Cine ar câștiga o finală Firea-Iohannis, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminică. Sondaj Avangarde

Publicat: 20/05/2017, 17:57

Gabriela Firea ar putea fi prima femeie președinte din istoria României, în ipoteza în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. 44% dintre alegători ar pune ștampila pe numele său, arată concluziile celui mai recent studiu realizat de Avangarde, situând-o, astfel, prima în preferințele românilor, cu patru procente peste Klaus Iohannis, care ar obține 40% din voturi.

De altfel, Firea este și cea mai populară personalitate politică a momentului, aproape toată lumea a auzit de Gabriela Firea, iar 59% au o părere bună despre primarul general al Capitalei, față de 29% care susțin că au o părere proastă.

Următorul în preferințele electoratului este premierul Sorin Grindeanu, despre care 48% dintre participanții la studiu arată că au o părere bună, comparativ cu cei 30% care au o părere proastă.

Președintele Klaus Iohannis se situează pe poziția a treia, cu un procent sub primul ministru atunci când vine vorba de opinia favorabilă a alegătorilor (47%), dar situația în cazul său este mai echilibrată atunci când punem în balanță procentul celor care au o părere proastă despre șeful statului – 38%, mai arată datele Avangarde.

Acesta este urmat de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre care 44% susțin că au o părere bună, mai puțini, însă, de această dată, decât cei care nu-l simpatizează pe liderul ALDE – 46%.

Victor Ponta este singurul membru din tabăra puterii care se află în partea de jos a clasamentului și despre care oamenii au o opinie majoritar nefavorabilă (49%), comparativ cu cei 39% care au o părere bună despre fostul premier.

În sondajul realizat de Avangarde se remarcă faptul că reprezentanții opoziției sunt percepuți majoritar negativ, aproape 20% dintre cei chestionați declarând că nici măcar nu au auzit de Nicușor Dan și Raluca Turcan.

Cu toate că în perioada alegerilor parlamentare datele arătau că Dacian Cioloș era perceput drept figura politică ce beneficia de cea mai bună imagine de pe eșichierul politic de dreapta, acum cei mai mulți dintre participanții la studiu arată că au o opinie majoritar negativă despre fostul prim ministru (48%), doar 35% susținând acum că au o părere bună despre acesta.

Personalitatea politică despre care românii au cea mai proastă părere, dintre cele incluse în studiu, este Traian Băsescu, despre 65% au declarat că îl percep negativ. Cu toate acestea, gradul de simpatie al fostului președinte în rândul alegătorilor este mai mare decât cel pe care îl stârnesc reprezentanții principalelor forțe de opoziție, Nicușor Dan și Raluca Turcan (22% Traian Băsescu, față de 21% – liderul USR și 18% – președintele PNL). 42% au declarat că au o părere proastă despre Nicușor Dan, iar 46% o percep negativ pe Raluca Turcan.

În plus, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar înregistra din nou o victorie zdrobitoare, 44% dintre români declarând că ar pune din nou ștampila pe sigla partidului condus de Liviu Dragnea. Social-democrații sunt urmați în preferințele alegătorilor de PNL, la mare distanță, însă, cu un scor estimat de 24%, și USR, cu 12%.8% dintre români declară că ar vota cu ALDE, 5% cu UDMR și 3% cu PMP.â

Cercetarea a fost realitată în perioada 3-12 mai 2017, pe un eșantion de 800 de persoane de peste 18 ani, iar eroarea maximă admisă este de 3,47%. Cifrele arată, în mare parte, la fel ca rezultatele scrutinului parlamentar din 11 decembrie, acolo unde PSD a învins celelalte formațiuni fără drept de apel, diferențele față de scorul obținut la ultimul scrutin situându-se în marja de eroare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului