Raluca Pancu
no author
Raluca Pancu Liviu Dadacus - Mediafax
487 vizualizări 13 sep 2017

"Şi eu, şi domnul Tăriceanu am sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public. Acum o oră. Decizia a fost luată de săptămâna trecută, azi am avut forma finală a acestei sesizări şi am semnat-o eu separat, domnul Tăriceanu separat, dar textele sunt identice", a declarat, la Parlament, Liviu Dragnea.

VEZI DOCUMENTUL

Concret, conform textului sesizării, conflictul e determinat de refuzul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului, de refuzul procurorului general, Augustin Lazăr, de a lua măsuri împotriva şefei DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale şi de refuzul lui Lazăr de a înainta comisiei de anchetă o copie de pe dosarul de urmărire penală ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial.

"Cu privire la speţa depusă spre soluţionare Curţii Constituţionale, este de consemnat că refuzul Procurorului General şi al Procurorului Şef al DNA se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român, practic la refuzul celor două persoane, care reprezintă Ministerul Public, de a ţine cont de solicitările unei Comisii de anchetă, comisie recunoscută constituţional, şi punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotărâre", se arată în textul sesizării.

De altfel, în urmă cu o săptămână, liderul PSD cataloga raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 drept unul incomplet în condiţiile în care "activitatea Comisiei a fost blocată", având în vedere că nu au venit la audieri toate personale citate şi că membrii comisiei nu au primit de la Parchetul General cele solicitate. În plus, la acea dată, Dragnea anunţa că ar fi urmat să se consulte cu şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte solicitările comisiei de a sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. Parchetul General a anunţat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale. Comisia a cerut, în replică, Ministerului Justiţiei să sesizeze Inspecţia Judiciară în legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr şi în funcţie de răspunsurile lui, va sesiza Inspecţia Judiciară. O astfel de discuţie, la care să participe Toader, Lazăr, dar şi membrii Comisiei, nu a mai avut loc,  potrivit Mediafax.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a prezentat săptămâna trecută un "raport parţial", care conţine printre concluzii faptul că preşedintele Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracţiuni fiind indicate constituirea de grup infracţional, fal şi uz de fals.

În Raportul parţial se mai arată că "aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor din 2009 nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată".

„Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenţei conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată”, se menţionează în Raport.

Potrivit sursei citate, activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată prin refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că "există o anchetă în desfăşurare", precum şi prin refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că acelaşi lucru.

Raportul menţionează că activitatea comisiei a fost blocată şi prin refuzul procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea. De asemenea, este consemnat şi refuzul procurorului general Augustin Lazăr de răspunde afirmativ solicitării Comisiei de a transmite o copie după dosarul privind scrutinul prezidenţial ca element de blocare a activităţii Comisiei.

Preşedintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, a precizat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat acest Raport, că membrii Comisiei au decis ca documentul adoptat să fie numit „Raport parţial” tocmai din aceste considerente de blocaj şi că va fi transmis Parchetului General, CSM, Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale pentru ca aceste instituţii să poată adopta măsurile necesare, potrivit competenţelor ce le revin.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, la începutul lunii, că CCR nu poate decât să constate un coflict între Parlament şi DNA generat de refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la audierile comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

"În public a apărut informaţia că Parlamentul va sesiza CCR să se pronunţe dacă nu cumva există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament (Senat) şi Ministerul Public, prin cele două acte, procurorul general care a refuzat să pună la dispoziţie dosarul şi fostul procuror general care a dau un răspuns scris dar incomplet pentru că nu a zis negru pe alb <<am fost, nu am fost>>. CCR se va pronunţa dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democraţie consolidată se prezintă în faţa unei comisii şi şefii de stat, pentru că sub jurămând au obligaţia de a spune adevărul. Eu aştept să văd dacă va fi sesizată CCR. (...) Dacă se va pronunţa şi va spune că a fost un conflict, vom înţelege şi noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluţia nu poate fi decât de constatare a conflictului", declara Toader, la Antena 3.

--

Citește și: