Confruntare Tudose-Dragnea, în CEx. Premierul: „Nu renunț la restructurare”. Șeful PSD: „Mulți colegi au venit cu idei și gânduri”. UPDATE

Confruntare Tudose-Dragnea, în CEx. Premierul: „Nu renunț la restructurare. Șeful PSD: „Mulți colegi au venit cu idei și gânduri.  UPDATE
Publicat: 08/01/2018, 20:32

La finalul CEx, de pe treptele sediului din Kiseleff, premierul Mihai Tudose a declarat că a lansat ideea restructurării Guvernului, dar va discuta în detaliu în ședința de la finalul lunii de la Iași. „Nu renunț. (…) Restructurarea nu se putea face azi. La finalul lunii vom discuta în ședința Consiliului Executiv de la Iași”, a declarat Tudose.

La scurt timp, venit singur în fața presei, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că „mulți colegi au venit cu idei și gânduri”, iar o discuție concretă se va face „poate la CEx-ul următor”.

„Eu sunt de acord cu ce am spus eu. Am spus că trebuie făcută o anliză despre cum funcționează fluxul avizării în ministere și cum facem ca actul de guvernare să funcționeze mai bine. Ceea ce s-a discutat azi e că vom face o discuție poate la CEx-ul următor. Trebuie să dicutăm și cu colegii de la ALDE pentru că o restructurare a Guvernului necesită un vot în Parlament”, a spus Dragnea.

El a adăugat că liderii PSD s-au întâlnit astăzi doar pentru a găsi un înlocuitor pentru postul lăsat vacant de Doina Pană, la Ape și Păduri, și a stabili că următorul Comitet Executiv va avea loc în perioada 29-31 ianuarie, la Iași.

Bădălău, despre Dragnea: „E loc de mai bine”

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat luni, după ședința Comitetului Executiv al partidului, că nu poate analiza activitatea liderului social-democrat la cârma formațiunii, dar că este loc de mai bine.

„Nu pot să analizez eu activitatea domnului președinte. Nu îmi permit. E loc de mai bine, atâta pot să spun. E loc de mult mai bine”, a răspuns Bădălău, întrebat cum analizează activitatea lui Dragnea în fruntea PSD.

CITEȘTE ȘI:Scrisoarea numărului 2 din PSD către liderii partidului: Am acceptat suspendarea democrației

Bădălău a adăugat că are o relație de colegialitate cu Liviu Dragnea și că acesta ar trebui să rămână în continuare la conducerea PSD. „Avem un președinte ales, un președinte care a câștigat alegerile în fruntea partidului, care e respectat și în continuare considerăm că în continuare trebuie să rămână în fruntea partidului”, a spus liderul executiv al PSD.

Întrebat dacă vizează să fie noul președinte al PSD, Bădălău a negat. „Așa cum vă spuneam, avem un președinte cu care eu am o relație foarte bună, îmi este prieten, îl respect și îl susțin în continuare.

De asemenea, Niculae Bădălău a susținut că a făcut o propunere pentru un viitor Congres al PSD, considerând că e necesar ca partidul să stabilească un candidat pentru alegerile prezidențiale din 2019. „Un eventual congres nu schimbă nimic. Într-un congres nu putem face alegeri. Am făcut această propunere (cu privire la Congres – n.r.). Nu există termen. Indiferent de termen, trebuie să stabilim o listă de candidați care să fie analizați. Eu vreau o listă de candidați care să fie promovați în partid”, a subliniat Bădălău.

Întrebat dacă Dragnea poate fi o propunere, din cauza problemelor penale, Bădălău a răspuns: „Sigur. E președintele partidului. Da, are șanse. Așa cum a câștigat alegerile parlamentare, poate câștiga și alegerile prezidențiale”, a precizat liderul executiv al PSD.

În ceea ce îl privește pe premierul Mihai Tudose, Bădălău a susținut că acesta are toată susținerea partidului pentru aplicarea programului de guvernare. „Echipa lui Mihai Tudose e o echipă extrem de bună, eu nu vreau să îi dau sfaturi, dar în clipa asta chiar cred că România are un premier bun”, a adăugat Bădălău.

Știrea inițială


Premierul Mihai Tudose își dorește cu Executiv cu mai puține ministere, însă șeful pe linie de partid, Liviu Dragnea, se împotrivește.

Șeful Guvernului a anunțat, în interiorul partidului, că dorește restructurarea Guvernului. O variantă luată în calcul ar fi a unui cabinet cu 16-17 ministere, față de 24 câte sunt în prezent.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul și Tineretul și Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum și Educația și Cercetarea. În prezent, Guvernul are în componență, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniștri și doi miniștri delegați – Mariu Nica și Victor Negrescu, la Fonduri Europene și la Afaceri Europene.

Președintele executiv alPSD, Niculae Bădălău, s-a poziționat de partea premierului, susținând că este nevoie de o restructurare a Guvernului, care ar urma să aibă 16-17 ministere. Mai mult, Bădălău a spus că ar fi oportună organizarea un congres al social-democraților.

„A existat o discuție, o declarație publică a domnului președinte Dragnea, în care a spus că ne propunem o restructurare a ministerelor. (…) Reorganizarea guvernului asta și înseamnă (comasarea ministerelor – n.r.). Am mai auzit povestea asta că reorganizezi să-l mărești. Nu, reorganizezi pentru a-l micșora. Probabil Ministerul Apelor va fi comasat la Mediu, așa cum a fost foarte mult timp”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele executiv alPSD, Niculae Bădălău.

El a mai spus că decizia de comasare va fi luată într-o ședință a Comitetului Executiv Național alPSD.

Președintele executiv alPSDa reamintit de ultimul interviu acordat de Liviu Dragnea.

„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Și am avut o discuție cu primul-ministru, cu domnul președinte Tăriceanu în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuții serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie și mai bună decât a fost în această perioadă”, a spus Dragnea la România Tv.

Totuși, miercuri, președintelePSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook că nominalizarea pentru noul ministru al Apelor și Pădurilor va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, după ce Doina Pană și-a anunțat demisia.

„Îi mulțumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! #RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defirișărilor ilegale, toate acestea și multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, care va fi convocat zilele următoare”, a anunțat pe Facebook, Liviu Dragnea.

La rândul său, vicepremierul Paul Stănescu a exclus o retructurare a ministerelor, susținând că o comasare a ministerelor nu este oportună.

ALDE vrea același număr de ministere

Purtătorul de cuvânt alALDE, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că că o comasare a Ministerului Apelor și Pădurilor în cel al Mediului ar fi „o reîntoarcere la normalitate”, dar a ținut să excludă posibilitatea ca, la o eventuală restructurare a Executivului,ALDEsă piardă vreun portofoliu.

„Prin tradiție, Mediu, Apele și Pădurile au fost împreună. Sunt mai multe ministere care s-au desfăcut din criterii de natură politică, pentru că existența coalițiilor a necesitat acest lucru. De exemplu Energia și Economia până în 2013 au fost împreună, în Ministerul Economiei. Ministerul Mediului a avut întotdeauna Apele și Pădurile, care s-au separat în clipa în ca a apărut coaliția PSD – PNL. Deci sunt anumite ministere care s-au reconfigurat în momentul unor coaliții între partide. Deci dacă acum ministerul se reconfigurează în Ministerul Mediului, pe care îl conduce doamna Gavrilescu, după părerea mea este o reîntoarcere la normalitate”, a declarat pentru MEDIAFAX Varujan Vosganian.

El a exclus, însă, caALDEsă piardă vreun portofoliu dacă se restructurează Guvernul.

„În primul rând căALDEnu are de ce să renunțe la unul din ministere, pentru că această proporție între păartide a fost stabilită în momentul în care am creat coaliția de susținere a guvernului. Orice altă discuție va fi anunțată de coaliție, în momentul în care ea se va face”, a mai spus Vosganian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier