12 iulie 201711:30796

Deputat PMP: Romania si Republica Moldova se îndreaptă vertiginos spre reunire

Deputatul PMP Constantin Codreanu a participat la Adunarea Parlamentara a Francofoniei, care s-a desfăşurat în Luxemburg, unde a transmis că România şi Republica Moldova se îndreaptă „vertiginos" spre reunire, conform unui comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Deputatul PMP a explicat că cele doua state sunt în plin proces de reintegrara, aratand ca Bucureştiul este prezent în Republica Moldova nu doar prin cei aproape un milion de cetăţeni ai săi reintegraţi în naţionalitatea română, ci şi prin proiecte de finanţare strategică.

„Cele două state ale noastre sunt în plin proces de reintegrare. România a devenit primul partener comercial al Chişinăului, atât la capitolul importuri, cât şi exporturi. Fiecare al treilea cetăţean al Republicii Moldova şi-a restabilit cetăţenia română, iar alţi o treime din locuitori au depus cereri în acest sens. Bucureştiul este prezent în Republica Moldova nu doar prin cei aproape un milion de cetăţeni ai săi reintegraţi în naţionalitatea română, ci şi prin proiecte de finanţare strategică: peste 900 de grădiniţe din Basarabia au fost renovate, modernizate şi dotate cu bani de la Bucureşti. Proiecte strategice de reintegrare sunt şi cele de interconexiune energetică, atât privind gazoductul Iaşi-Chişinău, cât şi reţelele electrice de tensiune înaltă care vor asigura emanciparea energetică rapidă şi completă a românilor basarabeni de sursele energetice ruseşti folosite astăzi drept pârghii de influenţă şi control geopolitic", a declarat deputatul Codreanu.

Codreanu a mai afirmat că integrarea Republicii Moldova este următorul proiect de tara al Romaniei, după integrarea în NATO şi Uniunea Europeană.

„După integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, următorul nostru proiect de ţară este integrarea Republicii Moldova. Pe scurt, e vorba despre Reunirea celor două state româneşti ale noastre”, a precizat deputatul PMP.

Comisia Politică a APF, a avut pe agendă statul de drept şi lupta contra terorismului, situaţia politică din statele spaţiului francofon, combaterea radicalismului religios, legalizarea şi dezincriminarea canabisului din perspectiva politicilor publice, pedeapsa capitală în spaţiul francofon.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.