Cum a rescris PSD programul de guvernare. Lista promisiunilor șterse sau amânate după venirea la putere

Cum a rescris PSD programul de guvernare. Lista promisiunilor  șterse sau amânate după venirea la putere
Publicat: 18/07/2017, 08:22

Cota zero de TVA la tranzacțiile imobiliare și pentru serviciile de publicitate, primele tăiate din primul program de guvernare PSD

Primele tăieri din programul de guvernare inițial au fost anunțate pe 30 mai, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care declara, la acel moment, că Executivul Grindeanu renunță la introducerea cotei zero de TVA la tranzacții imobiliare, situația fiind similară și în ceea ce privește domeniul publicității. Reamintim că Mediafax relata, încă din luna aprilie, citând surse guvernamentale, că Executivul ar urma să renunțe la introducerea cotei zero pentru tranzacțiile imobiliare. Situația a fost similară și în ceea ce privește domeniul publicității.

„Da, este adevărat, pentru că de asta am și lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicității și din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse, în sensul că ar trebui să aștepte mult la rambursarea de TVA, și cei din zona de construcții de locuințe la fel (…) Din moment cei ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situația este inversă. Ei sunt obligați să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA și tot așa așteaptă un an sau doi până se rambursează TVA”, declara Dragnea, pe 30 mai.

Reducerea TVA și creșterile de salarii, primele amânări enunțate

Reducerea TVA de la 19% la 18%, care nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevăzut inițial, ci începând cu 1 ianuarie 2019, dar și primele majorări salariale, care aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, au deschis lista amânărilor anunțate de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Concret, în varianta inițială a programului de guvernare, de la 1 iulie 2017 era stabilită majorarea cu 20% a soldelor de funcție acordate personalului militar și cu 5% a salariilor polițiștilor, dar și mărirea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale. În ceea ce îi privește pe medici și profesori, salariile trebuiau să li se dubleze, conform promisiunilor PSD din campanie, de la 1 ianuarie 2018. În schimb, aceștia vor fi nevoiți să se mulțumească cu 25% de la 1 ianuarie, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori și până la 100% pentru medici și asistenți.

Cei „norocoși” au rămas parlamentarii care, în urma intrării în vigoare a Legii salarizării, înaintea celorlalți bugetari, beneficiază de salarii dublate.

Epopeea impozitului pe gospodărie, cu deznodământ amânat

Anunțată la mijlocul lunii aprilie ca o „lovitură fiscală” de Guvernul Grindeanu, introducerea impozitului pe venitul pe gospodărie s-a amânat cu „doi-trei ani”, decizia fiind enunțată, la începutul lunii iunie, de fostul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan.

„De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români”, declara, săptămâna trecută, Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului