Deputații au adoptat pe articole inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției. „Șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care procreează”

Deputații au adoptat pe articole inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției. Șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care procreează
Publicat: 27/03/2017, 19:54
Actualizat: 29/03/2019, 20:17

„Aș vrea să convigem opinia publică de faptul că această opțiune a noastră nu este îndreptată împotriva nimănui. (…) Faptul că eu cred că șansa de reîmprospătare a poporului român stă în familia care procreează și care își educă odraslele în spiritul valorilor tradiționale și al năzuințelor face parte din destinul meu de român și cred eu că face parte din trăinicia noastră ca națiune (…) Faptul că noi omagiem spiritul duios al maternității și cel protector al paternității nu este îndreptat împotriva nimănui”, a declarat deputatul ALDE, Varujan Vosganian, afirmând că, ținând cont de fundamentele poporului român, familia trebuie definită în forma propusă de Comisia juridică.

În aceeași linie s-au poziționat și deputații PSD, ALDE, PMP care au luat cuvântul, precum și liberalii Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean, care au declarat că vor susține la votul final inițiativa cetățenească pentru modificarea Constituției. Deputații USR nu au luat, însă, cuvântul la dezbaterile din plen.

„Eu personal cu toate că am trăit în SUA peste 10 ani, unde oamenii văd democrația altfel, cred că trebuie să ne păstrăm valorile creștin-ortodoxe și cred că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, clar și răspicat”, a spus deputatul PMP, Ionuț Simioncă, subliniind faptul că „familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, clar și răspicat”.

La rândul său, Eugen Nicolicea, cel care a prezentat plenului raportul Comisiei juridice privind inițiativa cetățenească, și-a felicitat colegii pentru „o atmosferă pro-revizuire”, din plen.

În schimb, deputatul PNL, Grabriel Andronache, a declarat că textul, în actuala formă, „este o greșeală” în contextul în care modificarea propusă va lipsi de protecția unei norme constituționale mama care își crește copilul.

„Prin constituționale vom încălca drepturi fundamentale ale unor cetățeni. Este evident că excludeți filiația din Constituție. Este evident că mama care își crește copilul nu va mai fi protejată de o normă constituțională prin modul în care încercați acum să reglementați. De aceea cred că textul așa cum este propus este o greșeală”, a spus Andronache, făcând trimitere la Carta fundamentală a drepturilor omnului, în care dreptul la căsătorie este distinct de dreptul la familie.

„A include noțiunea de familie, în noțiunea de căsătorie este o greșeală”, a mai spus deputatul PNL.

Mai mult, liberalul a afirmat că modificarea Constituției în forma propus de Comisia juridică „este doar o primă încercare”, scopul final fiind acela de a se ajunge la restrângerea drepturilor fundamentale ale femeii în România. Ulterior, Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului prin măsuri economice și sociale, inclusiv prin încheirea căsătoriei”, iar „căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soți, drepturi și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost respins, în favoarea sa exprimându-se 18 voturi, 96 „împotrivă” și 8 abțineri.

Colegii săi de partid, Daniel Gheorghe și Ben-Oni Ardelean au pledat pentru modificarea Constituției în forma propusă de Coaliția pentru familie, îndepărtându-se de poziția PNL.

„Avem de a face cu o formă de expresie a principiului suveranității poporului, iar noi ca Parlament avem obligația morală de a duce la îndeplinire acest referendum, iar fiecare cetățean român să voteze în măsură de ceea ce crede și ce ceea ce consideră conform propriei sale conștiințe. Nu se restrânge absolut nici un drept (…) avem de a face cu o clarificare a legislație și cu o întărire a ceea ce reprezintă familia în România”, a declarat deputatul PNL, Daniel Gheorghe, în timpul dezbaterilor din plen.

Daniel Gheorghe a afirmat că, în aceste vremuri, familia este atacată pe toate căile și că trebuie apărată cu toate pârghiile legislative.

„Acestea sunt valori care ne depășesc, sunt valori care țin de morală, de tradiție, de cultură și de biserică și de fundamentele civilizației europene în care trăim astăzi. Disoluția familiei înseamnă și disoluția noastră ca oameni, a comunității, a națiunii”, a mai spus Daniel Gheorghe.

Initiativa cetățenească are ca obiect de reglementare revizuirea Constituției României, avându-se în vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, în sensul stabilirii la nivel constituțional că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie și nu pe căsătoria liber consimțită între soți așa cum se prevede, în prezent.

În fiecare cameră, inițiativa de revizuire a Constituției se votează cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă textele celor două camere sunt divergente se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Inițiativa va fi supusă votului Camerei Deputaților în ședința de plen programată pentru marți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală