Cum se apără Cioloș și Tudorache, acuzați că au întârziat pregătirea președinției României la Consiliul UE

Cum se apără Cioloș și Tudorache, acuzați că au întârziat pregătirea președinției României la Consiliul UE
Publicat: 28/04/2017, 23:53
Actualizat: 29/04/2017, 09:03

„Afirmațiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern își scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă > pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern (…). Doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declarații publice neadevărate, să inducă o percepție falsă asupra activității Guvernului din 2016, ascunzând astfel propriile întârzieri și inacțiuni”, au declarat Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache, într-o declarație comună transmisă MEDIAFAX.

Cei doi tehnocrați au afirmat că declarația Anei Birchall, care a spus că fostul Guvern a întârziat pregătirea președinției României la Consiliul UE, iar actualul Executiv se află în situația de a se mobiliza pentru a recupera timpul pierdut, este „un gest neelegant”.

„Această declarație este un gest neelegant, având în vedere că doamna Ana Birchall a participat și a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de președinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților, de calendarul și măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului UE”, au susținut Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache.

Tehnocrații au afirmat că Guvernul Grindeanu a înființat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul UE, „recomandare a Guvernului Cioloș dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria”.

Recomandarea se regăsește în documentația elaborată de Unitatea de pregătire a președinției Consiliului UE (UPPCUE), parte a Cancelariei prim-ministrului Cioloș, potrivit sursei citate.

„Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desființarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferând această responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE. De la mutarea UPPCUE și decizia de înființare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern, care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acțiune pentru pregătirea Președinției Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019”, au spus tehnocrații.

Tehnocrații precizează că planul de acțiune adoptat în decembrie 2016 cuprinde descrierea rolului și atribuțiilor unei președinții a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a președinției României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul Guvern, a perspectivei elaborării Programului trio-ului de președinții din care face parte România și a programului președinției României a Consiliului UE, o evaluare a resurselor necesare și recomandă un set de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

Guvernul tehnocrat a lansat și o serie de dezbateri publice privind președinția Consiliului UE, la primul eveniment din 24 octombrie 2016, luând parte și Ana Birchall.

„În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloș a lăsat finalizat și a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acțiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Președinției Consiliului UE”, se mai arată în declarația de presă semnată de Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!