Raluca Pancu
Raluca Pancu
303 vizualizări 14 apr 2017

"Congresul convocat de Călin Popescu Tăriceanu este, asa cum am mai spus, unul abuziv. Am luat la cunoştinţa de prima decizie a instanţei şi am contestat-o cu recurs. În continuare există un proces pe rolul instanţei, un proces pe fond, care trebuie judecat şi care va spune în final dacă comportamentul lui Tăriceanu şi deciziile acestuia sunt democratice sau abuzive, aşa cum am susţinut şi susţin în continuare.
Fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul sau şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase. Vom merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR", a scris Daniel Constantin pe Facebook.

Reacţia sa vine în contextul în care Tribunalul Bucureşti i-a respins contestaţia privind suspendarea Congresului ALDE.

"Prin hotărârea Tribunalului Bucureşti se respectă o decizie luată de majoritatea membrilor din conducerea ALDE (provenind din Partidul Liberal Reformator - PLR şi Partidul Conservator - PC), precum şi de toate filialele judeţene ALDE, cu excepţia unei părţi a filialei Galaţi, în pofida încercărilor disperate ale lui Daniel Constantin şi ale apropiaţilor săi de a înfrânge voinţa majorităţii pentru propriile interese. Totodată, decizia judecătorilor arată că demersul lui Daniel Constantin nu a avut la bază încălcarea normelor statutare ale ALDE, ci doar orgoliile, frustrările şi agenda personală ale câtorva persoane", arată ALDE în cadrul unui comunicat de presă.

Mai mult, partidul susţine că "inclusiv filialele din care provin doi dintre cei trei contestatari ai deciziei de organizare a Congresului ALDE, Mircea Banias şi Mircea Irimie, au votat pentru organizarea Congresului şi au stabilit delegaţii la Congres".

"După cum se poate observa, cei care nu sunt de acord cu desfăşurarea Congresului ALDE au rămas doar Daniel Constantin şi un grupuscul", se mai arată în cadrul aceluiaşi comunicat.

Congresul convocat de Călin Popescu Tăriceanu este, asa cum am mai spus, unul abuziv. Am luat la cunoştinţa de prima decizie a instanţei şi am contestat-o cu recurs. În continuare există un proces pe rolul instanţei, un proces pe fond, care trebuie judecat şi care va spune în final dacă comportamentul lui Tăriceanu şi deciziile acestuia sunt democratice sau abuzive, aşa cum am susţinut şi susţin în continuare.
Fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul sau şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase. Vom merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR.

Decizia Tribunalului Bucureşti vine la o săptămână după ce copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, anunţa că a notificat banca la care formaţiunea politică are deschise conturile, în vederea blocării accesului la bani fără semnătura sa, invocând litigiul deschis la Tribunalul Bucureşti, în care s-a contestat legalitatea Delegaţiei Permanente, care a hotărât organizarea Congresului în luna aprilie.

"Pentru că din momentul în care, în mod abuziv, s-a convocat Congresul şi tot în mod abuziv şi nestatutar s-a cerut retragerea sprijinului politic, domnul Tăriceanu se comportă ca preşedinte unic, s-a luat decizia a se notifica banca pentru a nu se folosi conturile atâta timp cât şi eu, ca şi copreşedinte, sunt răspunzător pentru ceea ce se întâmplă acolo. Ca atare, pot să spun că de două săptămâni, domnul Tăriceanu care nu mai are răbdare până la Congres, a trecut la un proces de preluare ostilă. Se comportă ca preşedinte unic deja, înainte de Congres. Face demiteri din funcţii în partid, face numiri. Se comportă ca şi cum nu mai există structuri de partid sau copreşedinţie. Din acest motiv, fiind şi răspunzător, s-a luat această decizie", declara, la acel moment, pentru Gândul, Daniel Constantin.

Potrivit copreşedintelui ALDE, conturile formaţiunii pot fi folosite în continuare, "dar aşa cum spun prevederile juridice: cu semnăturile celor doi copreşedinţi până la soluţionarea juridică în instanţă".

"În sensul ăsta a fost notificată banca pentru a nu-mi da nici mie posibilitatea să folosesc conturile, nici domniei sale pentru că deocamdată suntem răspunzători amândoi de ceea ce se întâmplă", explica, atunci, Constantin.

Întrebat dacă s-a consultat cu colegii săi de partid şi dacă a primit sprijin din partea acestora în direcţia acestei notificări, Constantin a răspuns afirmativ, precizând, printre altele, că nu vor fi probleme în cazul sumelor rambursate de către AEP.

"Bineînţeles, o parte din colegi cu care avem dialog. O parte din colegi au spus acelaşi lucru. Sigur că sunt aşteptări acum şi pe sumele care se întorc de la Autoritatea Electorală Permanentă. Acolo nu va fi niciun fel de problemă să semnăm împreună, să rambursăm sumele. Deci nu luăm decizii care să blocheze total, dar e ca măsură preventivă pentru abuzurile pe care le face domnul Tăriceanu", mai spunea copreşedintele ALDE.

Întrebat, ulterior, cum comentează faptul Daniel Constantin a blocat conturile partidului, Tăriceanu a spus că acesta „a încercat mai degrabă”.

„Eu, ca presedinte, al partIdului nu mă ocup de conturile partidului”, a spus liderul ALDE.

Reamintim că Daniel Constantin a contestat la Tribunalul Bucureşti componenţa şi decizia din martie a Delegaţiei Permanente a ALDE de a convoca un Congres extraordinar, apoi unul ordinar, în 21-22 aprilie, în cadrul căruia urmează să fie aleasă noua conducere a formaţiunii. La acel moment, Daniel Constantin a boicotat şedinţa în care se stabilea data Congresului pentru alegerea preşedintelui unic, susţinând că nu acceptă ca deciziile să fie luate de oameni din afara partidului. După ce a stabilit data alegerilor pe 21 aprilie, Călin Popescu Tăriceanu i-a adus o serie de acuzaţii extrem de grave copreşedintelui partidului, afirmând că Daniel Constantin l-a şantajat la depunerea listelor la parlamentare.

Ulterior, la o săptămână distanţă, Biroul Politic Central al ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, cu 86 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă", propunerea fiind făcută de senatorul Dian Popescu. Daniel Constantin a calificat decizia ALDE drept nestatutară şi ilegală. În urma retragerii sprijinului politic Daniel Constantin a fost remaniat din Guvern unde deţinea funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului.

--

Citește și: