Va da explicații Carmen DAN cu privire la PROTESTELE din 10 august? Ce spune liberalul Raețchi

Va da explicații Carmen DAN cu privire la PROTESTELE din 10 august? Ce spune liberalul Raețchi
Publicat: 19/08/2018, 15:45
Actualizat: 02/10/2018, 16:56

„Marți, 21 august, ministrul Carmen Dan și șefii Jandarmeriei ar trebui să se prezinte în față Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională pentru a fi audiați, conform principiului controlului parlamentar, în privința intervenției din data de 10 august. După cum vă puteți imagina, doamna Dan și ceilalți responsabili nu se vor prezența, pentru că fug de răspunsuri. Ca să nu rămână însă mut și pitit, că săptămâna trecută, PSD a reușit să găsească, în sfârșit, o poveste de îndrugat în următoarele zile, astfel încât să acopere fuga doamnei Carmen Dan de orice explicație și să blocheze orice cercetare reală la nivel parlamentar. E o poveste jenantă, dezonorantă pentru ei-dar e limpede că au renunțat oricum la orice standard și sunt mulțumiți când reușesc, cumva, să îndruge câteva cuvinte. Povestea sună așa: „Opoziție, încurajare violențe, răsturnare putere legitimă, manipulare externă”-practic reincalzirea argumentelor cu care partidul ex-comunist și-a justificat represiunile după 1989. În concluzie, zic admiratorii mineriadelor de ieri și de azi, este nevoie de o comisie de anchetă pentru cercetarea evenimentelor din 10 august-în special a declarațiilor președintelui în acel context…”, a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi, duminică pe Facebook.

În opinia liberalului, PSD nu își dorește o anchetă reală, pentru că dacă ar vrea acest lucru, atunci ar folosi Comisia de apărare pentru a cerceta ce s-a întâmplat la protestele de vinerea trecută.

„Dar de ce să nu folosești Comisia pentru Apărare, pe care o ai deja la dispoziție, care este specializată în ministerul de Interne și Jandarmerie și care are program de lucru chiar marți – dacă ești cinstit, nu ai nimic de ascuns și chiar te interesează cercetarea evenimentelor din 10 august? Tocmai pentru că, de fapt, nu îți dorești niciun fel anchetă! O comisie specială presupune săptămâni întregi pentru înființare-convocarea unei sesiuni extraordinare (pe care PSD nu o va aprobă-sau nu va asigură cvorumul) – iar dacă obiectul comisiei de anchetă e aberant (cercetarea declarațiilor președintelui, a implicării marțienilor) ea va fi declarată neconstituțională de CCR. Exact așa a procedat PSD când l-am chemat pe Dragnea în față Comisiei de Apărare pentru a ne spune ce dovezi are împotrivă SPP. A fugit mâncând pământul și, că să scape, a inventat o Comisie specială de anchetă împotrivă SPP, care a fost declarată neconstituțională, iar acum, după reformulări și luni bune de îngropare a temei, va începe să cerceteze căi verzi pe pereți, convocând numai persoane alese de Dragnea – niciodată pe el”, a completat Raețchi.

Deputatul PNL a adăugat că, la fel cum a fost cu Comisia specială de anchetă a SPP, așa va fi și cu cea anunțată de PSD pentru anchetarea protestelor din 10 august.

„Asta se va întâmplă și cu comisia specială scoasă din pălărie de comunicatorii din subordinea lui Liviu Dragnea. Se va lucra la ea , câteva săptămâni; va primi un obiect de anchetă aiuristic și neconstituțional, vizând inamicii lui Dragnea; că atare, va pica la CCR. În acest timp, Carmen Dan va fi ferită de orice audiere în Comisia de Apărare, invocându-se o fantomatică, fictivă comisie de anchetă pe acest subiect. Din punctul meu de vedere, dacă PSD ar fi cinstit pe acest subiect și ar dori aflarea adevărului, lucrurile s-ar desfășura în următoarea succesiune: 1. Marți doamnă Carmen Dan și șefii din Jandarmerie ar veni în față Comisiei de Apărare pentru a răspunde, conform legii, în față Parlamentului. Ar fi doar începutul unor audieri care pot include toate instituțiile implicate. 2. În pararel, PSD ar acceptă sesiune extraordinară urgență și înființarea unei comisii speciale, care să vizeze însă legalitatea intervenției din 10 august, fapte concrete și evenimente, nu bazaconii politice (inacceptabile pentru CCR că motiv de anchetă) precum . Ce să cercetezi la niște declarații – acordul predicatului cu subiectul, calitatea epitetelor folosite?”, a conchis liberalul pe rețeaua de socializare.

Ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiați ministrul de Interne, Carmen Dan, și a fostului șef al Jandarmeriei, Sebastian Cocoș, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.

Ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui folosește dărâmarea prin violență a Guvernului?”.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declarațiile lui Klaus Iohannis despre acțiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august „denotă dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piața Victoriei și nu există niciun responsabil, precizând că în orice țară până la această oră ar fi fost cel puțin o demisie. Șeful statului a adăugat că cei vinovați de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiți, indiferent cine sunt ei.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că președintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” și la „timorarea autorității publice”, precizând că șeful statului e responsabil pentru actuala stare a societății.

Șeful statului i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul din Piața Victoriei. În aceeași zi, Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat „și mai ales la ordinul cui”.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafața corpului. Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a anunțat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.

Procurorii au înregistrat, până în prezent, 257 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceștia fiind acuzați ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 119 audieri. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?