Dragnea: Tăriceanu este un om foarte echilibrat. Poate de acolo din nori Iohannis nu vede statul paralel

Dragnea: Tăriceanu este un om foarte echilibrat. Poate de acolo din nori Iohannis nu vede statul paralel
Publicat: 03/11/2017, 12:10

„Domnul Tăriceanu este un om foarte echilibrat, un om așezat, un politician pe care eu îl respect foarte mult, cu niște principii foarte sănătoase”, a răspuns Liviu Dragnea, rugat să comenteze afirmațiile de ieri ale președintelui.

Despre așa-zisul„stat paralel” care conduce România din umbră, șeful PSD a spus că începe să se vadă din ce în ce mai clar și că poate Iohannis,„de acolo de sus”,„din nori”, nu observă exact lucrurile.

„Sunt din ce în ce mai muți oameni care vorbesc despre statul paralel, poate de acolo de sus nu se vede, pe la noi pe jos începe să se vadă. Nu știu, poate din nori nu se vede exact”, a continuat Dragnea.

Comentariile vin după joi, în ieșirea sa publică pe tema modificărilor fiscale în care s-a referit, adiacent, și la Legile justiției, președintele Klaus Iohannis a declarat că șeful Senatului pare uneori„puțin obsedat” de această problematică a statului paralel pe care o tot invocă.

„În România nu există forțe oculte sau un stat paralel. O vreme am urmărit declarațiile domnului menționat, care a fost și premier, a avut abordări câteodată interesant de urmărit. De la o vreme nu mai urmăresc afirmațiile acestui domn pentru că au devenit din ce în ce mai ciudate. Câteodată se crează impresia că e puțin obsedat și persoane puțin obsedate nu fac bine politicii. Culmea, abordările au apărut cu intensitate de când procurorii l-au deferit Justiției pe acest domn”, a spus șeful statului, rugat să comenteze unele afirmații recente ale președintelui Senatului.

La câteva ore, Tăriceanu i-a transmis șefului statului o scrisoare deschisă prin care a ținut să-i dea replica, spunândcă atacul este „nepotrivit” pentru un președinte și adăugând că șeful statului este șantajabil și ușor de manevrat de către „statul paralel”, pentru că el însuși este produsul acestor forțe.

„Încep prin a exprima regretul meu cu privire la atacul pe care l-ați lansat azi la adresa mea ca președinte al Senatului, total nepotrivit pentru demnitatea unui președinte al țării, atât ca limbaj, cât și ca argumentație. Această manieră de exprimare publică devoalează starea dumneavoastră de nervozitate pe care pot s-o înțeleg, dar nu pot s-o accept, stare generată de o serie de adevăruri despre domnia voastră care nu vă convin, dar care au devenit notorii și pe care le-am reiterat opiniei publice zilele trecute (…) Eu nu sunt timorat nici de dosarele pe care le fabrică la comandă zeloasa dumneavoastră colaboratoare, Codruța Kovesi, și nici de alte instrumente utilizate de ‘statul paralel'”, se arată în scrisoarea pe care Tăriceanu a dat-o publicității joi seara.

Președintele Senatului ține să contrazică afirmațiile lui Klaus Iohannis despre faptul că nu există un stat paralel în România, Tăriceanu afirmând chiar că Iohannis este produsul acestuia.

„Ba există, domnule președinte, iar dumneavoastră sunteți produsul acestor forțe, având rolul de a executa întocmai și la timp planurile oculte ale ‘statului paralel’. Doar nu vă închipuiți că ați câștigat alegerile din 2014 pentru inexistente merite politice sau pentru ilegalitățile comise în calitate de primar al Sibiului. Nu. Ați fost ales de ‘statul paralel’ să câștigați alegerile pentru că sunteți șantajabil cu dosare penale și, deci, ușor de manevrat de cei care controlează cu adevărat ‘statul paralel’. Când e vorba despre adversari politici, termenul dvs. preferat este: ‘penal’. Ce adjectiv credeți că vi s-ar potrivi după ce s-a dovedit că familia dumneavoastră a obținut prin fals și uz de fals niște spații locative valoroase la Sibiu în perioada când erați primar?”, scrie Călin Popescu-Tăriceanu.

El îl acuză pe șeful statului că preferă „metoda absurdă” a negării evidențelor ieșite la suprafață în urma audierilor din comisiile parlamentare ale unor persoane din interiorul sistemului. „În lipsă de argumente și nedorind ca opinia publică să afle mai multe, ați ales metoda absurdă a negării evidenței și, în plus, ați refuzat ca, în calitate de șef al CSAT, să luați masuri față de faptele grave prezentate la Parlament, deși aveați obligația s-o faceți”, susține președintele ALDE.

Tăriceanu consideră că Iohannis a inversat cauza cu efectul. Astfel, dosarul întocmit împotriva sa este efectul declarațiilor pe care președintele Senatului le-a făcut împotriva abuzurilor DNA și serviciilor secrete, nu invers. „În plus, vă reamintesc că aceste critici publice sunt făcute cu multă vreme în urmă, de circa 3 ani. ‘Statul paralel’, pe care cu onor îl patronați, a încercat ca și în alte cazuri să mă reducă la tăcere, dar, ce să vezi, rețeta n-a reușit”, a scris Tăriceanu.

El a răspuns și afirmației lui Klaus Iohannis, potrivit căreia liderul ALDE „nu face bine politicii”. „Aveți dreptate, nu fac bine politicii promovate de dumneavoastră. Aveți dreptul să exprimați un punct de vedere, dar de același drept mă bucur și eu”, a ripostat Tăriceanu.

Președintele Senatului îl acuză pe Iohannis că, prin opoziția manifestată față de schimbările preconizate în sistemul judiciar, arată că vrea să păstreze controlul pe care șeful statului l-ar exercita asupra Justiției. „Această atitudine duplicitară chiar face rău politicii”, a adăugat Popescu-Tăriceanu.

În plus, liderul ALDE îi reproșează lui Iohannis faptul că nu dorește introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, în condițiile în care acesta a fost cerut printr-o decizie a CCR. „În ultimii ani s-a impus o cutumă necesară la nivelul liderilor politici de a nu politiza deciziile CCR prin critici publice. Este o cutumă pe care am respectat-o pentru că respect Constituția. Dumneavoastră ați încălcat-o și, mai grav, alimentați un curent de opinie conform căruia deciziile CCR și Constituția se respectă doar atunci când servesc intereselor proprii. Se induce astfel percepția că deciziile Curții Constituționale sunt facultative, că pot fi puse la îndoială și, deci, că legea fundamentală a statului poate fi pusă la îndoială”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer