294 vizualizări 11 sep 2017

„Finanţarea este aprobată, aşteptăm finalizarea înscrierilor la universităţile din România, ceea ce va fi în jur de 1 octombrie, pentru a vedea situaţia exactă, să ştim câţi dintre olimpici sunt cu contracte de studii în universităţi. La ora actuală, bugetul este construit pentru absolut toţi olimpicii care ar putea să se înscrie anul acesta la universităţi în România. Avem buget pentru toţi, avem în jur de 250-270 de oameni care ar putea să se înscrie, care ştim noi că îndeplinesc condiţiile”, a spus Lucian Georgescu.

Potrivit ministrului Cercetării, prima tranşă de bani va fi achitată până la sfârşitul anului

„Îi primesc în tranşe, nu am fixat încă, să vedem şi câţi sunt şi cum preferă, eu cred că se va merge pe tranşe care să le asigure plusul de venituri necesar ca să aibă un venit decent fără să fie nevoie de alte surse din exterior”, a mai spus Georgescu.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern care a fost adoptată la începutul anului, pe lângă bursele obişnuite, studenţii cu rezultate la olimpiade vor primi granturi de cercetare. Olimpicii români care au câştigat locul 1, 2 sau 3 la olimpiada naţională sau internaţională vor primi între 1.500 de euro şi 3.500 de euro pe an dacă rămân la studii universitare în ţară.

De asemenea, statul va oferi granturi pentru studenţii care se implică în cercetare şi pentru participarea la conferinţe naţionale sau internaţionale.

„Bursa este de 3.500 de euro pe an pentru locul I la olimpiada internaţională, de 3.000 de euro la naţională şi coboară. Cei care devin studenţii noştri mai beneficiază, în condiţiile în care fac parte dintr-o echipă de minimum 5 studenţi-cercetători, de încă o finanţare directă de 3.500 de euro pe an pentru cercetări sau studii care sunt acceptate la nivel internaţional. În afară de asta mai există şi sume în jur de 500 de euro pe an prevăzute pentru eventuale deplasări, conferinţe, seminarii naţionale şi internaţionale care să le dea posibilitatea acestor olimpici să-şi valorifice întregul potenţial pe care îl au în contextul unei universităţi româneşti”, a explicat Lucian Georgescu

Ministrul a adăugat că statul a promovat aceste măsuri pentru a-i convinge pe tinerii valoroşi să rămână la studii în ţară.

Cei care vor primi granturile vor fi obligaţi să studieze la universităţi din România, iar după finalizarea studiilor, aceştia nu mai au nici o obligaţie faţă de statul român şi se pot angaja în străinătate.

--

Citește și: