Cioloș: Lansarea anchetei parlamentare este o altă măsură populistă. Analiza să se facă pe ultimii zece ani

Cioloș: Lansarea anchetei parlamentare este o altă măsură populistă. Analiza să se facă pe ultimii zece ani
Publicat: 11/01/2017, 19:45
Actualizat: 16/01/2017, 13:13

Dacian Cioloș a explicat că bugetul de stat se calculează anual și că, chiar dacă existau sume rămase în bugetul anului trecut, acestea nu puteau fi transferate în bugetul pentru anul 2017, arătând și că dacă această „gaură” ar fi existat într-adevăr în buget, ea s-ar fi concretizat în deficit bugetar.

„N-avea cum să existe această gaură sau acești bani lipsă, fără ca asta să se traducă în deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ținta noastră și deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condițiile în care la sfârșitul anului, așa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăți, inclusiv am plătit toate restanțele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta, așa cum se mai întâmplă uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta”, a declarat Cioloș.

Fostul premier susține că actualii guvernanți apelează la scoaterea în evidență a unor presupuse greșeli ale fostului guvern pentru că „își pun problema” asupra felului în care vor reuși să își respecte promisiunile electorale.

„Sunt aspecte legate de tehnică bugetară, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lăsând să se înțeleagă mesaje eronate, dar în interesul unora, care au făcut promisiuni în campania electorală și probabil că acum își pun problema cum o să le realizeze și atunci e mai simplu, decât ceea ce s-a făcut și în cursul lui 2016, să dai vina pe tehnocrați”, a spus Cioloș.

Acesta a explicat că Guvernul tehnocrat a preluat estimarea bugetară de la proiectul de buget și analizele Ministerului de Finanțe de pe vremea Guvernului Ponta și că, într-adevăr esitmările au fost mai mari pentru proiectele din fonduri europene. Totuși, aceste cheltuieli nu au fost atât de ridicate pe cât fuseseră prognozate pentru că nu au existat proiecte pregătite pentru accesarea lor. „Deci ca noi să fi plătit proiecte europene din buget și apoi să recuperăm banii de la Comisia Europeană, deci să facem cheltuiala, pe de o parte, plătind facturile pe fonduri europene și apoi să recuperăm banii de pe cheltuiala respectivă de la CE și să-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala făcută, deci aici, vedeți, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi să avem deja proiecte pregătite în 2014, 2015, ca ele să poată fi implementate în 2016 și să putem face aceste plăți. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am plătit anul trecut din fonduri europene peste șapte miliarde de euro, dar nu atât cât au fost estimați”, a explicat Dacian Cioloș.

Fostul premier nu a confirmat prezența la audierile din comisia parlamentară de anchetă dacă va fi invitat și a susținut că, dacă această anchetă are loc, ar trebui să vizeze situația bugetelor în ultimii zece ani, pentru a se vedea care a fost raportul între „venituri prognozate și venituri realizate, între venituri și cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri și cheltuieli”.

La două zile după ce Guvernul condus de Sorin Grindeanu a pus cerneala pe ordonanțele de urgență prin care s-au majorat salariul minim la 1.450 lei, punctul de pensie cu 9% și salariile din administrația locală cu 20%, iar salariile actorilor cu 50%, Liviu Dragnea a anunțat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloș și Anca Dragu trebuie să dea explicații. Pentru ce? Pentru „o gaură de 10 miliarde de lei” pe care cei de la PSD susțin că au găsit-o în bugetul României pe 2017.

Ulterior, Dragnea a revenit, după convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, arătând că, de fapt, este vorba despre diferența dintre veniturile prognozate la buget și cele realizate efectiv, lucru care apare de altfel an de an, nemulțumirea sa fiind legată de faptul că Executivul tehnocrat a făcut două revizuiri pozitive ale alocărilor bugetare, în condițiile în care se putea observa că veniturile la buget nu se ridicau la nivelul estimărilor. Dragnea a schimbat macazul și în privința „anchetei”, întrucât procedura era „de durată”, solicitând Parlamentului ca ancheta să revină, în schimb, comisiilor de buget finanțe ale Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican