Raluca Pancu
Raluca Pancu
3287 vizualizări 8 aug 2017

"Trebuie să vă spun că ştiţi bine, accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminată. Din păcate, ceea ce ne aşteptam să se întâmple, o reducere a preţului la pompă nu s-a întâmplat. Ştiu că au fost discuţii la nivelul Guvernului cu companiile de profil (...) Sunt mai multe variante în lucru de a introduce o mică majorare a accizei, care va avea un impact nesemnificativ asupra preţului pentru consumator", a declarat preşedintele Senatului.

Deşi jurnaliştii i-au atras atenţia că este vorba de o creştere a accizelor cu 22 de procente (n.r - în cazul benzinei), Tăriceanu a argumentat că în preţul final al carburantului "această majorare se va resimţi într-o măsură nesemnificativă".

"V-am explicat că această majorare nu se va resimţi decât într-o foarte mică măsură în preţul la pompă (...) Ministerul a discutat ca diferenţa să fie absorbită în preţul actual", a mai spus Tăriceanu.

În viziunea sa, faptul că măsura nu a fost anunţată în programul de guvernare, dar este aplicată acum nu reprezintă ceva "nefiresc", mai ales în condiţiile în care românii se aşteaptă la investiţii din partea Guvernului şi la o "infrastructură mai bună".

"În momentul în care, în România, avem cele mai mici taxe pe carburanţi şi ridicăm o astfel de problemă, nu cred că e ceva nefiresc. Oamenii îşi doresc să beneficieze de o infrastructură mai bună, mai adaptată nevoilor actuale. Toată lumea doreşte să facem investiţii şi aceste lucruri se fac tot cu bani de la buget. O astfel de măsură nu cred că trebuie să ridice astfel de semne de întrebare, în contextul în care avem aceste aşteptări. DIn informarea pe care o am, în România nivelul taxelor şi accizelor e cel mai redus din Europa", a mai spus Tăriceanu.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul explică că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar şi reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.

Mai exact, actul normativ prevede majorarea taxelor pentru carburanţi. Astfel, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, faţă de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă şi 1.948,23/1,000 de litri. În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie, de la 1 septembrie, de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă şi 1.656,36 de lei/1.000 de litri.

În cazul motoriniei acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Ministerul Finanţelor precizează că după eliminarea supraccizei şi micşorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei. Prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, noile taxe vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

În medie, conform calculelor Gândul, preţul final la pompă va fi în medie cu 50 de bani mai mare decât cel actual.

 
--

Citește și: