Cei 30.000 de români pe care statul nu vrea să-i vadă. Problema reală, ignorată de zeci de ani

Cei 30.000 de români pe care statul nu vrea să-i vadă. Problema reală, ignorată de zeci de ani
Publicat: 29/10/2017, 09:26

Oameni neînțeleși atunci când merg să își plătească taxele sau când cer ajutor la o instituție a statului, oameni care nu pot munci pentru că nu se pot prezenta în limbajul nostru. Copii care nu intră într-o sală de clasă pentru că ei învață și se exprimă altfel. 30.000 de români trăiesc, alături de noi, zi de zi, în acest fel. Sunt persoane surde. Izolate de stat prin dezinteres, cele mai multe rămân tot la mila statului și la un ajutor social.

Luând exemplul altor țări, cum ar fi Finlanda și Austria, care au recunoscut prin Constituție limbajul mimico-gestual, un parlamentar român vrea ca limbajul semnelor să fie recunoscut oficial și să ajungă în orice instituție din această țară.

Proiectul de lege, care urmează să fie depus în Parlament, prevede că persoanele surdo-mute au acces la serviciile oferite de statul român, „cu precădere prin utilizarea limbajului mimico – gestural”. Alte țări au rezolvat problema asigurând traducător sau interpret, ceea ce a făcut ca omul care ajunge la ghișeu să aibă parte de toate serviciile, chiar dacă le cere prin limbajul semnelor.

Inițiatorul proiectului, parlamentarul Adriana Săftoiu, spune că este important ca situația actuală să fie schimbată, în condițiile în care drepturile persoanelor surdo-mute sunt total desconsiderate.
„Persoanele surde sunt private de posibilitatea de a avea acces direct în limbajul lor natural la servicii publice de primă necesitate pentru că nu există, în administrația publică, o determinare în direcția organizării interne în vederea furnizării serviciilor limbajului mimico – gestual. În categoria largă a serviciilor, cea mai serioasă problemă privește accesul la învățământ, la servicii medicale sau la cele eliberate de administrația publică centrală și locală, cu precădere”, spune deputatul PNL.

În acest fel persoanele surde sunt private de drepturi fundamentale, precum munca sau educația. „În lipsa unei metodologii adecvate a examinării și evaluării elevilor surzi, rata de promovare a examenelor de capacitate sau de bacalaureat se află sub 1% iar statul român trebuie să dea dovadă de responsabilitate în fața unei asemenea situații”, a precizat Adriana Săftoiu.

Ca o comparație, în Finlanda, legea educației stabilește că în școli se poate folosi limbajul semnelor. În gimnaziu, elevul poate opta în ce limbă dorește să fie educat, iar dacă limbajul semnelor este opțiunea acestuia, atunci devine limba maternă.

Dacă proiectul își va găsi susținere în Parlament, toate autoritățile, fie ele centrale sau locale, vor trebui să ia măsuri pentru folosirea limbajului mimico-gestual în furnizarea serviciilor.

Documentul prevede că Ministerul Muncii și Justiției Sociale adoptă, prin Ordin, Planul de Interes Național pentru aplicarea legii, în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, planul urmând să fie elaborat într-un format accesibil persoanelor surdo-mute.

Până la data de 31 decembrie 2018 instituțiile și autoritățile întocmesc și aprobă Planurile specifice pentru implementarea legii, după consultarea structurilor asociative ale persoanelor care utilizează limbajul semnelor. Totodată, potrivit documentului, Ministerul Muncii prezintă anual Parlamentului un raport asupra aplicării legii în instituțiile și autoritățile din România.

„Până la data de 31 decembrie 2018, autoritățile publice locale, unitățile sanitare și cele de învățământ vor întocmi propriile Planuri de acțiune. Planurile se actualizează odată la patru ani”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorul proiectului precizează că peste 80% din persoanele surde adulte (față de o medie de 20% în EU), apte de muncă sunt doar beneficiarii pasivi ai ajutoarelor de stat din cauza lipsei de ajustare rezonabilă pentru comunicarea în limbaj mimico – gestual și a lipsei de educație despre drepturile persoanelor surde la folosirea acestui limbaj.

„În alte țări, cum este Portugalia, mențiunile din Constituție vizează în mod expres accesul la educația obligatorie explicând sarcina de a oferi acces la limbajul semnelor văzut ca o expresie culturală dar și instrument al accesului la educație în condiții de egalitate a oportunităților. În Norvegia, orice copil surd are dreptul să acceseze educație în limbajul semnelor, acesta devenind prima limbă. În învățământul obligatoriu se menționează accesul la bilingvism pentru copiii surzi”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, limbajul semnelor este recunoscut oficial și în Belgia, Germania, Noua Zeelandă, Chile și Republica Cehă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier