Raluca Pancu
Raluca Pancu
41032 vizualizări 12 sep 2017

Primul pas, după dezvăluirile lui Dragomir, va fi audierea în comisia SRI, care trebuie să stabilească un calendar imediat după instalarea noului şef, a făcut liderul PSD planul concret. 

„Dacă după audieri , Comisia de control SRI va constata că apar elemente care îi depăşesc atribuţiile, se poate lua în calcul înfiinţarea unei comisii speciale. Dar comisia SRI nu poate dormi. Mâine o să decidem prin vot pe noul preşedinte de la Comisia SRI, urmând ca ulterior să convoace comisia şi să stabilească când au loc audierile” a spus Dragnea, la Antena 3. 

Referindu-se la declaraţiile fostului şef din SRI, Dragnea a comentat că „s-a mers pe ţinte”, aruncându-se „o plasă” pentru a se face interceptări pe siguranţă naţională. „Cereu interceptările, hai să ne uităm pe stenograme, un cuvânt de la unul, o frază de la altul, le punem într-un anumit fel şi să facem un dosar. Ce înseamnă? Că s-a mers pe ţinte. Probabil doamna Kovesi va avea un punct de vedere. Eu am încredere că, poate nu în ritmul sau viteza pe care ne-o dorim, dar, încet-încet, adevărul iese la iveală şi toţi cei care au protejat asta la un moment dat vor da socoteală. Niciun sistem care este aproape să devină de poliţie politică nu poate rezista. Se devoalează la un moment dat”, a spus preşedintele PSD. 

„Unor ambasadori le convine că oamenii de faceri români sunt timoraţi de sistem”

Liviu Dragnea a declarat, de asemenea, că unor ambasadori le convine situaţia în care oamenii de afaceri români sunt timoraţi de ”sistem” astfel încât diplomaţii să poată promova interesele ţărilor de origine în România.

”Eu cred că toţi ştiu ce se întâmplă aici (...) şi mai cred că le convine situaţia asta, ca orice putere politică, orice guvern şi orice instituţie din România să fie timorată de acest sistem pentru ca spaţiul de dezvoltare uriaş pe care îl are România să nu fie acoperit de România şi să putem, ca ambasadori - eu nu-i condamn - să meargă la ministere şi să promoveze interesele statului din care provin. Că, printre altele, un ambasador trebuie să aibă şi această atribuţie”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD şi-a exprimat nedumerirea faţă de poziţia exprimată de preşedintele francez, Emmanuel Macron, în ziua vizitei în România, în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legilor justiţiei, Dragnea exemplificând cu cea referitoare la trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. ”Greu de înţeles (...) Adică eşti îngrijorat de o prevedere legală pe care o ai la tine în ţară”, a comentat Dragnea.

El a susţinut că o serie de abuzuri ce ar fi fost comise în sistemul judiciar afectează oamenii de afaceri români şi perspectivele de dezvoltare ale ţării.

”Au depăşit o linie roşie, e simplu. În sensul că, după linia asta roşie, loveşti la temelia statului şi calci pe prea multe cadavre. Ţara asta are un potenţial de dezvoltare uriaş, nu putem să mai stăm indiferenţi când ţara este sugrumată pentru că trebuie să fie arestaţi oamenii de afaceri români care deranjează, trebuie să fie scoşi în piaţa publică politicieni care au românism în ei şi care vor să schimbe lucrurile în bine... Nu mai merge. Ştiţi cum e cu mămăliga românească... Odată bubuie!”, a mai spus Liviu Dragnea.

Dezvăluirile fostului SRI-ist cercetat în dosarul „Black Cube”

Fost şef în SRI, Daniel Dragomir, susţine că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti au fost interceptaţi în baza unor mandate de siguranţă naţională, iar ulterior Laura Codruţa Kovesi, cea la care acestea ajunseseră pe vremea în care era procuror general, le-a cerut la DNA. Dragomir este un personaj controversat fiind implicat într-un dosar de corupţie şi în cel privind „monitorizarea” lui Kovesi, cunoscut sub numele de „Black Cube”. În ambele a fost arestat preventiv, iar în primul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, marţi, că dezvăluirile fostului angajat al SRI, Daniel Dragomir, trebuie verificate de Comisia SRI, el arătând că, în cazul în care competenţele acesteia sunt excedate, e necesară o comisia parlamentară de anchetă. 

”În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a declarat Daniel Dragomir, fostul şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, la România TV .

Cu alte cuvinte, mecanimul era următorul. Mandatele au fost solicitate de Serviciul Român de Informaţii, avizate de Dumitru Dumbravă şi semnate de Florian Coldea. Solicitările SRI ajungeau la Parchetul General, unde procuror şef era Laura Codruţa Kovesi, de la care mergeau spre Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Interceptările s-au făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României.

Surpriza, spune Dragomir, este momentul în care Kovesi ajunge la DNA, în anul 2014. ”În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (...) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?", a mai spus el.

Cu toate suspiciunile ridicate, proaspăt instalată la DNA, Laura Codruţa Kovesi primeşte un răspuns pozitiv.

"Cu deosebită consideraţie, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şeful structurii de securitate, judecătorul Matei Ionuţ Mihai înaintează la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, doamnei procuror şef Laura Codruţa Kovesi ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă trimitem mandatele toate. Unitatea antiteroristă nu a fost niciodată implicată în aşa ceva. Aceste documente au fost făcute de o altă unitate, sub pretextul unor activităţi conexe. Adică nu pune bombă, face sabotaj, subminează podul, nu il aruncă în aer”, a declarat Dragomir. 

Conducerea SRI, interese tot mai mari în media

Daniel Dragomir dă detalii şi despre un subiect discutat şi controversat- acoperiţii serviciilor din presă. Potrivit acestuia, de multe ori ordinul era clar, să transforme un om "în cel mai mare infractor", iar pentru asta unii primesc bani.

"Sunt trei zone ale căror abordare a condus la chestiunea abuzurilor. În primul rând acoperiţii în media şi interesele tot mai mari ale conducerii Serviciului pe zona de media. În zona acoperiţilor din media, orice serviciu are astfel de tehnici. Era interesant că un jurnalist mergea şi îi lua un interviu lui Osama bin Laden şi aducea o cunoaştere foarte mare despre o situaţie, însă în cazul nostru...un ofiţer acoperit din media care desfăşoară activitatea pe securitate naţională, este cu totul diferit faţă de un ofiţer acoperit din media care primeşte pe mailuri rechizitorii sau documente nepublice şi are un singur ordin: să îl facă pe acel om ca pe cel mai mare infractor", a declarat Daniel Dragomir, la postul Româna TV.

El a declarat că pe unii dintre acoperiţi i-a cunoscut în biroul lui Florian Coldea, fostul adjunct SRI.

Întrebat dacă unii jurnalişti au fost plătiţi pentru serviciile lor, Dragomir a răspuns "Este posibil".

 Acuzaţiile lui Daniel Dragomir nu se opresc aici. El susţine că există un mecanism prin care SRI se ocupa de rechizitorii şi asigura un "culoar" pentru obţinerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistraţi se află şi acoperiţi.

"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", a declarat el. 

Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul „se ocupa” şi de completele de judecată. "Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a mai spus Dragomir.

"Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e ţambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituţia şi ea a fost călcată în picioare de unii ofiţeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute şi să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta", a declarat, la România TV, Dragomir.

Cine este Daniel Dragomir

Daniel Dragomir este un personaj controversat fiind implicat într-un dosar de corupţie şi în cel privind „monitorizarea” lui Kovesi, cunoscut sub numele de „Black Cube”. În ambele a fost arestat preventiv, iar în primul a fost  condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Fost şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, el a fost acuzat, în 2015, că a luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA. 

Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida.

 

--

Citește și: