BEC s-a încurcat în Excel. Cum s-au rătăcit 250.000 de buletine de vot. „Sunt tâmpiți!”

BEC s-a încurcat în Excel. Cum s-au rătăcit 250.000 de buletine de vot. „Sunt tâmpiți!
Publicat: 08/06/2016, 22:00

În tabelul cu numărătoarea voturilor din București, disponibil pe site-ul Biroului Electoral Central, există discrepanțe mari între numărul buletinelor de vot declarate ca primite la secțiile de votare și cele numărate la secțiile de votare. Mai exact, în unele cazuri, numărul voturilor valabil exprimate de cetățeni, adunat cu numărul voturilor anulate și cu numărul buletinelor de vot rămase nefolosite nu coincide sau este mai mic decât numărul de buletine de vot primite la secțiile de votare.

În total, peste 250.000 de buletine de vot ies în minus față de cele care au fost declarate ca primite înainte de începerea procesului de votare. La unele secții, în tabelul de la BEC apar chiar diferențe în plus la buletinele de vot. Sunt peste 600 de cazuri din peste 4.000 care apar cu erori în minus sau în plus în tabelul de la BEC, Asta înseamnă că la cele 1.252 de secții de votare din București, de multe ori una sau mai multe categorii de buletin de vot din cele 4 disponibile alegătorilor nu ies la socoteală în tabelul Excel publicat pe site-ul BEC, după ce peste 99% din voturi au fost centralizate.

„Și mie mi se pare ciudat. Dacă discrepanțele sunt atât de mari, fie poate fi o eroare de înscriere în procesele verbale și asta e problema președinților de secții de votare, fie să fie altceva și asta trebuie să spună birourile electorale de sector, ei sunt în legătură cu cei din secțiile de votare”, a explicat un membru al BEC pentru gândul.

O explicație a membrului BEC este că acolo unde apar mii de buletine de vot diferență, președinții de vot au declarat eronat la rubrica buletine de vot primite suma tuturor celor 4 categorii de buletine de vot primite, adică cumulat buletinele pentru primar general, de sector, de consiliu local și de consiliu general. „Sunt tâmpiți. Nu aveau cum să primească 6.000 de buletine de vot doar pentru primar”, spune oficialul contactat de gândul, a cărui explicație se verifică în unele cazuri, în care dacă înmulțești de 4 ori suma alegătorilor de pe listele permanente, la care adaugi și marja de 10% de buletine de vot primite în plus înainte de votare, obții suma declarată ca buletine de vot primite la o singură categorie de buletine de vot.

Există însă multe alte cazuri, chiar și de ordinul miilor, unde acest calcul care vădește o eroare de calcul a președinților de secție nu se verifică. Există secții care rămân cu zeci de buletine de vot în plus față de cele declarate și sunt o mulțime de secții unde discrepanțele sunt de doar câteva buletine sau zeci de buletine de vot.Gândul prezintă secțiile de votare unde discrepanțele la buletinele de vot sunt de ordinul sutelor sau miilor, așa cum apar ele în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale 2016.

Sectorul 1. Clotilde Armand pierde în 5 din 6 secții unde apar erori de mii de buletine de vot

Doar în sectorul 1, unde alegerile pentru funcția de primar sunt contestate de USB, după ce candidata Clotilde Armand a pierdut alegerile cu câteva procente în fața candidatului PSD Dan Tudorache, cel puțin la momentul numărării a 99% din voturi, diferența la buletinele de vot pentru primar este de 10.817 în minus, iar la o secție au ieșit 37 de buletine de vot pentru primar în plus.

În 5 dintre cele 6 secții de votare din sectorul 1 unde discrepanțele depășesc 50 de buletine de vot pentru primar, Clotilde Armand a pierdut în fața lui Dan Tudorache. În total, discrepanțe pentru buletinele de vot pentru primarul de sector apar în 23 de secții de votare din sectorul 1.

Astfel, secția de votare 98 din sectorul 1, situată în incinta școlii generale 186 „Elena Văcărescu”, deține recordul în sectorul 1: din tabelul BEC, reiese că lipsesc 5.300 de buletine de vot pentru primarul de sector, 5.300 de buletine de vot pentru Consiliul Local și 5.301 de buletine de vot pentru Consiliul General al Capitalei.

În această secție de votare, Clotilde Armand a câștigat alegerile, cu 141 de voturi, față de Dan Tudorache, plasat pe locul 2, cu 128 de voturi. 16 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secția de votare 37 din sectorul 1, din incinta școlii gimnaziale numărul 7 (strada Neagoe Vodă) au ieșit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ies în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei și 998 pentru Consiliul Local. Aici, Clotilde Armand a pierdut în fața lui Dan Tudorache, având 159 de voturi față de 162. 20 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secția de votare 60 din sectorul 1, din incinta Liceului „I.L. Caragiale” de pe Calea Dorobanților, ies în minus 1.985 de buletine de vot pentru primarul de sector, dar și tot atâtea pentru Consiliul Local, Primarul General și Consiliul General al Capitalei.

În această secție de votare, Clotilde Armand a pierdut în fața lui Dan Tudorache, cu 143 de voturi față de 164. 13 voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secția de votare 109,din incinta Clubului Sportiv Școlar 5 (Calea Plevnei), ies în minus 826 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în fața lui Dan Tudorache cu 38 de voturi față de 81. 21 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

În secția de votare 142, din incinta școlii gimnaziale 182 „Alexandru Costescu” (strada Amintirii), lipsesc 1.568 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, Clotilde Armand a pierdut în fața lui Dan Tudorache cu 111 voturi față de 173. 26 de voturi pentru primarul de sector au fost anulate.

Tot în sectorul 1, există și o secție de votare unde, din cifrele înregistrate la BEC, ies în plus 37 de buletine de vot pentru primarul de sector. Aici, la secția de votare 160, din incinta școlii gimnaziale 181 (strada Nazarcea), Clotilde Armand a pierdut de asemenea în fața lui Dan Tudorache, cu 40 de voturi față de 139. 12 voturi pentru primarul de sector au fost anulate aici.

Sectorul 2. 7 secții de votare cu probleme. Diferențe de 1-2 voturi aduc victoria

În sectorul 2, există 7 secții de votare unde discrepanțele sunt mari, de ordinul sutelor sau miilor, între numărul de buletine de vot primite și suma voturilor valabil exprimate, a celor nule și a buletinelor de vot declarate nefolosite.

La două secții de votare dintre cele 7 problematice, apare o situație interesantă: în timp ce PSD câștigă Consiliul Local la un vot distanță de USB, USB câștigă Consiliul General al Capitalei la 2 voturi distanță de PSD. Cele două secții de votare sunt situate la 5 minute de mers cu mașina una de alta, în jur de 1,5 kilometri distanță.

Astfel, la secția de votare 334 din incinta școlii 24 (strada Tunari), ies în minus 719 buletine de vot pentru Primarul General, 718 pentru primarul de sector, și câte 717 pentru Consiliul Local și Consiliul General al Capitalei. Aici, Nicușor Dan câștigă Primăria Capitalei, Mugur Toader (PSD) primăria de sector, iar PSD ia Consiliul Local la un vot în fața USB, în timp ce USB ia Consiliul General la două voturi în fața PSD.

La secția de votare 341, din incinta Școlii Profesionale Speciale nr. 3, ies în minus 800 de buletine de vot pentru primarul de sector, 800 pentru Primarul General, 1.009 pentru Consiliul Local și 1.000 pentru Consiliul General. Aici, câștigătoare a ieșit Gabriela Firea, Mugurel Toader la sector, iar situația la consilii este similară ca la secția 334: PSD ia Consiliul Local la un vot în fața USB, iar USB ia Consiliul General la două voturi în fața PSD.

În secția de votare 174, din incinta Liceului Traian, lipsesc 1.807 buletine de vot pentru Primarul General, 1.813 pentru primarul de sector, 1.807 pentru Consiliul Local și 1.811 pentru Consiliul General. Aici, Primăria Capitalei a fost câștigată de Nicușor Dan, Mugur Toader a luat primăria sectorului 2, iar Consiliile au fost luate de PSD.

La secția de vot 207, din incinta școlii 39 (șoseaua Colentina), lipsesc 1.196 de buletine de vot pentru Primarul General, 1.203 pentru primarul de sector, 1.199 pentru Consiliul Local și 1.200 pentru Consiliul General. Aici, alegerile au fost câștigate pe linie de PSD și candidații săi.

În secția 346, din incinta școlii 71 (Calea Moșilor), ies în minus 406 buletine de vot pentru Primarul General, câte 401 de buletine de vot pentru primarul de sector și Consiliul General și 402 pentru Consiliul Local. Alegerile au fost câștigate aici de PSD și candidații săi.

La secția 353, din incinta Școlii Maicii Domnului (50, strada Ion Maiorescu), lipsesc câte 400 de buletine de vot pentru Consiliul Local și cel General. Alegerile au fost câștigate aici de PSD și candidații săi.

În secția de votare 365, din școala 85 (strada Popa Nan), au ieșit în minus 993 de buletine de vot pentru Primarul General, câte 1.205 pentru primarul de sector și Consiliul General și 1.202 pentru Consiliul Local. Aici, Nicușor Dan a luat Primăria Capitalei, Mugur Toader primăria de sector, iar PSD consiliile local și general.

Sectorul 3. 22 de secții unde nu ies la socoteală sute sau mii de buletine de vot

În sectorul 3, câștigat de Robert Negoiță (PSD) cu un scor de aproximativ 60%, există 22 de secții de votare unde, conform cifrelor înregistrate în tabelul de la BEC, nu ies la socoteală buletinele de vot primite înaintea începerii procesului electoral. În 5 dintre aceste secții, alegerile la Primăria Capitalei au fost câștigate de Nicușor Dan, restul aparținând Gabrielei Firea. În două secții dintre acestea USB a câștigat Consiliile local și general.

Cele mai flagrante situații din sectorul 3 apar în 4 secții de votare, toate din incinta Liceului Elie Radu, dar și la o secție de votare din Liceul Decebal, din apropiere, situat la 500 de metri. Aici, alegerile au fost câștigate pe linie de PSD și candidații săi.

Astfel, în secția de votare 494 ies în minus 1.227 de buletine de votare pentru Primarul General, 1.229 pentru primarul de sector, 1.220 pentru Consiliul Local și 1.215 pentru Consiliul General.

În secția 495 ies în minus 800 de buletine de vot pentru primarul Capitalei, 801 pentru primarul de sector, 802 pentru Consiliul Local și 798 pentru Consiliul General.

La secția 496, ies în minus 1.200 de buletine de vot la primarul general, 1.199 la primarul de sector, 1.140 la consiliul local și 1.261 la Consiliul General.

La secția 497, discrepanța apare doar la buletinele de vot pentru Consiliul Local, unde nu ies la socoteală 1.080.

La mai puțin de 10 minute de mers pe jos, în liceul Decebal, la secția de votare 498 ies în minus 400 de buletine de vot pentru primarul de sector, precum și câte 800 de buletine de vot pentru primarul general, și cele două consilii.

O altă discrepanță mare apare la secția de votare 556, din incinta școlii 200, unde ies în minus 1.205 buletine de vot pentru primarul general, 1.200 pentru primarul de sector, 1.204 la consiliul local și 1.337 la Consiliul General.

Situații similare, cu diferențe care depășesc 1.000 de buletine de vot, se regăsesc și la secțiile de votare 596 și 598, din incinta școlii 82, dar și la secția 604, din școala 116.

Sectorul 4. 11 secții unde nu ies la socoteală mii de buletine de vot. Recordul pe București: peste 22.000 de buletine lipsă

În sectorul 4, cele mai mari discrepanțe, de ordinul sutelor sau miilor de buletine de vot, se înregistrează în 11 secții de votare.

Recordul de buletine de vot ieșite în minus la numărătoarea de la BEC se găsește în secția de votare 780 din incinta Grădiniței „Piticot” (strada Spiniș, cartierul Berceni), unde ies în minus 5.600 de buletine de vot pentru Consiliul General, , 5.601 pentru primarul de sector, 5.800 pentru Consiliul Local și 5.801 pentru Consiliul General al Capitalei. Alegerile au fost câștigate aici pe linie de PSD și de candidații săi – Gabriela Firea și Daniel Băluță.

Cifre mari se găsesc și în secția de votare 694, din incinta școlii gimnaziale „Eremia Grigorescu”, unde ies în minus câte 2.800 de buletine de vot pentru primarul general și cel de sector, dar și 2.799 pentru consiliul local și 2.813 pentru consiliul general. Alegerile au fost câștigate aici de PSD și candidații săi.

La secția de votare 759, din școala 194, ies în minus câte 2.440 de buletine de vot pentru fiecare dintre cele 4 categorii de buletin de vot. Și aici, alegerile au fost câștigate pe linie de PSD.

Discrepanțe de ordinul miilor de buletine de vot se regăsesc și la secțiile de votare 771 (Grădinița Ciupercuța), 772 (școala Șerban Vodă), 783 (școala 308), 798 (școala 129), 807 (școala Ionel Teodoreanu) și 814 (școala 99).

Sectorul 5. 7 secții cu probleme de mii de buletine de vot

Cea mai mare discrepanță între buletinele de vot primite și suma celor folosite și celor declarate nefolosite apare la secția de votare 948 din Licelul Ion Barbu. Aici ies în minus câte 3.600 de buletine de vot pentru primarul general, primarul de sector și consiliul local, iar pentru consiliul general ies în minus 3.601 buletine de vot.

Sectorul 6. 12 secții unde s-au pierdut în Excel mii de buletine de vot

În sectorul 6, cea mai mare discrepanță la buletinele de vot declarate apare la secția 1.201, din incinta școlii 117. Aici, au ieșit în minus câte 1.200 de buletine de vot pentru primarul general și Consiliul General, 1.100 pentru primarul de sector și 1.300 pentru consiliul local.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Mititelu Junior, paradă cu mașini de lux. Cât valorează bolizii fiului lui Adrian Mititelul
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie