Băsescu vrea desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus

Băsescu vrea desființarea Academiei  de Științe ale Securității Naționale. Ce abuzuri reclamă în proiectul de lege depus
Publicat: 20/09/2017, 20:59
Actualizat: 08/05/2018, 05:59

Propunerea legislativă depusă de președintele PMP are un articol unic potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (…) se abrogă”.

Traian Băsescu susține în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desființarea ASSN ca instituție bugetară”.

„Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor acțiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiție, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Național de Apărare (CNAp) și structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare științifică și (…) au adus o contribuție măsurabilă la trasarea strategiei și a securității naționale”, îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu susține că atât timp cât a funcționat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adăugat probleme legate de netransparența cheltuirii banului public.

Bilanțul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli, care sunt informații de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituția, știindu-se doar că Ministerul Educației finanțează parțial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro și nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puțin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susțin că se bucură la nivelul societății sau al ariilor profesionale de proveniență membrii AS SN3″, afirmă liderul PMP.

Liderul PMP spune că legea privind înființarea și funcționarea ASSN conține și elemente de neconstituționalitate. „Inițial, legea de înființare se referea la Academia de Științe Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea făcută ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Națională, unde Academia însăși a devenit ordonatorul principal de credite. În această situație, Academia a intrat sub incidența art. 119 din Constituție care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a T ării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii», spune Traian Băsescu.

Băsescu precizează că, potrivit Constituției, tot ceea ce ține de organizarea Guvernului și a CSAT-ului, reprezintă lege organică, și Senatul este Cameră decizională, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu susținerea majorității senatorilor și deputaților, ca lege ordinară, Camera Deputaților fiind forul decizional, „legea fiind la acel moment ușor atacabilă la CCR pe motiv de neconstituționalitate”.

Proiectul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine