12 iulie 201717:31261

Când ar urma Guvernul să ia o decizie finală în privinţa rachetelor Patriot. Anunţul făcut de Ţuţuianu

Ministrul Apărării Naţionale a declarat, miercuri, referitor la sistemele Patriot, că autorităţile din România sunt într-o etapă intermediară, urmând ca, după ce vor avea toate detaliile tehnice, să ia o decizie cu privire la achiziţie, Adrian Ţuţuianu estimând o decizie finală în toamnă.

"La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile, este nevoie de aprobarea Congresului şi sigur de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect. Vom decide după ce vom avea toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program extrem de important pentru Armata României. (...) Eu cred că vom avea în toamnă, undeva în septembrie-octombrie o decizie finală", a declarat ministrul Apărării Naţionale, la Digi 24.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că sunt evaluate toate variantele posibile şi se ţine cont de toate soluţiile pe care le are o problemă. Întrebat cui aparţine decizia finală, ministrul Apărării a declarat că sunt "nişte precedente", iar "când a fost vorba de F-16, decizia a fost a Parlamentului", urmând ca în acest caz, să se ia o decizie în perioada următoare.

"Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament sau nu. Evident că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a propune eventual un act normativ Parlamentului. (...) Sunt opt programe majore de înzestrare a Armatei, unul din aceste programe priveşte dotarea cu rachete, e important pentru că reprezintă o modalitate de apărare a teritoriului naţional şi de îndeplinire a obligaţiilor asumate în cadrul NATO importante. Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine pentru securitatea naţională", a mai spus Adrian Ţuţuianu.

Ministrul a mai spus că este evident că nu se vor plăti toţi banii odată, dar că aceste chestiuni de nişte negocieri care încă nu au avut loc.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că el a cerut retragerea programului de înzestrare din CSAT, fiind la trei zile de la preluarea mandatului în care a avut "nefericitul incicent cu militarii decedaţi" atunci când a constatat că documentul depus înainte ca el să preia mandatul avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare, referindu-se la respectarea procentului de 2% pentru Apărare din Produsul Intern Brut (PIB). Adrian Ţuţuianu a mai spus că documentul refăcut va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters şi AFP.

"România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională", a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, "tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României".

Principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Cor.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.