Dragnea, urmărit penal în dosarul Tel Drum. „Rețeta succesului” firmei care controla total Teleormanul: bani publici și licitații aranjate, fonduri pentru partid. Document DNA

Dragnea, urmărit penal în dosarul Tel Drum. „Rețeta succesului firmei care controla total Teleormanul: bani publici și licitații aranjate, fonduri pentru partid. Document DNA
Publicat: 13/11/2017, 13:26
Actualizat: 13/11/2017, 14:20

Potrivit unui comunicat DNA, dosarul s-a constituit după o sesizare a Oficiului European Antifraudă (OLAF), care a reclamat în data de 30 septembrie 2016 că există suspiciuni referitoare la săvârșirea mai multor infracțiuni, unele dintre ele vizând obținerea de fonduri europene pe baza unor documente false, bani care urmau a fi folosiți pentru reabilitarea unor drumuri județene.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, arată procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

Concret, DNA arată că grupul infracțional organizat pe care l-ar fi construit Dragnea acționa „în etape”, prima dintre ele fiind privatizarea firmei Tel Drum și trecerea ei din proprietatea CJ Teleorman sub controlul direct al șefului PSD, prin interpuși. Ulterior, a fost achiziționat, din fondurile CJ Teleorman, dar și printr-un credit bancar, un utilaj în valoare de 30 de milioarde de lei vechi, acesta fiind apoi închiriat și, după privatizare, dat spre folosință către Tel Drum.

Aceste mutări au deschis Tel Drum calea spre lucrări de întreținere și reabilitare a infrastructurii rutiere care aparținea de Consiliul Județean, mai arată procurorii, fără însă a „exista o procedură concurențială de atribuire, deși societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat”.

Nu doar Tel Drum era, însă, controlată de grupul pe care l-ar fi condus Liviu Dragnea, ci și alte societăți comerciale, în așa fel încât acestea jucau rolul de interpuși când venea vorba despre procedurile de atribuire a contractelor publice, pentru ca acestea „să fie utilizate pentru crearea de circuite comerciale și financiare și să fie asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracțional organizat”.

Tot acest mecanism îi asigura firmei Tel Drum câștigarea de contracte pentru lucrări care erau realizate din bani publici, membrii grupului infracțional presupus a fi coordonat de Dragnea folosindu-și influența și funcțiile pentru a favoriza societatea,„prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Județean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene)”, mai arată procurorii.

Potrivit DNA, consecința a fost aceea că, prin intermediul lui Liviu Dragnea, au fost obținuți fraudulos bani din bugetul național, dar și fonduri europene, prin furnizarea de documente false. Fondurile ar fi mers, astfel, la PSD, camuflate sub forma unor donații din partea membrilor care făceau parte din grupul așa-zis controlat de Dragnea.

Mai mult, șeful PSD, prin influența pe care o avea la nivel central, le asigura acestora accesul la informații cu caracter confidențial care circulau în instituțiile de la București, furnizând și documente cu caracter confidențial către membrii presupusului grup infracțional organizat. Aceștia au obținut, ca urmare, „beneficii patrimoniale (…) provenite din activitatea infracțională și din utilizarea frauduloasă a fondurilor publice (beneficii cărora membrii grupului infracțional organizat le dau o aparență legală prin scoaterea lor din patrimoniul societății în special cu titlu de dividende, prin plata unor remunerații cu titlu de salariu, prin simularea unor operațiuni comerciale sau civile de transfer de drepturi de proprietate sau drept de folosință, prin încheierea unor contracte de prestări servicii sau livrare bunuri între societățile controlate de aceștia)”.

„În scopul pentru care a fost constituit grupul infracțional organizat, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Victor Piperea (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean DJ 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zabreasca – Dobrotești), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene”, mai arată procurorii.

Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare.
În cursul anului 2009, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Marin Predescu (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506 Cervenia Vitănești Băbăița, în valoare de 62.482.442 lei lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene. Au fost atunci falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic (planșele desenate pentru profil transversal tip I, memoriul tehnic, design tehnic și plan de execuție, caiete de sarcini, devizele ), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii și ștampilei verificatorului de proiect, prin modificarea elementelor cantitative, prin inserarea cerinței (ulterior predării acestuia de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației.
„Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte, respectiv donații de la membrii grupului infracțional organizat și de la societățile controlate de aceștia (circa 2,5 milioane de lei în anul 2009), transferul părților sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupului infracțional organizat către fiul său, dividende și sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea și de fosta soție de la o altă societate din grup, bani obținuți de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupului infracțional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deținut de o societate din grup și a cărui îmbunătățire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA)”, mai arată DNA în sursa citată.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului