICOT sau a altei structuri de parchet, potrivit sursei citate.

Referitor la dosarul privind arhiva SIPA, aflat în instrumentarea Direcției, procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că au fost audiate deja 10-12 persoane și că vor mai fi făcute și alte audieri.

„Au avut loc audieri, se vor mai face audieri în arhivă și vor mai fi ascultate și alte persoane. Au fost undeva la 10-12 persoane audiate”, a declarat procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la sediul CSM.

Procurorii DIICOT au deschis în luna mai un dosar în care au început urmărirea penală in rem, privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și neglijență.

Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?