Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar și cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. SURPRIZELE din noua lege a salarizării scrisă de Guvern

Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar și cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. SURPRIZELE din noua lege a salarizării scrisă de Guvern
Publicat: 05/04/2016, 19:51

Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru funcția cu cea mai mare reponsabilitate în stat, raportul dintre salariul minim de bază și cel maxim fiind de 1 la 15. Potrivit proiectului elaborat de guvern modificările salariale sunt generate de eliminarea suprapunerilor datorate majorărilor salariului minim, eliminarea diferențelor salariale pentru aceeași funcție care desfășoară aceeași activitate, refacerea corelațiilor între funcții din domenii de activitate și creșterile salariale de anul trecut.

Funcționarii publici din administrația centrală vor beneficia de o modificare medie a salariului de bază de 20%, față de momentul 2016, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferențelor și refacerea corelațiilor între funcții, se arată în documentul consultat de Gândul. Astfel, cu majorarea de 10% din 2015, modificarea cumulată stabilită prin proiectul de lege va fi de 32%.

Funcționarii publici de la nivel local vor înregistra, prin proiectul de lege, de o modificare medie a salariului de bază de 23%, generată de eliminarea suprapunerilor salariale și a diferențelor pentru aceeași funcție. „În anul 2015, funcționarii publici la nivel local au beneficiat de majorări salariale de 12% (OUG 27/2015) și 10% (legea 294/2015). Modificarea salarială cumulată din 2015 și prin proiectul de lege va fi de 51%”, se arată în documentul supus spre analiză sindicatelor, de către guvern.

În cazul personalului din unitățile sanitare modificarea medie a salariului de bază va fi de 11%. După 100 de lei în plus la salariu și o majorare de 25% în 2015, personalul din sistemul sanitar va avea, odată cu aplicarea noii legi, o modificare salarială cumulată de 46%.

Personalul didactic va beneficia prin proiectul de lege de o modificare medie a salariului de bază de 13%, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferențelor salariale pe aceeași funcție, refacerea corelațiilor între funcțiile din acest domeniu care desfășoară aceeași activitate, cât și între domenii de activitate care au beneficiat de majorări salariale diferite în 2015, precum și reducerea numărului de tranșe de vechime astfel încât acestea vor fi cuprinse între funcția de debutant și funcția de vechime peste 25 de ani, păstrându-se nivelul de salarizare pentru vechimea de peste 40 de ani”, se arată în document.

Potrivit calculelor Guvernului, cu majorările de 25% aplicate anul trecut, prin proiectul de lege modificarea cumulată va fi de 43%, în acest domeniu.

În sectorul de apărare și ordine publică, modificarea medie a salariului de bază ar fi de 32%. După creșterile de anul trecut, modificarea salarială ar urma să fie în total, prin proiectul de lege, de 45%.

În cazul funcțiilor de demnitate publică, Guvernul vorbește de modificări în medie ale salariului de bază de 30%. Luându-se în calcul creșterile aplicate anul trecut. modificarea cumulată cu proiectul de lege este în total de 43% până în 2020.

Aplicarea legii ar urma să fie făcută etapizat astfel încât impactul bugetar net pe următorii patru ani să fie de 1,124 miliarde de lei, în 2017, 1,905 miliarde, în 2018, 2,224 miliarde în 2019, și 1,700 de miliarde în 20120.

Modificarea salariului de bază pentru fiecare funcție, grad, traptă profesională va fi stabilită în fiecare an, prin aplicarea unui procent asupra salariului de bază.

Vești proaste pentru pensionarii de lux

Potrivit documentului Guvernului, în cazul în care salariile de bază avute în noiembrie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele legii, acestea se păstrează la nivelul lui noiembrie 2016.

Indemnizațiile de ședință pentru consilierii locali și județeni se părstrează la nivelul lui 2016, până la aplicarea integrală a legii. De asemenea, sumele forfetare ale senatorilor și deputaților rămân la același nivel pentru următorii patru ani.

De asemenea, până la aplicarea integrală a prevederilor legii se suspendă actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor funcționarilor publici parlamentari, a membrilor corpului diplomatic, ale judecătorilor, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Totodată, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi înghețate până la aplicarea integrală a legii, iar diurna de deplasare va fi de 1% din indemnizația brută lunară, față de 2% cât este în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom