Condițiile lui Iohannis pentru noul premier. „Vă spun luni, în detaliu, dacă PSD și ALDE mai au majoritate”

Condițiile lui Iohannis pentru noul premier. „Vă spun luni, în detaliu, dacă PSD și ALDE mai au majoritate
Publicat: 23/06/2017, 11:45

Prezent la lucrările Consiliului European, de la Bruxelles, Iohannis a glumit, în cadrul conferinței de presă, în momentul în care a fost întrebat de unde va desemna premierul care îi va urma lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.

„Dintre politicienii de la București. Asta a fost o glumă. Voi avea discuții luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie și o să mă întâlnesc și cu dvs. Bănuiesc că, între timp, ați aflat programările pentru consultări și am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnare unei persoane”, a declarat șeful statului.

Iohannis a reiterat faptul că nu va desemna în funcția de premier o persoană cu probleme penale.

„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și cu o majoritate parlamentară în spate”, a subliniat șeful statului.

În ceea ce privește alegerile anticipate, Iohannis a dat de înțeles că nu și le-ar dori, în condițiile în care ar fi posibile în contextul instalării unei crize profunde.

„Alegerile anticipate sunt o soluție prevăzută de Constituție, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate, trebuie să intrăm într-o criză profundă și nu îmi doresc așa ceva, dar ele nu pot fi excluse și, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”, a spus Iohannis.

În acest sens, invocând scenariile care se fac la București cu privire la majoritatea parlamentară, în urma votului din Parlament pe moțiunea de cenzură, Iohannis a subliniat faptul că „o majoritate se stabilește prin vot”.

„Am văzut că în țară se fac tot felul de scenarii, politicieni îmi dau sfaturi cum să numesc și pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri despre cine are o majoritate se stabilește prin vot, majoritatea se stabilește prin vot în Parlament”, a spus Iohannis.

Șeful statului a evitat să dea un răspuns clar în momentul în care a fost întrebat dacă PSD-ALDE mai dețin majoritatea parlmantară, având în vedere că au avut nevoie de voturile minorităților pentru a trece moțiunea de cenzură.

„Asta o să vă spun în detaliu, luni, după consultări”, a răspuns șeful statului.

În plus, Iohannis a specificat faptul că a vorbit la telefon, cu premierul Sorin Grindeanu, „dintre toți cei implicați în această chestiune”, pentru că a vrut să știe „dacă înțelege să continue cu responsabiltiate până la stabilirea unei alte formule guvernamentale”.

Referindu-se și la chestiunea retragerii demisiilor, înaintate de 20 din cei 27 de miniștri demisionari ai Cabinetului Grindeanu, și ulteriori demiși prin moțiune de cenzură, Iohannis a precizat că discuția, pe acest subiect, este una „inutilă”.

„Discuția e artificială. E evident că nu mă voi apuca să numesc miniștri pentru două zile”, a spus Iohannis.

Reamintim că partidele vor fi chemate, luni, la consultări în vederea formării noului Guvern, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD și ALDE, cu 241 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă” din 251 de voturi valabil exprimate, din care 15 voturi au provenit de la minorități.

Concret, de la ora 15:00 sunt invitate la discuții PSD și ALDE, iar de la 16:00 – PNL. USR, PMP, UDMR și grupul minorităților sunt așteptate la Cotroceni începând cu ora 17:00, iar întrevederea cu fiecare dintre aceste formațiuni va dura o jumătate de oră.

Înainte de a merge la consultări, social democrații se vor reuni în sedința Comitetului Executiv Național, programat la ora 10.30, la Palatul Parlamentului, pentru a stabili propunerea de premier cu care PSD și ALDE se vor prezenta la discuțiile de la Cotroceni. Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, liderul PSD a făcut deja o listă cu cei care vor face parte din noul Executiv, iar Florin Georgescu ar fi propunerea pentru premier, în timp ce Teodorovici ar putea ajunge la Finanțe.

Printre cei care vor face parte din Executiv în cazul în care moțiunea trece, se află și miniștri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Tudose și Rovana Plumb își vor păstra portofoliile, anunță surse politice. Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiției, în timp ce ALDE ar urma să-și păstreze portofoliile actuale.

Între timp, PNL a anunțat că este dispus să discute cu orice partid de pe scena politică în afară de PSD, inclusiv cu ALDE, pentru formarea unei majorități parlamentare care să-i trimită pe social-democrați în opoziție, iar acest lucru se va întâmpla, pe cât posibil, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, declara, joi, președintele formațiunii, Ludovic Orban.

Liberalii mizează, însă, pe varianta alegerilor anticipate: „cel puțin până acum, din discuțiile pe care le-am avut, varianta preferată este să provocăm anticipate respingând orice fel de guvern PSD”, a explicat Orban care a precizat că rămâne de văzut în ce fel se va putea obține acest lucru, din moment ce „a doua oară, parlamentarii sunt în stare să voteze și un premier neobișnuit numai ca să nu-și încheie mandatul”.

De cealaltă parte, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat, joi, că formațiunea sa a decis, în cadrul Biroului Național, să susțină un Guvern de coaliție fără PSD, în care Uniunea să dețină portofoliul Justiției. Potrivit lui Alexandrescu, USR consideră că opțiunea privind viitorul premier se află la președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care PSD și-a demis propriul Guvern și a recunoscut că programul de guvernare nu poate fi realizat, fiind doar o „nadă electorală”, potrivit Mediafax.

La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, declara, miercuri seară, că în situația de față mandatul de prim-ministru trebuie dat liberalilor.

„PSD-ALDE merg în fața președintelui infinit mai șubrezi decât au fost la instalarea Guvernului Grindeanu după alegeri. Deci, merg foarte șubrezi și Iohannis cu certitudine știe să facă socotelile. A luat notă că moțiunea a trecut la limită prin prezența a 15 minoritari și știe că nu mai are în față acea forță de vot parlamentar pe care a avut-o la desemnarea lui Grindeanu”, declara Traian Băsescu, la B1 TV, adăugând faptul că liberalii sunt cei care trebuie să formeze noul Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912