REVOCAREA nu oprește SUSPENDAREA. Iohannis, acuzat de UN COMPLEX de abateri constituționale

REVOCAREA nu oprește SUSPENDAREA. Iohannis, acuzat de UN COMPLEX de abateri constituționale
Publicat: 10/07/2018, 02:57
Actualizat: 26/03/2019, 16:33

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că discuțiile privind suspendarea președintelui vor continua în partid și în coaliție, chiar dacă acesta a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„Discuția despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituției, ci de un complex de abateri constituționale ale președintelui,” a spus Dragnea. „Faptul că și-a făcut un obicei din a bloca orice lege a Parlamentului și aproape orice inițiativă a Guvernului, dacă este interpus și dumnealui pe circuit. (…) Sigur că e o discuție serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte așezat, pentru că este un demers foarte serios. (…) Din păcate, președintele arată de mult că nu respectă Constituția, nu-și respectă atribuțiile, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului.”

Dragnea pretinde că, deși ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE, în care urma să se discute suspendarea lui Iohannis, a fost amânată, subiectul nu a fost închis.

„Dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniță nu l-au crezut că ai nevoie de 30 de zile ca să citești decizia CCR,” comentează Dragnea. „Nici nu trebuia să citești toată motivarea. Din secunda a doua când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial, președintele a încălcat Constituția. Din moment ce n-a făcut-o când era firesc să o facă, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs.”

Ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE a fost amânată de plecarea în concediu a copreședintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta își programase de mult o vacanță de 4 zile în străinătate și nu a dorit să și-o anuleze, dar a făcut turul televiziunilor duminică, înainte de plecare, pentru a-și asigura partenerii că susține fără rezerve suspendarea.

Voi susține o decizie a coaliție care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare,” declara Călin PopescuTăriceanu duminică, la România TV. „Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancționare a unor nereguli, derapaje la nivelul președintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, și de aceea în trecut mi-am exprimat reținerile. Însă ALDE apără drepturile și libertățile cetățenilor și sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenți. Așteptarea noastră este ca președintele să pună în aplicare această decizie. De aceea, în condițiile în care președintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanșării unei procedure de suspendare.”

Călin Popescu Tăriceaanu

Din moment ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, nu se știe dacă Tăriceanu va mai dori continuarea demersului, mai ales că era sceptic privind un eventual succes.

„Mi-am exprimat îngrijorarea și in cadrul coaliției, se pare că NU SUNT SUFICIENTE VOTURIpentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari au plecat în vacanță,” se plângea Tăriceanu, „dar sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate și atunci sigur că, odată cu obținerea unei situații clare privind prezența, putem să discutăm mai departe care sunt pașii care trebuie urmați.”

Opoziția consideră acum că o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis nu mai este motivată. Totuși, președintele PNL Ludovic Orban și-a reafirmat susținerea pentru președinte, în cazul în care pesediștii vor demara procedurile.

„În momentul de față a dispărut orice fel de pretext pentru suspendarea președintelui,” a declarat Orban. „În cazul în care PSD-ALDE vor demara procedura de suspendare, Partidul Național Liberal va fi alături de președinte. Ne vom implica cu toate forțele în apărarea democrației, în apărarea președintelui României Klaus Iohannis, cu care suntem în parteneriat și, de asemenea, într-o campanie, pentru ca la referendum să le dăm acestor domni o bătaie așa cum merită.”

Ludovic Orban, președinte PNL

Președintele PNL laudă gestul lui Iohannis de a semna decretul de revocare, încheind astfel o criză care ar fi avut același deznodământ..

„Eu v-am spus că președintele are două variante,” repetă Orban. „Varianta de a accepta suspendarea, cu acest pretext că nu pune în practică decizia Curții Constituționale. Aceasta ar fi dus la suspendare, la referendum pe care l-ar fi câștigat. Acest lucru ar fi avut consecințe favorabile asupra imaginii personale a președintelui. Cu toate astea, președintele A ALES ROMÂNIA, a ales să facă bine României, a ales să pună punct unei posibile crize politice grave, care ar fi generată de demararea procedurii de suspendare. Oricum, și dacă ar fi pus sau dacă nu ar fi pus în practică decizia Curții Constituționale, după suspendare, fiți convins că Tăriceanu, ca președinte interimar, primul act pe care l-ar fi semnat ar fi fost actul de demitere a doamnei Kovesi.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată