Deputații au respins OUG 13. Ordonanța 14, aprobată

Deputații au respins OUG 13. Ordonanța 14, aprobată
Publicat: 21/02/2017, 13:59

„Punctul lor de vedere (n.r – DIICOT) este că adoptarea OUG14 a abrograt OUG 13 și că orice dezbatere pe acest act nu se mai poate face (…) DNA are un punct de vedere complex (…) CSM a dat o hotărâre și a dat aviz negativ cu privire la proiectul de ordonanță (…) Ministerul Justiției solicită adoptarea proiectului de lege pentru respingerea OUG 13”, a declarat președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, la debutul ședinței.

Deputatul PNL, Cupșa Ioan, a susținut că liberalii consideră că „e nevoie să se introducă un nou articol pentru aplicabilitatea OUG 13” și că propun ca articolul unic al proiectului de lege pentru respingerea OUG13 să prevadă și faptul că actul normativ „și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14”.

„Textul de la Senat trebuie modificat. Vom formula două amendamente. E nevoie să se introducă un nou articol pentru aplicabilitatea OUG 13. Propunerile PNL sunt următoarele: din articolul unic, legea de respingere va avea 2 articole (…) Vom soluționa problemele eventual neconstituționale ale legii de respingere propunând ca art II să aibă următorul conținut: „OUG 13 și-a încetat aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14” , a declarat deputatul PNL.

În replică, Nicolicea a declarat că nu există un act care să prevadă încetarea efectelor juridice „în două date diferite”.

„Ceea ce vreți să introduceți dvs pot fi unele similare cu ce am spus. De aceea v-am spus să vă asumați consecințele. În ceea ce privește amendamentele USR, să scrii într-o lege că legea aia funcționează până când e abrogată râde lumea de noi. Eu propun respingerea amendamentelor puse (…) Legea de respingere a OUG 13 are șanse mai mari să fie declarată neconstituțională decât legea de aprobare a OUG 14”, a mai spus președintele Comisiei juridice.

La rândul său, Cupșa a declarat că în cazul în care amendamentul PNL nu va trece astăzi la vot „este absolut vulnerabilă legea” pe care o să o voteze azi în Parlament

„Respingerea acestui amendament vulnerabilizează în mod absolut legea pe care o să o adoptăm încă o odată în considerarea deciziilor obligatorii ale CCR”, a mai spus Cupșa.

În cele din urmă, amendamentul PNL care precizează data la care efectele OUG 13 au încetat nu a trecut de Comisie, 10 votând „pentru”, 12 „împotrivă” și fiind înregistrată o abținere.

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a votat pentru respingerea propriei ordonanțe de urgență.

Toate amendamentele au fost respinse.

Reamintim că săptămana trecută, în timpul dezbaterii din Comisia juridică a Senatului, președintele comisiei, Șerban Nicolae, a invitat-o pe reprezentanta Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala pe motiv că nu a fost invitată la dezbateri. Irina Kuglay a replicat că invitația a fost lansată instituției, special pentru un punct de vedere avizat pe marginea acestui act normativ. Șerban Nicolae i-a reproșat reprezentantei Parchetului General că nu e nevoie de supraveghere în Comisie: „Dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului, că procurorul general are salariul de cinci ori cât un procuror, ca să discute cu o comisie senatorială, am să vă rog să nu mai luați cuvântul niciodată. (…) Vă rog să părăsiți sala, nu avem nevoie de supraveghere!”.

Luni, plenul Senatului a adoptat proiectul de respingere a OUG 13/2017, cu 110 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și nouă abțineri, Camera Deputaților fiind for decizional. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat faptul că în plenul Senatului este supus la vot proiectul de lege pentru respingerea OUG 13, spunând că este o „premieră absolută”, care face rău instituției și refuzând să prezideze ședința de plen. „Inaugurăm, printr-o pemieră, o situație care, după părerea mea, ne pune pe noi, ca Senat și întreg Parlamentul, într-o situație nedorită”, a subliniat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Tăriceanu a criticat și faptul că protestele au continuat după abrogarea OUG 13/2017, cu „patimi aprinse” și „ultimatumuri”.

„Este o luptă de putere între cei care sunt votați democratic, care înseamnă Parlament, ca instituție esențială a democrație, Guvern, care este expresia majorității parlamentare și cealaltă parte, forțe politice oculte, instituții care acționează ocult și care nu au niciun fel de legitimitate, dar vor cu orice preț să își păstreze puterea pe care au câștigat-o în ultima vreme și care a dus la toate aceste excese pe care le-ați văzut”, a mai spus președintele Senatului.

La rândul său, senatorul PSD, Șerban Nicolae, a declarat, de la tribuna Senatului, că „Parlamentul, ca urmare a unor presiuni venite de la cel mai înalt nivel, se găsește în situația să aprobe o procedură care e nu doar inedită, ci criticabilă sub aspectul validității” și a criticat senatorii PNL pentru faptul că nu au formulat amendamente la proiectul de respingere a OUG 13.

„Senatorii PNL care au propus respingerea legii s-au ferit să întocmească amendamentele necesare ceea ce mi-a dovedit că unii luptă împotriva corupției doar din gură”, a mai spus Șerban Nicolae.

PMP s-a abținut de la vot.

Tot luni, Comisia juridică a Senatului a votat modificarea proiectului de lege privind OUG 13, pentru ca legea să fie una de respingere. Concret, Comisia juridică a votat un amendament prin care Legea de respingere a OUG 13 să aibă un singur articol, la propunerea grupului palamentar al PSD, respectiv: „Se respinge Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 13/2017, prin modificarea și completarea Legii 286/2009 din Codul Penal și a Legii 135/2010 privind Codul de Procedură penală”.

Amendamentul a fost admis cu șapte voturi „pentru” și patru „împotrivă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu