Dragnea îi dă replica lui Liiceanu: Nu puteți spune că ați mințit doar puțintel

Dragnea îi dă replica lui Liiceanu: Nu puteți spune că ați mințit doar puțintel
Publicat: 24/03/2017, 16:21

„Regret foarte mult să îl vă pe domnul Liiceanu persistând într-o minciună care nu îi face deloc cinste. Interpretările sale, potrivit cărora contextul declarațiilor mele ar fi fost altul și că de fapt nu i-ar fi mințit pe oficialii europeni, sunt la fel de jenante precum ale celor care argumentează că x% plagiat nu ar fi plagiat. Nu, domnule Gabriel Liiceanu, o minciună este o minciună, chiar dacă e rostită de un intelectual de marcă – nu puteți spune că ați mințit doar puțintel! Știți mai bine decât mine că adevărul este corespondența între vorbe și realitate. Or, între vorbele pe care le-ați rostit la Bruxelles despre declarațiile mele și ceea ce am declarat în mod real nu există nicio corespondență. Între a spune că în România se face prea mult caz despre funcțiile de șef la cele două parchete și afirmația „exactă” că „trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA” este o uriașă diferență”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Președintele Camerei Deputaților susține că își menține declarația potrivit căreia se discută prea mult despre funcțiile de șef la cele două parchete. În viziunea sa, „combaterea corupției nu ar trebuie să depindă de o funcție sau de o persoană”, declarându-se surprins, în acest context, de „idolatria” lui Gabriel Liiceanu față de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Într-un stat de drept, mecanismele și instituțiile sunt sau ar trebui să fie mai importante decât persoanele în sine. De aceea, mă surprinde idolatria pe care o manifestați față de doamna Kovesi. Testul suprem al așa-numitei lupte anti-corupție se va da abia când domnia sa nu va mai fi în funcție. Nu decid eu și nici nu mă interesează când va veni acel moment. Dar abia atunci vom putea stabili ceea ce vă doriți și dumneavoastră, anume că procesul combaterii corupției este ireversibil, indiferent cine va conduce vremelnic acea instituție după doamna Kovesi”, a mai scris liderul PSD.

Mai mult, Dragnea susține că „din cauza unor ghilimele puse prost, unii ziariști au plătit despăgubiri mari, iar alte persoane publice s-au ales cu eticheta de plagiator” și că eroarea sugerată nu e una de formă.

„Bagatelizarea ghilimelelor false pe care le-ați pus în dreptul meu este mai gravă când vine din partea unui șef de editură, de la care ne așteptăm la mai multă rigoare când citează pe cineva”, a mai scris liderul PSD.

Dragnea a ținut să îi mai transmită lui Liiceanu că „neglijența” privind modul în care se informează „cu privire la evenimentele politice din țară nu poate fi nici ea o scuză” și că dacă nu va face „minimul efort” a se informa, atunci nu are „căderea de le explica străinilor cum stau lucrurile cu adevărat în România”.

„Un singur lucru poate fi afirmat cu certitudine. Tot acel circ de la Bruxelles, toată acea bălăcăreală isterică despre țara noastră a făcut cu siguranță mai mult rău României și românilor decât o declarație pe care nu am rostit-o niciodată”, a conchis Dragnea.

Precizările lui Liviu Dragnea vin după ce, joi, scriitorul Gabriel Liiceanu explica, în cadrul unui editorial postat pe platforma Contributors.ro, că atribuirea citatului lui Liviu Dragnea, la Bruxelles, privind dorința demiterii șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost un „adevăr”, căruia i-a dat prin „folosirea ghilimelelor, pretenția de exactitate”, asumându-și, însă, acest lucru „în mod public ca pe o eroare”.

„Lucrul pe care mi-l reproșez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenția de exactitate, lucru pe care l-am întărit și prin folosirea expresiei «declarația explicită». Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenția de a deforma o realitate știind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, și doar în acesta, aș fi mințit”, a scris Gabriel Liiceanu.

Totul a pornit după ce scriitorul Gabriel Liiceanu a atribuit, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, următoarea declarație președintelui PSD, despre care spunea că ar fi rostit-o la un post de televiziune săptămâna trecută: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi”.

La o zi după, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că se gândește „serios” să depună plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu pentru afirmația făcută la adresa sa, în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, potrivit Mediafax.

„Eu am foarte mari rezerve să fac plângeri penale. I-am făcut până acum domnului procuror Papici și domnului Marian (Mircea Marian, n.r.), jurnalist celebru, care instiga la violență niște oameni împotriva mea. Eu nu sunt reclamagiu de profesie, de asta spun: mă gândesc foarte serios. Poate omul a citit un text livrat de cineva”, afirma Dragnea.

Totodată, liderul PSD i-a transmis, în aceeași zi, președintelui Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, o scrisoare în care menționează faptul că Gabriel Liiceanu a făcut, într-o dezbatere găzduită de acest for, o afirmație falsă, prin care mistifică deliberat realitatea din România, rugându-l să ia la cunoștință și să comunice celorlalți membri ai Comisiei „falsitatea” afirmației lui Gabriel Liiceanu la adresa sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată