Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
1890 vizualizări 10 aug 2017
„Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem... după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos...asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dam oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective", a spus Vasilescu la RTV. 
 
Ministrul Muncii a precizat că o modificare care va apărea odată cu această nouă lege este scăderea vârstei de pensionare la femeile care sunt mamele a peste trei copii, dar a explicat că acum nu se pune problema egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, cu toate că există o directivă a UE în acest sens, aplicabilă, însă, din 2030. 
 
„Speranţa de viaţă se calculează în decenii, la noi media este de 75 de ani, 72 la bărbaţi şi 79 la femei. Nu am luat în calcul să creştem vârsta de pensionare şi nici să o egalizam pe cea a femeilor cu a bărbaţilor, deşi ne încurcă o directivă a Uniunii Europene, dar care are aplicativitate începând cu anul 2030. Până în 2030, ar trebui să facem ca şi stat aceste corecţii. Pe Legea pensiilor care va intra în vigoare anul acesta nu vrem însă să facem aceste corecţii din cauză ca noi nu avem speranţa de viaţă nici ca în Olanda, nici ca în Franţa, şi atunci nu este cazul să operăm de acum aceste modificări", a mai spus ministrul Muncii. 
 
În urmă cu săptămână, premierul Mihai Tudose spunea că Guvernul ia în calcul creşterea vârstei de pensionare, precizând că s-ar putea ca de anul viitor vârsta la care românii vor ieşi la pensie va creşte cu unul sau doi ani. La scurt timp, însă, Olguţa Vasilescu a venit cu precizări, arătând că declaraţia primului ministru a fost înţeleasă greşit şi că în proiectul aflat în lucru nu apare o asemenea măsură. 
 
La scurtă vreme după ieşirea prim-ministrului pe acest subiect, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu arăta că declaraţia premierului Mihai Tudose privind creşterea vârstei de pensionare a fost înţeleasă greşit şi că în proiectul legii pensionării aflat în lucru la Ministerul Sănătăţii nu este prevăzută o astfel de măsură.

--

Citește și: