Cum vor pesediștii să-i dea lui Dragnea țara înapoi

Cum vor pesediștii să-i dea lui Dragnea țara înapoi
Publicat: 13/12/2016, 09:15

Cum în Constituție nu este prevăzută vreo restricție, iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi, pesediștii iau în calcul găsirea unei soluții la Curtea Constituțională, unde ar putea avea o majoritate la limită, considerând că este excesiv să interzici să fie premier, în condițiile în care legea îi permite să fie parlamentar. Varianta luată în discuție ar sesizarea CCR fie în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președinție, situație la care s-a apelat și atunci când USL voia să-l impună pe Klaus Iohannis premier, fie cu ajutorul Avocatului Poporului.

De altfel, faptul că legea îl limitează nu este un impediment, în condițiile în care restricția nu e prevăzută de Constituție, a fost mesajul sugerat de Liviu Dragnea, în discursul susținut imediat după închiderea urnelor duminică seară, când exit-poll-urile dădeau PSD câștigătorul categoric al alegerilor, la un pas de a face singur majoritatea.

”Respect în primul rând și voi ține cont de votul românilor de astăzi, Constituția României și programul de guvernare”, a spus Dragnea. Întrebat de legea care îi interzice să fie premier, șeful PSD a răspuns: „Dacă analizați cu atenție ce am spus mai devreme, o să găsiți răspunsul. Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de astăzi. Nici nu am de gând să fac aceste voturi cadou cuiva, unor persoane sau instituții, nici nu am de gând să le tratez cu indiferență. Este un vot care ne încarcă pe toți, incusiv pe mine – care am condus și campania, și partidul – cu o uriașă responsabilitate. Eu nu mă joc cu votul de astăzi”.

Firea:Justiția nu a interzis, prin sentință, dreptul de a alege și de a fi ales al domnului Dragnea

După ce Dragnea a dat tonul, liderii partidului s-au aliniat în spatele său cerând nominalizarea acestuia ca premier și, unii dintre ei, invocând chiar posibilitatea unei suspendării a lui Iohannis în cazul unui refuz.

„Dacă domnul Dragnea ar fi avut o singură restricție nu avea dreptul să candideze la Parlament, nici să aleagă, nici să fie ales. Apoi, avem un președinte care are o sentință definitivă și irevocabilă de fals și uz de fals și de obținerea unor case în mod ilegal și care se duce la întâlnirile internaționale, la imagine”, a declarat președintele PSD Bistrița, Radu Moldovan.

„Din punctul meu de vedere, românii au dat azi un vot clar pentru Liviu Dragnea – premier, PSD partidul învingător! Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiția nu a interzis, prin sentință, dreptul de a alege și de a fi ales al domnului Dragnea. Președintele țării trebuie să se obisnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul și pentru a aplica Programul de guvernare apreciat de români este președintele PSD”, a scris pe Facebook și Gabriela Firea, de la București.

„Din punctul meu de vedere, și am discutat și cu colegii mei, cel mai bun candidat este Liviu Dragnea și credem că poate să conducă și țara foarte bine așa cum a condus și partidul. (…)Electoratul și-a spus dorința. Președintele trebuie să respecte dorința poporului și la procentele pe care le avem și la distribuirea de care vom beneficia, credem că suntem îndreptățiți să solicităm foarte clar premierul”, a spus si liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, comentând că în cazul unui refuz este posibil scenariul suspendării.

Majoritate cu ALDE și UDMR

ALDE așteaptă ca PSD să respecte înțelegerea dinainte de alegeri privind o coaliție la guvernare și să înceapă negocierile pentru noua formulă guvernamentală. Potrivit unor surse politice, liberal-democrații lui Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin vizează să obțină în urma discuțiilor trei-patru posturi de ministru și unul de vicepremier.„Nu vom accepta să fim doar într-o majoritate parlamentară fără a fi în guvern. Ori suntem în guvern, ori mergem în opoziție”, au declarat pentru Mediafax, surse din partid.

Nu aceeași situație este la UDMR. Uniunea lui Kelemen Hunor care a declarat, imediat după aflarea primelor rezultate, că va acționa astfel încât interesele comunității maghiare să fie îndeplinite, se pregătește de o susținere din Parlament a unui guvern PSD, în schimbul menținerii în funcție a o serie de secretari de stat de la Ministerul Educației și Cultelor, rămași indiferent de schimbarea guvernului, precum și a păstrării în posturi a oamenilor din deconcentrate.

Potrivit ultimelor date ale BEC, la Camera Deputaților PSD a obținut 46,03% din voturi, PNL 19,94%, USR 8,54%, UDMR 6,32%, ALDE 5,66% și PMP 5,08%, în timp ce la Senat PSD are 46,22% voturi, PNL 20,33%, USR 8,97%, UDMR 6,31%, ALDE 6,09% și PMP 5,36%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna