Raluca Pancu
Raluca Pancu
748 vizualizări 17 apr 2017

"Poporul turc a votat / şi rezultatul nu este contestat de nimeni - deşi este foarte strâns ( doar 1,5 milioane voturi diferenţă)! Şi "democraţie" înseamnă că decizia aparţine celor care votează. Problema este că Uniunea Europeană nu este mulţumită de rezultat / nici presa internaţională / nici "deontologii" şi Propaganda din ţara noastră ( aia care sunt mai europeni decât europenii, mai democraţi decât democraţii şi mai catolici decât Papa)", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

"În Romania contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se aşteapta "Propaganda" - altfel se consideră un vot greşit , contestat, criticat şi care oricum merită şi trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel", a mai scris Ponta.

Afirmaţiile lui Victor Ponta vin în contextul în care turcii au ieşit, duminică, la urne pentru a vota la referendumul constituţional convocat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în urmă căruia Turcia va deveni de facto o republică prezidenţială, în care Erdogan poate rămâne preşedinte până în 2029. Majoritatea s-a pronunţat, la limită, cu 51% în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidenţial, situaţie care îi va oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituţional desfăşurat duminică.

Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare şi voturile fără ştampilă oficială, cu excepţia cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secţiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%, ca şi în multe alte ţări, precum SUA, însă marile comunităţi turce din Vest au votat majoritar Da.

Schimbările constituţionale propuse de Erdogan reprezintă cele mai mari modificări ale sistemului de guvernare al statului turc, de la înfiinţarea republicii de către Kemal Ataturk, în 1923. Cei care îl susţin pe Erdogan spun că schimbările propuse ar moderniza statul turc, în timp ce opozanţii arată că regimul autocratic al lui Erdogan ar primi şi mai multe puteri.

--

Citește și: