Deputații mai dau un bonus bugetarilor. Cine sunt câștigătorii noilor majorări de salarii decise în Parlament

Deputații mai dau un bonus bugetarilor. Cine sunt câștigătorii noilor majorări de salarii decise în Parlament
Publicat: 15/05/2017, 20:05

„Începând cu luna iunie 2017 se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu și Administrației rezervației biosferei Delta Dunării, personalul din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului”, potrivit unui amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

PNL s-a abținut de la vot, criticând faptul că nu este precizat impactul bugetar al acestor majorări, deși majoritatea PSD-ALDE din comisiile reunite a refuzat să voteze un amendament care prevedea ca studenții să primească burse în perioada vacanței, invocând absența impactului bugetar al acestei măsuri.

Deputatul PSD, Adrian Solomon, i-a îndemnat pe liberali să conteste la CCR amendamentul, așa cum a făcut și Guvernul Cioloș, precizând că CCR a admis sesizarea tehnocraților, spre „ghinionul” bugetarilor vizați de majorările salariale.

„(Impactul bugetar este -n.r.) la fel ca anul trecut. Acum nu mai este Guvernul să îl conteste la Curte. Dacă vreți faceți dumneavoastră și o să vă atrageți laudele alegătorilor din teritoriu. Anul trecut acea lege a contestat-o la Curte Guvernul Cioloș și a avut câștig de cauză. Pe altele le-a pierdut. Acolo, cei din mediu au avut ghinoin, dar și noi am avut avut ghinion”, a spus Adrian Solomon.

Adrian Solomon și Marcel Ciolacu au propus și noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamentul fiind asumat de toți membrii comisiilor – PSD, ALDE, PNL și minorități, cu excepția USR.

„Începând cu luna iunie 2017 personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, numai medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care este sunt încadrați, pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deținut”, potrivit amendamentului citit de Adrian Solomon și supus votului comisiilor.

Deputații au decis și ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retargere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia și alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, polițist, funcționar public cu statut special din stemul adrminitrației penitenciarelor corespunzătoare funcțiilor încadrate potrivit legii”.

Adrian Solomon a explicat că, în prezent, este o diferență de salarizare pentru medicii militari în raport cu cei civili.

„Ei vor să aibă salariul de acolo, evident, păstrându-și statutul de militar pentru că este un statut special au dreptul să se încadreze și în legea pensiilor 223. În momentul în care vor trece pe acea grilă de salarizare din civil vor putea să aibă niște pensii exagerat de mari. De aceea se impune acest al doilea articol, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, care va regla și situația aceasta”, a susținut Solomon.

Adrian Solomon a susținut că „este vorba despre o mărire în medie cu 25 %”.

„Nu este exagerată, dar este o diferență supărătoare (…)”, a spus Solomon.

La rândul său, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a afirmat că nu tot medicii din penitenciare merită un astfel de tratament.

„Nu știu dacă ați stat de vorbă cu deținuți și dacă v-au povestit cum se poartă medicii cu ei (…) și să vedem în ce măsură merită ei tratamentul acesta, unii dintre ei”, a spus Varujan Vosganian.

În replică, Adrian Solomon l-a invitat pe Vosganian să viziteze împreună penitenciarele.

„Nu am avut bucuria asta, dar poate facem împreună o vizită să vedem și noi sistemul penitenciar”, a spus Solomon.

Camera Deputaților este for decizional. Proiectul de lege ar urma să fie supus votului final în ședința plenului Camerei Deputaților de marți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere