Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
346 vizualizări 20 apr 2017
„În principal (n.r. îşi propune) să vadă dacă anumite persoane sau instituţii s-au implicat într-un mod ilegal sau fără competenţe legale în desfăşurarea alegerilor sau în influenţarea rezultatului final. Trebuie să vedem dacă aşa este. La acea vreme, uniii dintre noi am contestat rezultatele alegerilor, nu s-a verificat, poate acum vom avea acces la mai multe informaţii. (...) Cineva care nu are ce să ascundă, nu văd de ce nu ar veni la audieri", a declarat Liviu Dragnea la Parlament. 
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor a ţinut să sublinieze că PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării acestei comisii, în cadrul Birourilor permanente reunite, dar că proiectul de hotărâre a fost adoptat şi va fi supus votului plenului miercurea viitoare.
 
„Astăzi, de-abia după 45 de minute de dezbatere, s-a aprobat proiectul de hotărâre care va fi trimis în plen şi se va vota – sper – miercuri, 26 aprilie. Au fost câteva observaţii din partea PNL, USR, PMP, care au spus că ei s-ar opune acestui proiect de hotărâre pentru că ar trebui să fie completat cu mai multe amendamente sau să fie mai clar. Unii colegi au spus că Parlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în media”, a precizat Dragnea, după şedinţa BPR.
 
El a arătat că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, potrivit Regulamentului şi prevederilor constituţionale, orice fel de teme: „Apărând aceste informaţii în spaţiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de aşa ceva şi să încerce să aducă la iveală adevărul sau măcar o parte din adevăr, cu speranţa ca măcar o parte din toţi cei care vor fi chemaţi la comisie vor veni şi dacă vor veni vor spune tot ceea ce ştiu”, a arătat Dragnea.
 
Întrebat dacă vrea să fie preşedintele acestei comisii, acesta a replicat: „e dorinţa mea de când eram mic", explicând că îşi menţine afirmaţia publică şi că speră ca propunerea să fie votată şi de colegii săi. Referitor la solicitarea de documente în comisia de anchetă, Dragnea a răspuns afirmativ, arătând că vor cere lămuriri „de la orice instituţie publică din România", dacă vor fi de folos în cursul anchetei şi că vor fi audiate mai multe persoane, oricine este necesar, accentuând că Traian Băsescu „este, totuşi, unul dintre personajele principale".
 
„N-am cum să uit toate documentele cu care mergeam la emisiuni şi toate documentele pe care le-am ataşat contestaţiei, n-am cum să uit. Am mai auzit şi că eu am făcut această comisie de anchetă să-i acopăr pe unii. O să aibă o surpriză", a mai spus Dragnea, fiind de părere că în 2009 alegerile au fost câştigate de Mircea Geoană. 
 
În urmă cu aproximativ o săptămână, coaliţia de guvernare PSD-ALDE a transmis că cere pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.
 
Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au convenit să solicite Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să clarifice aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.
 
„Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau", se arată într-un comunicat de presă semnat de cei doi lideri politici.
 
Solicitarea vine în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
 
Laura Codruţa Kovesi a refuzat să comenteze afirmaţiile jurnalistului. În replică, Andronic a precizat : „Nu comentează, aşa e când nu ai răspunsuri".

 

--

Citește și: