Comuna care a construit o groapă de gunoi în vârful muntelui, atestată de Guvern ca stațiune turistică de interes local

Comuna care a construit o groapă de gunoi în vârful muntelui, atestată de Guvern ca stațiune turistică de interes local
Publicat: 17/02/2017, 08:39

Gândul a derulat, în 2015, o amplă campanie privind stoparea construcției gropii de Gunoi din inima Bucovinei. Chiar dacă inițial demersul autorităților fost stopat, ulterior construcția a fost finalizată, la acest moment nefiind dată însă în folosință. Dacă acest lucru se va întâmpla camioanele de gunoi vor trece chiar pe drumul pe care turiștii îl folosesc. Mai mult, vizavi de rampa de gunoi se află cel mai frecventat loc de turiștii care pot admira frumusețea văii.

Pe o suprafață de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniș, a fost amenajat un depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui și deasupra a patru localități – Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniș și Fundu Moldovei. Groapa de gunoi ecologică începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă stațiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc.

„Depozitul de deșeuri de la Pojorâta” face parte din Proiectulul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, proiect finanțat din bani europeni și care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniș, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, și cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două „depozite ecologice” va ajunge tot gunoiul menajer din județul Suceava.

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniș s-au făcut defrișări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH și compania românească SC Concret Construct AG SR. Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcționa până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

CITEȘTE AICI TOATĂ POVESTEA GROPII DE GUNOI DIN VÂRFUL MUNTELUI ȘI CUM APĂRĂ AUTORITĂȚILE O INVESTIȚIE CARE DISTRUGE INIMA BUCOVINEI

Comuna Pojorâta figurează pe lista celor 10 localități sau zone componente ale unor localități pentru care Guvernul a decis să primească atestare ca stațiuni turistice de interes local. Lista completă este: Baia de Fier – județul Gorj, Boghiș – județul Sălaj, Colibița – județul Bistrița-Năsăud, Moisei – județul Maramureș, Negrești Oaș – județul Satu Mare, Pojorâta – județul Suceava, Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș, zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj, zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.

De asemenea, localitățile Borsec – județul Harghita și Sucevița – județul Suceava au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de joi, acestea având șansa atragerii de finanțare nerambursabilă

„Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică. După completările făcute astăzi, în total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local”, se menționează într-un comunicat de presă al guvernului.

Primar: Groapa de gunoi nu va afecta turismul

Primarul comunei sucevene Pojorâta, Bogdan Codreanu, a declarat, joi, după ce comuna a fost declarată stațiune turistică de interes local, că depozitul ecologic de deșeuri din Mestecăniș nu va afecta turismul și că este convins că timpul va demonstra acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Codreanu a declarat joi pentru Mediafax că depozitul de deșeuri din pasul Mestecăniș nu va afecta în niciun fel turismul în zonă.

„Sunt convins că nu va afecta turismul și timpul va demonstra acest lucru”, a spus primarul, care a menționat că dacă acolo nu se va respecta legislația de mediu, autoritățile competente vor anula autorizația de funcționare.

Codreanu a precizat că Pojorâta a devenit stațiune de interes local prin contribuția comunității, a investitorilor privați care au dezvoltat structuri turistice, dar și a administrației locale care a realizat investiții în infrastructură.

Potrivit lui Bogdan Codreanu, localitatea are circa 300 de spații de cazare, iar cele mai importante obiective din zonă sunt Transrarău și Pietrele Doamnei, Biserica Sf. Nicolae, cu șapte turnuri, dar că turiștii beneficiază și de ospitalitatea localnicilor.

Codreanu a mai declarat că nu se va opri la acest statut și că va face demersurile ca, în viitor, Pojorâta să ajungă stațiune turistică de interes național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului