Dragnea îi mai pregătește o surpriză lui Kovesi, în Parlament. „Încet-încet, adevărul iese la iveală”

Dragnea îi mai pregătește o surpriză lui Kovesi, în Parlament. „Încet-încet, adevărul iese la iveală
Publicat: 13/09/2017, 08:02

Primul pas, după dezvăluirile lui Dragomir, va fi audierea în comisia SRI, care trebuie să stabilească un calendar imediat după instalarea noului șef, a făcut liderul PSD planul concret.

„Dacă după audieri , Comisia de control SRI va constata că apar elemente care îi depășesc atribuțiile, se poate lua în calcul înființarea unei comisii speciale. Dar comisia SRI nu poate dormi. Mâine o să decidem prin vot pe noul președinte de la Comisia SRI, urmând ca ulterior să convoace comisia și să stabilească când au loc audierile” a spus Dragnea, la Antena 3.

Referindu-se la declarațiile fostului șef din SRI, Dragnea a comentat că „s-a mers pe ținte”, aruncându-se „o plasă” pentru a se face interceptări pe siguranță națională. „Cereu interceptările, hai să ne uităm pe stenograme, un cuvânt de la unul, o frază de la altul, le punem într-un anumit fel și să facem un dosar. Ce înseamnă? Că s-a mers pe ținte. Probabil doamna Kovesi va avea un punct de vedere. Eu am încredere că, poate nu în ritmul sau viteza pe care ne-o dorim, dar, încet-încet, adevărul iese la iveală și toți cei care au protejat asta la un moment dat vor da socoteală. Niciun sistem care este aproape să devină de poliție politică nu poate rezista. Se devoalează la un moment dat”, a spus președintele PSD.

„Unor ambasadori le convine că oamenii de faceri români sunt timorați de sistem”

Liviu Dragnea a declarat, de asemenea, că unor ambasadori le convine situația în care oamenii de afaceri români sunt timorați de „sistem” astfel încât diplomații să poată promova interesele țărilor de origine în România.

„Eu cred că toți știu ce se întâmplă aici (…) și mai cred că le convine situația asta, ca orice putere politică, orice guvern și orice instituție din România să fie timorată de acest sistem pentru ca spațiul de dezvoltare uriaș pe care îl are România să nu fie acoperit de România și să putem, ca ambasadori – eu nu-i condamn – să meargă la ministere și să promoveze interesele statului din care provin. Că, printre altele, un ambasador trebuie să aibă și această atribuție”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele PSD și-a exprimat nedumerirea față de poziția exprimată de președintele francez, Emmanuel Macron, în ziua vizitei în România, în ceea ce privește propunerile de modificare a legilor justiției, Dragnea exemplificând cu cea referitoare la trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției. „Greu de înțeles (…) Adică ești îngrijorat de o prevedere legală pe care o ai la tine în țară”, a comentat Dragnea.

El a susținut că o serie de abuzuri ce ar fi fost comise în sistemul judiciar afectează oamenii de afaceri români și perspectivele de dezvoltare ale țării.

„Au depășit o linie roșie, e simplu. În sensul că, după linia asta roșie, lovești la temelia statului și calci pe prea multe cadavre. Țara asta are un potențial de dezvoltare uriaș, nu putem să mai stăm indiferenți când țara este sugrumată pentru că trebuie să fie arestați oamenii de afaceri români care deranjează, trebuie să fie scoși în piața publică politicieni care au românism în ei și care vor să schimbe lucrurile în bine… Nu mai merge. Știți cum e cu mămăliga românească… Odată bubuie!”, a mai spus Liviu Dragnea.

Dezvăluirile fostului SRI-ist cercetat în dosarul „Black Cube”

Fost șef în SRI, Daniel Dragomir, susține că politicieni, oameni de afaceri sau jurnaliști au fost interceptați în baza unor mandate de siguranță națională, iar ulterior Laura Codruța Kovesi, cea la care acestea ajunseseră pe vremea în care era procuror general, le-a cerut la DNA. Dragomir este un personaj controversat fiind implicat într-un dosar de corupție și în cel privind „monitorizarea” lui Kovesi, cunoscut sub numele de „Black Cube”. În ambele a fost arestat preventiv, iar în primul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, marți, că dezvăluirile fostului angajat al SRI, Daniel Dragomir, trebuie verificate de Comisia SRI, el arătând că, în cazul în care competențele acesteia sunt excedate, e necesară o comisia parlamentară de anchetă.

