no author
no author
Liviu Dadacus - Mediafax
Cătălin Mănoiu
1108 vizualizări 10 oct 2017

Întrebat dacă supărarea premierului Mihai Tudose are legătură cu nominalizarea pentru şefia Curţii de Conturi a lui Mihai Busuioc, considerat un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, Bădălău a precizat: „Nicio legătură. Nu e atributul dânsului (al premierului, n.r.) Curtea de Conturi, e atributul Parlamentului”.

Chestionat dacă Busuioc este potrivit pentru şefia Curţii de Conturi, Bădălău a spus: „Sigur. Mihai Busuioc este secretarul general al Guvernului, a fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, e un om cu experienţă vastă şi e potrivit”.

„Observaţi că, la Curtea de Conturi, noi (PSD, n.r.) nu am susţinut niciun om politic. Am spus că vor merge acolo tehnocraţi, pentru că nici Busuioc, nici altcineva nu sunt membri de partid”, a adăugat Bădălău.

Întrebat dacă Busuioc şi Florin Tunaru, fost vicepreşedinte al ANAF, sunt „tehnocraţii lui Dragnea”, Bădălău a răspuns: „Asta e interpretarea dumneavoastră”.

Comisiile reunite de buget-finanţe au validat, marţi, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, Busuioc afirmând că în cadrul instituţiei ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice.

Mihai Busuioc a declarat, marţi, în cadrul şedinţei în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice.

"Cred că suntem cu toţii de acord că este absolut necesar să înfiinţăm o direcţie care să aibă rol de îndrumare a autorităţilor publice. Acest rol de îndrumare a existat şi înainte, prin anii '90, în activitatea Curţii. Odată cu modificarea Legii Curţii de Conturi, când activitatea jurisdicţională a trecut la instanţele judecătoreşti, acest rol a fost pierdut. Este o fugă o de responsabilitate a funcţionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate şi absolut toate instituţiile din România ar trebui să se deschidă şi să existe o Direcţie de îndrumare, nu de consultanţă, pentru că legea interzice consultanţa", a declarat Mihai Busuioc.

Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată 18 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi o abţinere.

Comisiile reunite au validat şi candidatura lui Dan Lucian Vlădescu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, a lui Nicu Marcu pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi a lui Florin Tunaru, care a candidat la funcţia de vicepreşedinte cadrul Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi.

Pe 12 septembrie, conducerea parlamentului a luat act de scrisoarea venită de la Curtea de Conturi, prin care instituţia informează că se vacantează şase poziţii de consilieri pe 14 octombrie, care vor trebui înlocuiţi din 15 octombrie, respectiv Nicolae Văcăroiu - preşedinte al Curţii de Conturi (susţinut de PSD în 2008), Elena Doina Dascălu - vicepreşedinte al Curţii de Conturi (susţinută de PNL), Ioan Aron Popa - preşedinte al Autorităţii de Audit (susţinut de PNL), Gheorghe Oană - vicepreşedinte al Autorităţii de Audit (susţinut de PSD),  Verginia Vedinaş - consilier de conturi (senator PRM la acel moment) şi Ştefan Pete - consilier de conturi (susţinut de UDMR), toate posturi importante şi foarte bine renumerate, salariile ajungând până la 16.000 de lei.

--

Citește și: