Cum au hotărât PSD-ALDE să amâne Legea pensiilor pentru 2018. Tăriceanu: „Cu grijă”

Cum au hotărât PSD-ALDE să amâne Legea pensiilor pentru 2018. Tăriceanu: „Cu grijă
Publicat: 18/10/2017, 17:47

„Vom lucra la ea anul viitor, așa ne-am propus. Nu cred că va ajunge în Parlament, în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Întrebat cum s-a ajuns la această decizie, în contextul în care Guvernul anunțase că va veni cu o nouă lege a pensiilor în luna octombrie, Tăriceanu a răspuns: „Cu grijă”.

„Legea e extrem de complicată, de stufoasă și măsurile care trebuiesc avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent”, a ținut să precizeze șeful Senatului.

Dragnea: „Niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România”

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, cel care avansa același scenariu în urmă cu o zi, a venit cu o altă scuză: „niciunul” dintre membrii coaliției de guvernare „nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România” în momentul în care s-a pus în discuție această lege.

„Niciodată n-a fost vorba ca ea să fie prinsă în proiectul de buget pentru că ar fi însemnat să fim nerealiști (…) La vremea la care noi am discutat acest lucru, vă spun cu sinceritate: niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei sistemului de pensii din România. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la informații, încă sunt zone în care le scoți cu greutate. Cum de exemplu, la sănătate, sunt informații despre salarizare care nu au venit. Am înțeles de la ministrul Muncii că fiind date cu caracter personal, ele nu pot fi furnizate”, a declarat Liviu Dragnea.

Cu doar o zi în urmă, liderul PSD declara că noua lege a pensiilor nu este cuprinsă în draftul de buget pentru 2018, în condițiile în care nu a fost adoptată, și că „nu e obligatoriu să își producă efectele financiare în 2018″.

Cu toate acestea, premierul Mihai Tudose anunța, pe 10 octombrie, că proiectul este gata.

„Acum doamna ministru Vasilescu lucrează cu echipa domniei sale la o estimare tehnică, în cât timp se procesează, se pot procesa cele cinci milioane de dosare, ce nevoi tehnice mai sunt, ne mai trebuie calculatoare, ne mai trebuie oameni. Sunt cinci milioane de dosare, nu-și permite nimeni să greșească, altfel o luăm de la capăt, știți, cu greșelile de la recalculare care îngroșau coada, stătea câte un om de două-trei ori la coadă pentru așa ceva”, spunea, la Antena 3, Mihai Tudose.

Același lucru îl afirma și Liviu Dragnea, pe 29 septembrie, cu mențiunea că abia de acum încolo specialiștii din Guvern ar urma să stabilească impactul financiar produs de aplicarea proiectului.

„Legea pensiilor este finalizată practic ca și document. În perioada următoare se face evaluarea financiară. Este vorba de un impact semnificativ și trebuie să ne prezinte, cât de curând, care este perioada necesară pentru recalcularea pensiilor. Vorbim de recalcularea a peste cinci milioane de dosare. Este vorba de mecanismele tehnice și resursele financiare pentru ca atunci când vom ieși cu ea să existe răspuns la toate întrebările”, declara Dragnea, la Sucevița, după ședința CExN al PSD.

Mai mult, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara, pe 10 august, pentru prima dată, că Executivul va veni cu o nouă lege a pensilior în luna octombrie, moment în care fiecare pensie aflată în acest moment în plată va fi recalculată.

„Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieși în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem… după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos…asta presupune un efort din partea funcționarilor casei de pensii și foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituțiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcțiile respective”, declara, la acel moment, la RTV, Lia Olguța Vasilescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?