„În 2009-2013, mai mulți oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă și media au fost interceptări pe mandate de siguranță naționale pentru activități conexe activităților teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri și jurnaliști au fost interceptați timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităților teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate și transmise de fosta șefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obțin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a declarat Daniel Dragomir, fostul șef în cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, la România TV .

Cu alte cuvinte, mecanimul era următorul. Mandatele au fost solicitate de Serviciul Român de Informații, avizate de Dumitru Dumbravă și semnate de Florian Coldea. Solicitările SRI ajungeau la Parchetul General, unde procuror șef era Laura Codruța Kovesi, de la care mergeau spre Inalta Curte de Casație și Justiție.

Interceptările s-au făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului și în baza legii 51 / 1991 privind securitatea națională a României.

Surpriza, spune Dragomir, este momentul în care Kovesi ajunge la DNA, în anul 2014. „În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu șapca de șef al DNA, și cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceștia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupției. (…) Șefa DNA solicită așadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate și prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupție nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror șef al DNA în acea perioadă)?”, a mai spus el.

Cu toate suspiciunile ridicate, proaspăt instalată la DNA, Laura Codruța Kovesi primește un răspuns pozitiv.

„Cu deosebită considerație, vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, șeful structurii de securitate, judecătorul Matei Ionuț Mihai înaintează la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, doamnei procuror șef Laura Codruța Kovesi ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă trimitem mandatele toate. Unitatea antiteroristă nu a fost niciodată implicată în așa ceva. Aceste documente au fost făcute de o altă unitate, sub pretextul unor activități conexe. Adică nu pune bombă, face sabotaj, subminează podul, nu il aruncă în aer”, a declarat Dragomir.

Conducerea SRI, interese tot mai mari în media

Daniel Dragomir dă detalii și despre un subiect discutat și controversat- acoperiții serviciilor din presă. Potrivit acestuia, de multe ori ordinul era clar, să transforme un om „în cel mai mare infractor”, iar pentru asta unii primesc bani.

„Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiții în media și interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiților din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea și îi lua un interviu lui Osama bin Laden și aducea o cunoaștere foarte mare despre o situație, însă în cazul nostru…un ofițer acoperit din media care desfășoară activitatea pe securitate națională, este cu totul diferit față de un ofițer acoperit din media care primește pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice și are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor”, a declarat Daniel Dragomir, la postul Româna TV.

El a declarat că pe unii dintre acoperiți i-a cunoscut în biroul lui Florian Coldea, fostul adjunct SRI.

Întrebat dacă unii jurnaliști au fost plătiți pentru serviciile lor, Dragomir a răspuns „Este posibil”.

Acuzațiile lui Daniel Dragomir nu se opresc aici. El susține că există un mecanism prin care SRI se ocupa de rechizitorii și asigura un „culoar” pentru obținerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistrați se află și acoperiți.

„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau în instanță, în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării”, a declarat el.

Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul „se ocupa” și de completele de judecată. „Se trimiteau bilețele, prin mesageri anume desemnați către judecători anume desemnați. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic, relații dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. Al doilea caz, pe bază de șantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA și în al treilea rând al ofițerilor acoperiți în Justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția”, a mai spus Dragomir.

„Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e țambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituția și ea a fost călcată în picioare de unii ofițeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute și să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta”, a declarat, la România TV, Dragomir.

Cine este Daniel Dragomir

Daniel Dragomir este un personaj controversat fiind implicat într-un dosar de corupție și în cel privind „monitorizarea” lui Kovesi, cunoscut sub numele de „Black Cube”. În ambele a fost arestat preventiv, iar în primul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Fost șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, el a fostacuzat, în 2015,că a luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme, pentru a interveni la funcționari din Ministerul Finanțelor, ANAF și Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Fost șef în cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informații despre Laura Codruța Kovesi și angajații firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona și intimida.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?